1:3
(0:2, 0:0, 1:1)

Dukla v Hradci nezaváhala

04.02.2004 / Eva

Dukla Jihlava udělala v Hradci Králové důležitý krok na cestě za nejlepší výchozí pozicí před play off. Na ledě Východočechů vyhrála 3:1, když se znovu prosadili především dva její nejzkušenější hráči. Úvodní trefu zápasu obstaral jihlavský kapitán Oldřich Bakus a vítězný gól vstřelil nejproduktivnější muž kanadského bodování, Petr Kaňkovský. Pojistku v podobě třetí branky přidal Tomáš Čachotský.
04.02.2004 18:00, 1.liga ČR - 38. kolo

Hradec Králové

Dušek - Suchý Petr, Hendrich, Linhart, Mocek, Procházka, Feigl - Fořt, Hubáček, Fišer - Domin, Roubík, Kožnar - Polák, Koukal, Beck - Horák, Suchý Pavel
1

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Malena, Morava, Šmarda, Staněk, Kuchyňa - Padělek, Bakus, Rytnauer - Fink, Havel, Sklenička - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Altrichter, Mareš, Chytka
3
Branky: 53. Linhart (Roubík, Hubáče)- 6. Bakus (Padělek, Kubeš), 12. Kaňkovský (Říha, Čachotský), 46. Čachotský (Kaňkovský, Altrichter). Rozhodčí: Skoupý - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 8:9, navíc Říha (Jihlava) 10 min. + do konce utkání. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2500.

Průběh utkání

Do jihlavské branky se tentokrát na zimním stadionu v Hradci Králové postavil Jaroslav Suchan, který se později stal jedním z hlavních hrdinů utkání.
Úvodní minuty patřily Dukle. Hned po 15 vteřinách hry se před domácím brankářem Duškem objevil jihlavský kapitán Oldřich Bakus, jeho bekhendová střela ovšem skončila pouze v lapačce hradeckého strážce svatyně. Ve 4. minutě byl potom blízko gólu Jaroslav Mareš, ani on ale Duška nepřekonal. O chvíli později zahrozil na opačné straně kluziště Jaroslav Polák, v možnosti skórovat mu ovšem zabránil faul jihlavského útočníka Vladimíra Říhy a Východočeši hráli svou první přesilovku. Skóre se měnilo už po 22 vteřinách, paradoxně se však z této změny radovala oslabená Dukla. Vše začalo u Ondřeje Kubeše, který poslal puk do jízdy Aleši Padělkovi, ten ho poté posunul nalevo volnému Oldřichu Bakusovi a jihlavský kapitán poslal přesnou střelou nad Duškovu vyrážečku svůj tým do vedení. 1:0. Také v následujících minutách byli aktivnější hosté a za svou snahu byli odměněni druhým gólem. Vyražený puk poslal ve 12. minutě se štěstím do hradecké sítě Petr Kaňkovský a Jihlava vedla 2:0. Od 13. minuty se ale začalo blýskat také před Suchanovou klecí. Pozornost jihlavského gólmana nejprve prověřil střelou od modré Tomáš Linhart a zuby si poté na Suchanovi vylámali i Domin s Hubáčkem. Oba posledně jmenovaní se přitom do svých obrovských šancí dostali v téměř dvouminutové přesilovce pěti proti třem.

Po přestávce domácí v ostřelování jihlavské branky pokračovali, ovšem gólman Dukly požár před svou svatyní pokaždé včas uhasil. Zoufalce postupně nadělal z Horáka, Becka i Poláka a na stavu 0:2 se dál nic neměnilo. V 27. minutě se pak blízko zápisu do střelecké listiny objevil hostující útočník Vladimír Říha, který ujel po levé straně kluziště a nepříjemnou střelou vyděsil hradeckého brankáře Duška. Bez úspěchu skončily také pokusy domácího Koukala a jihlavského Mareše a i podruhé třetině tak Dukla odcházela do kabin s dvougólovým vedením.

Snahu Východočechů o snížení a návrat do zápasu překazil na konci 46. minuty Tomáš Čachotský. Dravé křídlo třetího jihlavského útoku dostalo přesnou přihrávku do volného prostoru a proti jeho střele do levého horního rohu, byl brankář Dušek bezmocný. 0:3. Ani za nepříznivého stavu ale domácí nehodili flintu do žita. Jiskřičku naděje se pokusil ve 48. minutě vykřesat Patrik Fořt, ale Suchan si své čisté konto držel zuby nehty. Až přišla polovina 53. minuty. Hradečtí hokejisté se utábořili v jihlavském obranném pásmu a tím kdo jako jediný překonal výborného brankáře Dukly byl nakonec obránce Tomáš Linhart. Na výsledku 1:3 už potom nic nezměnila ani minutu a půl trvající dvojnásobná přesilovka hostů.

Dukla tak i počtvrté v letošní sezóně získala v souboji s Hradcem plný počet bodů a možnost vstoupit do play off z prvního místa má nyní ve svých rukách. Pokud v sobotu zvítězí v Berouně a ve středu doma zdolá Chomutov, skončí bez ohledu na výsledky ostatních týmů první.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (Hradec Králové): „V úvodní třetině jsme podcenili takové dvě nevinně vypadající situace a z obou jsme nakonec inkasovali. Dukla je velmi kvalitní tým a dnes to tady znovu dokázala, přesto si myslím, že minimálně dvě třetiny jsme jí byli naprosto rovnocenným soupeřem. Hlavní rozdíl byl ale v zakončování šancí. My jsme nedokázali proměnit ani ty největší, naopak hosté se v podobných situacích nemýlili. Takovým ukázkovým příkladem zakončení byla třetí jihlavská branka, kdy to hráč namířil přesně pod horní tyčku. Přesně tak by to mělo vypadat.“

Petr Fiala (Jihlava):„ Přijeli jsme do Hradce s cílem odvézt si všechny tři body a to se nám nakonec podařilo. Naši hráči podali především v první třetině velmi kvalitní výkon, na začátku druhé jsem si pak sice také vytvořili několik šancí, ale neproměnili jsme je a dali jsme tak domácím příležitost vyrovnat hru a dostat nás pod tlak. Jarda Suchan byl dnes ovšem výborný a právě v těch těžkých chvílích tým hodně podržel. V poslední třetině už pak naše hra byla opět mnohem víc koncentrovaná na obranu a jak jsme dali třetí branku, bylo rozhodnuto.“