3:3p
(1:1, 1:2, 1:0 - 0:0)

Prodloužení přisoudilo Dukle Hradec

11.02.2004 / Wally, RTD

Ve čtvrtfinálové sérii I. ligy se jihlavští hokejisté utkají s Hradcem Králové. Rozhodl o tom výsledek zápasu s Chomutovem. Hosté sice ještě pět minut před koncem vedli 3:2 a sahali tak nejen po vítězství, ale i po prvním místě po nadstavbové části, ovšem radost z výhry jim v 56. minutě sebral gólem v přesilovce pěti proti třem kapitán Dukly Oldřich Bakus.
11.02.2004 17:30, 1.liga ČR - 40. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kuchyňa, Kubeš, Punčochář, Malena, Šmarda, Morava - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Altrichter, Fink - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Sklenička, Havel, Chytka
3

Piráti Chomutov

Fikrt - Nosek, Dráp, Maleček, Trefný, Szakal, Liška, Ambrož, Plaček - Jeslínek, Šíp, Boušek - Jíra, Charousek, Kostourek - Hahn, Koláček, Polodna - Martenek, Mikšovic, Vlček
3
Branky: 4. Malena (Bakus, Kaňkovský), 34. Čachotský (Kaňkovský, Morava), 56. Bakus (Kaňkovský, Malena) - 8. Šíp (Nosek, Jeslínek), 22. Nosek (Charousek), 33. Trefný (Maleček). Rozhodčí: Blecha - Polonyi, Kreuzer. Vyloučení: 6:8, navíc Bakus (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2640.

Průběh utkání

Jen vítězství po šedesáti minutách dnešního zápasu mohlo oba celky posunout o příčku výš. Pokud by v přímém souboji vyhráli domácí, přeskočili by v tabulce hostující Chomutov a skončili by tak po nadstavbové části druzí. Naopak, kdyby se v normální hrací době z výhry radovali hosté, a současně v Písku prohrál vedoucí Beroun, mohli Severočeši vstoupit do vyřazovací části z prvního místa.

Hned po úvodním buly se do první šance zápasu dral jihlavský Ladislav Rytnauer. Své sólo zakončil střelou, ovšem hostující brankář Michal Fiktr byl pozorný. Chomutovský gólman se v první minutě předvedl ještě jednou, když krásným semaforem zasáhl proti akci Patrika Finka. I nadále pokračovala Dukla v tlaku a ten zastavili hosté ve třetí minutě až za cenu faulu. Na trestnou lavici zamířil Jakub Trefný a Dukla hrála přesilovku. Po minutě přetavil výhodu jednoho muže v poli v úvodní branku zápasu střelou z prostor mezi kruhy jihlavský obránce Rostislav Malena, 1:0. V šesté minutě poprvé vážně zahrozili hosté. Od modré vypálil Petr Jíra, jihlavský brankář Jaroslav Suchan sice nejprve vyrazil puk pouze před sebe, ale posléze si bravurním zákrokem poradil i s dorážkou. O dvě minuty později bylo však vyrovnáno. Tentokrát při přesilové hře od modré vystřelil obránce Martin Nosek a jeho střelu za Suchanova záda dorazil Radek Šíp, 1:1. V dalších minutách dominovaly především pozorné obrany a když se skóre neměnilo ani při přesilových hrách, skončila první třetina 1:1.

Druhou dvacetiminutovku začali lépe hosté, když už po 108 sekundách dokázali vstřelit vedoucí branku. Ve chvíli, kdy odpykával svůj dvouminutový trest obránce Dukly Petr Kuchyňa, vypálil od modré Martin Nosek a jeho střela se zastavila až v síti jihlavské branky, 1:2. Ve 33. minutě vedl Chomutov už o dvě branky. Odkrytý pravý horní růžek Suchanovy klece trefil bek Jakub Trefný, 3:1. Hosté se však ze svého třetího gólu neradovali dlouho. Už o minutu později mohl jejich špatné střídaní využít domácí Marián Havel, ovšem s jeho tvrdou střelou mezi betony si Michal Fikrt hravě poradil. Sedm sekund před vypršením 34. minuty se však jihlavští fanoušci už mohli radovat. Zkušený Petr Kaňkovský našel parádním pasem před chomutovskou brankou Tomáše Čachotského a ten propálil Michala Fikrta skvěle umístěnou střelou, 2:3. Srovnání skóre měl na své holi ve 39. minutě Zbyněk Sklenička, ale ten místo odkryté branky trefil pouze ležícího brankáře soupeře.

V závěrečné dvacetiminutovce sledovali diváci šance na obou stranách hřiště. Ve 44. minutě se například skvěle proháčkoval mezi třemi bránícími hráči jihlavský Petr Punčochář, svůj výlet do chomutovského pásma však zakončil střelou vedle pravé tyče Fikrtovy branky. O dvě minuty později zahrozil Chomutov únikem tří proti jednomu, akci zakončoval Milan Kostourek, ovšem jeho šanci domácí gólman Suchan zastavil. Ve 49. minutě pak Suchan znovu zasáhl velmi dobře proti akci Kamila Koláčka. Důležitým momentem celého utkání byla 56. minuta. V tu chvíli na trestnou lavici zamířila dvojice chomutovských hráčů Martin Nosek - Stanislav Mikšovic. Dukla tak dostala možnost dvouminutové přesilovky pěti proti třem. A touto nabídnutou šancí nepohrdla. Petr Kaňkovský se potřetí v utkání proměnil v nahrávače, zpoza branky našel Oldřicha Bakuse a ten vyrovnal, 3:3.

A protože ani ve zbývajících minutách třetí třetiny, ani v prodloužení zápasu další branka nepadla, rozešli se oba soupeři smírně po remíze 3:3. Jihlavská Dukla se tak ve čtvrtfinále utká s Hradcem Králové, zatím co hostující Chomutov znovu zamíří na Vysočinu. Tentokrát se střetne s Horáckou Slavií Třebíč.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka (Chomutov): "Až na první třetinu, kdy jsme měli problémy v obranné hře a jihlavští hráči nás přehrávali, jsme tady odehráli dobrý zápas. Ve druhé třetině jsme neměli pouštět vedení 3:1 a ten zápas by pro nás dopadl asi vítězstvím. Ale my jsme sem přijeli pro bod a jsme s bodem spokojení."

Petr Fiala (Jihlava): "Tak jako v poslední době častěji, v zápasech ve kterých prohrajeme nebo nebodujeme naplno, rozhoduje hra v oslabení. My jsme dnes dostali v oslabení tři góly a jestli tuhle herní situaci nezlepšíme, tak bychom mohli mít v dalších zápasech veliké problémy. Bod je pro nás málo, ale vzhledem k přihlédnutí k síle soupeře to určitě nebereme jako nějaký debakl. Cíl jsme sice měli o stupínek výš, ale naše mužstvo i za stavu 1:3 prokázalo, že je schopné se vyrovnat s takovým průběhem utkání a dotáhnout to alespoň na tu remízu."