2:0
(1:0, 0:0, 1:0)

Na úvod vítězství s nulou

15.02.2004 / Mesk,Wally

Dukla Jihlava vstoupila do čtvrtfinálových bojů úspěšně. Na Horáckém zimní stadionu porazila Hradec Králové 2:0 a v sérii se tak ujala vedení 1:0 na zápasy. Vítězný gól vstřelil už v 11. minutě nejproduktivnější jihlavský hráč Petr Kaňkovský. Pojistku v podobě druhé branky pak přidal 12 minut před koncem utkání obránce Marián Morava.
15.02.2004 17:30, 1.liga ČR - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kuchyňa, Kolafa, Punčochář, Malena, Šmarda, Morava - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Havel, Altrichter, - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Sklenička, Chytka
2

Hradec Králové

Dušek - Petr Suchý, Hendrich, Linhart, Mocek, Mečiar, Fejgl - Fořt, Hubáček, Pavel Suchý - Domin, Roubík, Kožnar - Polák, Koukal, Beck - Hemský, Pahulák, Fišer
0
Branky: 11. Kaňkovský (Malena, Morava), 48. Morava (Mareš). Rozhodčí: Smeták - Havlín, Kureš. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3870.

Průběh utkání

V neděli 15. února čekal všechny diváky velký hokejový svátek, v tento den totiž startovalo play-off 1. ligy a jako soupeř Dukly se představili hráči Hradce Králové. Opět se úkázalo, že v Jihlavě fanoušci chodí v hojném počtu až na play-off, a i když v zápise bylo uvedeno 2700 diváků, byl Horácký zimní stadion téměř zaplněn. Na Vysočinu si našli cestu i fandové Hradce, kteří po celý zápas povzbuzovali své hráče.

Do utkání vstoupili domácí náporem a od prvních střídaní se tlačili před Duškovu branku. Za zmínku stojí hlavně pokus Kolafy, který dělovkou od modré těsně minul branku hostů. Na druhé straně zahrozil mladý reprezentant Koukal, ale když Suchan jeho šanci zlikvidoval, dostala se ke slovu opět Dukla. Při početní výhodě vypálil Morava, jehož střelu ještě Dušek vyrazil, ale na dorážku Petra Kaňkovského už byl bezmocný a Dukla se tak ujala vedení 1:0. I po vstřelené brance hrála Jihlava ve velkém tempu, ale Říha ani skvěle hrající Šmarda své šance nevyužili a do kabin se tedy odcházelo za stavu 1:0.

V první přestávce si zřejmě hosté ujasnili, proč do Jihlavy přijeli a do druhé třetiny tak nastoupilo daleko nebezpečnější mužstvo. Hradečtí několikrát sevřeli Duklu v obranném pásmu a hlavně skvěle bruslící Koukal dělal jihlavským zadákům veliké problémy. Nástup do druhé části navíc znepříjemnil Dukle taktickým faulem Marian Morava a v oslabení měl Suchan plné ruce a nohy práce. Mohl se však spolehnout na své spoluhráče, kteří dobře uklízeli prostor před brankou a nepoustěli hosty k dorážkám. Největší šanci druhé třetiny měl Hradecký Fořt, jehož střela sice prošla pod Suchanem, ale kotouč zastavil před brankovou čárou Petr Kaňkosvký. Ten tím dokázal, že umí očividně i dobře bránit.

Třetí část začala opět náporem Východočechů, který ješte zesílila početní výhoda. Jejich tlak postupně gradoval a, když byl na dvě minuty za sporný zákrok vyloučen Morava, vypadalo to s domácími bledě. Přísné vyloučení se nakonec ukázalo jako klíčový moment celého zápasu - pomohlo nakonec domácí Dukle. Hradečtí obránci si nevšimli Mariana Moravy, který skočil na led z trestné lavice a ten, když Dušek zaváhal s vyjetím z brány, poslal Duklu do vedení 2:0. Ani po druhé obdržené brance se hosté nevzdali a pálili na Suchana ze všech stran. Těsně před koncem zápasu byl za podražení vyloučen Hradecký Polák a Dukla v pohodě utkání dohrála. V samotném závěru se do slibné šance dostal Marian Havel, ale konfety, které kdosi vhodil na led, mu zabránily v pořádném zakončení.

První utkání čtvrtfinále tak vyhrála domácí Dukla, ale ještě není rozhodně nic rozhodnuto. Hráči Hradce Králové předvedli houževnatý výkon a jistě nedají Dukle nic zadarmo. Dalši utkání začína v pondělí 16. února v 17:30 na Horáckém zimním stadioně.

Ohlasy trenérů

Robert Horyna (Hradec Králové): "Jihlava je velice silný mančaft, má čtyři vyrované pětky. My jsme si dávali pozor na lajnu Petra Kaňkovského, kterou jsme myslím nějakým způsobem eliminovali. Bohužel jsme nevyužili několik velmi dobrých střeleckých příležitostí, Jihlava naopak branky dala, takže to skončilo 2:0. Zítra do toho jdeme znovu a myslím si, že to zítra bude mít Jihlava těžší."

Petr Fiala (Jihlava): "První domácí utkání je vždy těžké. Soupeř určitě nepřijel ten zápas jenom odehrát, ale přijel v sestavě, která je velice silná a dobře nás potrápil. Náš tým má ale svou sílu a naše výkonost bude určitě jen gradovat. Tohle vítězství je velice důležité, protože je první. Samozřejmě zítra je nový den, který přinese nový zápas. A my v něm uděláme druhý bod."