5:1
(2:0, 1:1, 2:0)

Krůček od semifinále

16.02.2004 / Wally, RTD

Po dvou domácích zápasech čtvrtfinálové série s Hradcem Králové je Dukla pouhý krůček od postupu do semifinále. Podruhé během dvou dní totiž dnes dokázala Jihlava využít výhody vlastního ledu a na Horáckém zimním stadiónu přehrála hosty 5:1.
16.02.2004 17:30, 1.liga ČR - 42. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kuchyňa, Kolafa, Punčochář, Malena, Šmarda, Morava, Staněk - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Havel, Altrichter, - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Sklenička, Fink, Cmunt - Chytka
5

Hradec Králové

Dušek - Petr Suchý, Hendrich, Linhart, Mocek, Mečiar, Fejgl, (Procházka, Kindl) - Fořt, Hubáček, Fišer - Domin, Roubík, Kožnar - Polák, Koukal, Beck - Hemský, Pahulák, Pavel Suchý
1
Branky: 4. Havel (Altrichter, Mareš), 5. Kaňkovský (Morava), 36. Mareš (Havel, Kolafa), 55. Bakus (Šmarda), 58. Kaňkovský (Říha) -21. Mečiar (Roubík, Polák). Rozhodčí: Trombík - Kurajský, Lipina. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3232.

Průběh utkání

Stejně jako první vzájemné utkání zahájili i dnes zápas lépe domácí. Od úvodních minut se Dukla tlačila před hradeckou branku a za svou snahu byla odměněna. Už ve čtvrté minutě poprvé rozsvítil světlo za zády gólmana Tomáše Duška svou přesnou střelou k pravé tyči Marián Havel, 1:0. O 39 sekund později vedla Jihlava už 2:0. Po přihrávce Mariána Moravy vystřelil Petr Kaňkovský, na jeho střelu sice Tomáš Dušek zareagoval, ovšem puk po jeho zásahu přepadnul obloučkem za brankovou čáru. Již v úvodu 5. minuty tak na světelné tabuli svítil stejný výsledek, který obě mužstva dosáhla o den dříve za celý zápas.

Třetí změnu skóre přinesla až druhá dvacetiminutovka. 38 sekund po návratu z kabin vystřelil z prostoru za modrou čarou nejzkušenější hráč hostů Stanislav Mečiar, jihlavský brankář Jaroslav Suchan vymrštil svou lapačku, ta však puk nezastavila, 2:1. Strážce domácí svatyně tak po více jak 80 odchytaných minutách trochu nešťastně inkasoval vůbec první gól v letošním playoff. Ve 24. minutě mohl vyrovnat Jaroslav Polák, ovšem puk do odkryté branky zasunout nedokázal. Ve 33. minutě gólman Dukly Jaroslav Suchan předvedl opět své umění, když si s dorážkou Jiřího Hubáčka poradil parádní robinsonádou. Pravidlo nedáš - dostaneš, se potvrdilo ve 36. minutě. Po několika šancích hostů zachytil jihlavský obránce Tomáš Kolafa vyhození soupeře. Poté rozehrál nádhernou kombinaci, když na druhé straně hřiště našel Mariána Havla a ten poslal Jaroslavu Marešovi puk před odkrytou branku. Útočník Znojemských Orlů se v podobných situacích nemýlí a tak pohodlně zvýšil náskok Dukly na 3:1.

Ve třetí třetině pak už domácím sice stačilo pouze hlídat své dvoubrankové vedení, přesto však v samotném závěru ještě dvakrát udeřili. Nejprve v 55. minutě prošel celým hřištěm kapitán Dukly Oldřich Bakus a své krásné sólo zakončil přesnou backhandovou střelou mezi Duškovy chrániče, 4:1. Definitivní podobu výsledku pak dal svým gólem v končící 58. minutě nejproduktivnější hráč základní části Petr Kaňkovský, 5:1.

Jihlava tedy zvítězila v obou domácích zápasech a před středeční odvetou na hradeckém ledě se tak dostala v sérii do vedení 2:0 na zápasy.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek ( Hradec králové ): „Myslím, že jsme za ty dva dny viděli velmi kvalitní zápasy. Ten dnešní rozhodl náš laxní začátek. Takhle se v play off nehraje. Taky jsme za to byli potrestáni dvěma góly. Dalším důležitým momentem byla druhá třetina, ve které jsme dostali Duklu pod tlak a vytvořili si strašně moc šancí. Jenomže jsme žádnou neproměnili, sami jsme pak po chybě inkasovali potřetí a bylo rozhodnuto.“

Petr Vlk ( Jihlava ): „Musím souhlasit s tím, že oba ty zápasy byly hodně kvalitní. Ten dnešní se pro nás vyvíjel dobře hned od začátku a snad kromě té situace, kdy jsme dostali takový nešťastný gól na 2:1, si myslím, že jsme tahali za delší konec provazu a že jsme vyhráli naprosto zaslouženě.“