4:5sn
(1:2, 0:1, 3:1 - 0:0)

Dukla je v semifinále

18.02.2004 / Eva

Ve velmi napínavém třetím čtvrtfinálovém souboji porazili hráči Dukly Jihlava Hradec Králové až po samostatných nájezdech. Rozhodující nájezd proměnil Oldřich Bakus (na snímku). Mezi nejlepší čtyři kluby první ligy postoupila Jihlava po třech výhrách 2:0, 5:1 a 5:4 po sn.
18.02.2004 18:00, 1.liga ČR - 43. kolo

Hradec Králové

Dušek - Suchý Petr, Hendrich, Linhart, Mocek, Mečiar, Fejgl, Procházka, Kindl - Fořt, Hubáček, Fišer - Polák, Roubík, Beck - Kožnar, Domin, Suchý Pavel - Hemský, Pahulák, Horák
4

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kuchyňa, Kolafa, Punčochář, Malena, Šmarda, Morava, Duben - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Havel, Altrichter, - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Sklenička, Fink, Čachotský - Chytka
5
Branky: 2. Roubík (Fejgl, Polák), 46. Hendrich, 49. Fejgl (Roubík, Fišer), 54. Pavel Suchý (Beck, Mocek) - 3. Rytnauer (Punčochář, Padělek), 11. Kuchyňa (Padělek, Punčochář), 25. Padělek (Kaňkovský), 47. Rytnauer (Bakus, Malena), rozhodující nájezd Bakus. Rozhodčí: Polák - Drobílek, Křivohlavý. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 3500.

Průběh utkání

Úvod třetího čtvrtfinálového duelu vyšel lépe Východočechům, kteří se už po 63 vteřinách hry ujali díky Roubíkově bekhendové střele vedení 1:0. Adekvátní odpověď na rychlý hradecký gól ovšem Dukla nehledala příliš dlouho. Ve 3. minutě se dostal na opačné straně kluziště k puku Ladislav Rytnauer a bylo vyrovnáno. 1:1. Skóre na svou stranu pak mohli jihlavští hokejisté strhnout o pět minut později, kdy se nejprve po rychlém protiútoku dvou na jednoho dostal do obrovské šance Marek Cmunt a vzápětí měl gól na holi Patrik Fink. Ani v jednom případě se ale střela neujala. Až přišla 10. minuta a s ní i první jihlavská přesilovka. 74 vteřin se domácí bránili úspěšně, pak se ovšem na modré napřáhl Petr Kuchyňa a jeho premiérový gól v jihlavském dresu znamenal vedení Dukly 2:1.

Hned na začátku druhé dvacetiminutovky hrála Jihlava další přesilovku, proti domácím čtyřem hráčům se ale tentokrát prosadit nedokázala. Krátce poté, kdy se vyloučený Polák vrátil z trestné lavice, však udeřilo. Petr Kaňkovský našel milimetrovým pasem před hradeckou brankou Aleše Padělka a tomu už stačilo pouze nastavit čepel hole. 1:3. Snížení měl na hokejce o dvě minuty později domácí Fořt, sólový nájezd mu ale jihlavský gólman Jaroslav Suchan úspěšně zakončit nedovolil. V polovině zápasu si pak ve vlastním oslabení vytvořili dvě velmi dobré střelecké příležitosti Říha s Kaňkovským, Dušek v hradecké sítě byl ovšem pozorný a podruhé odcházela Dukla do kabin s nadějným dvougólovým náskokem.

Poslední dějství třetího čtvrtfinálového dramatu odstartoval poněkud kuriózní gól domácího Jiřího Hendricha. Hradecký obránce nahodil puk téměř z poloviny kluziště na branku, ten nečekaně změnil směr a zatímco Jaroslav Suchan mířil k pravé tyči, kotouč skončil v odkryté levé polovině jihlavské klece. 2:3. Kontaktní branka sice posadila Východočechy na několik okamžiků na koně, ale jejich nadšení schladil hned o 37 vteřin opět Ladislav Rytnauer, který bezchybně zakončil další hostující přečíslení dvou na jednoho. 2:4. Ani za tohoto stavu ovšem domácí nesložili hlavu a v rozmezí 49. až 54. minuty náskok Dukly smazali. Nejprve překonal Suchana Lukáš Fejgl a na 4:4 vyrovnával pohotovou střelou z voleje Pavel Suchý. Víc branek už téměř tři a půl tisíce diváků nevidělo a na řadu tedy přišlo prodloužení.

Oba týmy se v nastaveném čase soustředily především na obranu a příliš mnoho šancí tak vidění nebylo. V závěru desetiminutového prodloužení si pak ještě oba týmy zahrály několik vteřin přesilovku, ale bez úspěchu a o osudu utkání tak musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Jako první se do středového kruhu postavil hradecký Pahulák a nedal. Naopak jihlavský kapitán Oldřich Bakus svůj nájezd bezpečně proměnil a Dukla se ujala vedení 1:0. Také druhý hradecký střelec, Jiří Hubáček, přestřelil a pokus pak nevyšel ani jihlavskému Petru Kaňkovskému. Do třetice vychytal Jaroslav Suchan Miroslava Fišera a jeho protějšek Tomáš Dušek kapituloval po střele Petra Altrichtera. 0:2. Jako čtvrtý se pak proti hostujícímu gólmanovi rozjel hradecký Jaroslav Roubík a protože ani on nebyl úspěšný, radovala se Jihlava z postupu do semifinále první hokejové ligy po výhře 5:4 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek ( Hradec Králové ): „ Myslím, že pro diváky to bylo výborné rozloučení s letošní sezónou. Podle mě jsme hráli s nejlepším týmem první ligy a přesto jsme mu dokázali být vyrovnaným soupeřem. Dvakrát jsme prohrávali o dvě branky a nakonec jsme to utkání dotáhli až do prodloužení. Nájezdy už jsou potom o zkušenostech hráčů a momentálním štěstí a to měla dnes Jihlava. I přes porážku jsem ale spokojen.“

Petr Fiala (Jihlava): „Chtěli jsme tady každopádně vyhrát, ale rozhodně jsme to neplánovali až takhle dramaticky. Zápas jsme si sami trochu zkomplikovali vlastní nedůsledností a museli jsme pak o výhře rozhodnout až v samostatných nájezdech. Na druhou stranu jsme si to alespoň vyzkoušeli a ověřili si jak jsme na tom psychicky. Každopádně pro nás nebyl Hradec v prvním kole vůbec snadným soupeřem.“