2:3sn
(0:0, 0:0, 2:2 - 0:0 - 0:1)

Nájezdy Dukle postup tentokrát nepřinesly

27.02.2004 / Wally, RTD

Stejně jako při čtvrtfinálové sérii s Hradcem Králové i v semifinále s Chomutovem dovedla Dukla za stavu 2:0 na zápasy třetí bitvu až k samostatným nájezdům. Ale zatím co v prvním případě byli úspěšnější jihlavští střelci, kteří si tak vystříleli postup do dalšího kola playoff, tentokrát se z výhry radoval soupeř. Hosté ze severu Čech si tak vynutili ještě minimálně jedno semifinálové utkání.
27.02.2004 17:30, 1.liga ČR - 46. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kuchyňa, Kolafa, Punčochář, Malena, Šmarda, Morava, Duben - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Havel, Altrichter - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Čachotský, Fink, Chytka
2

Piráti Chomutov

Podolka - Plaček, Ambrož, Maleček, Trefný, Szakal, Liška - Jíra, Šíp, Boušek - Charousek, Koláček, Vlček - Jeslínek, Mikšovic, Kostourek - Slavík
3
Branky: 43. Fink, 57. Rytnauer (Kuchyňa)- 41. Koláček (Trefný), 59. Jeslínek (Kostourek, Maleček), rozhodující nájezd Jíra. Rozhodčí: Trombík - Dřínovský, Klein. Vyloučení: 2:7. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5010.

Průběh utkání

Do třetího semifinálového zápasu vstupovala domácí Dukla s vědomím, že v případě vítězství si zajistí postup do finále. Hosté z Chomutova naopak věděli, že pouze výhra je nadále udrží při životě. Důležité utkání na Horáckém zimním stadióně sledovalo více než pět tisíc fanoušků.

Po úvodní dvacetiminutovce svítil na ukazateli skóre stav 0:0. Jen málokoho z přítomných diváků to mohlo překvapit, protože v první třetině se oba celky soustředili především na pozornou obranu, s cílem neudělat zbytečnou chybu. Vyloženou brankovou příležitost si tak nevytvořili ani aktivněji hrající domácí, ani hosté.

Ve druhé třetině dostala Dukla možnost sehrát 41 sekund přesilovou hru pěti proti třem. V ní si sice dokázala vytvořila tlak, chomutovská obrana s velice dobře chytajícím Michalem Podolkou v zádech však odolala. A protože hosté si žádnou velkou šanci také připravit nedokázali, odcházelo se do kabin po čtyřiceti minutách stále za bezbrankového stavu.

Čekání na gól ukončil hned v první minutě třetí třetiny chomutovský Kamil Koláček. Ten po vyhraném buly v útočné třetině překvapil Jaroslava Suchana svou pohotovou střelou, 0:1. Hosté se ze svého vedení však neradovali příliš dlouho. Už po dvou minutách potrestal hrubou chybu v jejich rozehrávce svým teprve druhým gólem v sezóně Patrik Fink, 1:1. Gólový úvod třetiny přinesl útočnější pojetí hry, šance se střídaly na obou stranách hřiště. Ve 48. minutě například zcela propadla jihlavská defenziva, na jediného bránícího hráče Dukly se řítila hned trojice hostů, ovšem střelu Stanislava Miškovice Suchan kryl. V 51. minutě zastavila střelu domácího útočníka Vladimíra Říhy boční síť Podolkovy branky. Přesto se Dukla dokázala dostat do vedení. V 57. minutě si najel do útočné třetiny Ladislav Rytnauer, po přejetí modré čáry napřáhl a jeho krásná střela skončila až za zády chomutovského gólmana, 2:1. V tu chvíli byli domácí ve finále! Postup ale nakonec v pátek večer slavit nemohli. Dvě minuty před koncem zápasu se totiž v jejich obranném pásmu prosadil Michal Jeslínek a nadvakrát prostřelil Suchana, 2:2. Jeho vyrovnávací branka poslala utkání do prodloužení.

V nastaveném čase sice mohla Dukla rozhodnout, jenže hostující Podolka byl proti. Dokázal si poradit s téměř všemi pokusy domácích a když už v 7. minutě prodloužení nechal svou svatyni na několik sekund zcela odkrytou, nedokázal do ní puk dopravit ani od mantinelu střílející Petr Kaňkovský, ani před brankou stojící dvojice Vladislav Říha - Marian Morava. O vítězi třetího semifinálového duelu tak nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

V těch se dokázali prosadit pouze hosté. Jaroslava Suchana v jihlavské brance postupně překonali Michal Jeslínek, Milan Kostourek a ve čtvrté sérii Petr Jíra. Jediným neúspěšným chomutovským střelcem tak zůstal asistent kapitána Kamil Koláček. To forwardům Dukly se dařilo o poznání hůře, v souboji s Michalem Fikrtem vyhořel nejprve kapitán domácích Oldřich Bakus, poté nejproduktivnější hráč základní části I. ligy Petr Kaňkovský a puk do chomutovské branky nedopravil ani úspěšný střelec z čtvrtfinálového rozstřelu s Hradcem Králové Petr Altrichter. Dukla tak na trestné střílení prohrála 0:3, celkově v zápase 2:3 a o důležité třetí vítězství v sérii se tedy bude muset znovu pokusit v sobotu.

Ohlasy trenérů

Vladimír Petrovka ( Chomutov ): „ Přijeli jsme do Jihlavy s tím, že nemáme co ztratit. Chtěli jsme hrát víc zezadu a nechat útočit domácí. Myslím, že v prvních dvou třetinách byl ten hokej vyrovnaný, tedy až na pár šancí z přesilovek. Pak jsme si mysleli, že kdo dá gól tak vyhraje, ale hned vzápětí jsme udělali hrubku a soupeře vyrovnal. Závěr už byl kdo z koho a my jsme dnes měli víc štěstí. Jsem rád, že sem kluci nepřijeli prohrát a věřili, že to ještě můžeme otočit. Zítra hrajeme další zápas a já věřím, že tu sérii vrátíme do Chomutova.“

Petr Vlk ( Jihlava ): „ Samozřejmě jsme to dnes chtěli ukončit, ale bohužel to dopadlo tak jak to dopadlo. Byl to velmi těžký zápas a to jak po fyzické tak i po psychické stránce. V prodloužení jsme si vytvořili šance, kde jsme utkání mohli rozhodnout, jenomže se nám to nepodařilo. Chomutov má kvalitní tým, který dlouho soutěž vedl a tak jsme to asi nemohli chtít mít takhle jednoduchý, ale zítra jim to nandáme ( úsměv ).“