5:2
(0:0, 1:1, 4:1)

Beroun srovnal krok

05.03.2004 / Eva

Ve druhém finálovém zápase zvítězili na domácím ledě Berounští Medvědi nad Duklou Jihlava 5:2. Jihlava dvakrát v zápase vedla, ale domácí vždy dokázali srovnat. Zápas rozhodli Středočeši ve třetí třetině, když dokázali využít několik přesilových her a zvrátit tak výsledek na svou stranu. Oba góly hostů vstřelil Jaroslav Mareš.
05.03.2004 18:00, 1.liga ČR - 49. kolo

Medvědi Beroun 1933

Kameš - Jelínek, Vaněček, Ševc, Braniš, Jareš, Ovčačík, Kašák, P. Hořava - Besser, Šinágl, Gengel - M. Hořava, Frolík, Eiselt - Horčička, Víšek, Slížek - Toma, Klimenta, Jech
5

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Kuchyňa, Punčochář, Malena, Morava, Šmarda, Duben - Padělek, Bakus, Rytnauer - Mareš, Altrichter, Sklenička - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Čachotský, Fink, Chytka
2
Branky: 32. Slížek (Horčička, Víšek), 46. Eiselt (Ševc, Frolík), 54. Šinágl (Gengel, Jelínek), 56. Víšek (Horčička, Slížek), 59. Frolík (Eiselt) - 28. Mareš (Altrichter), 42. Mareš (Altrichter, Sklenička). Rozhodčí: Trombík - Klein, Dřínovský. Vyloučení: 6:9, navíc Jareš (BER) 5 + do konce, Ševc (BER) 5 + do konce, Jelínek (BER) 5 + do konce, Kameš (BER) do konce - Rytnauer (JIH) 5 + do konce, Sklenička (JIH) 5 + do konce. Využití: 4:0. Diváci: 2500. Stav série: 1:1.

Průběh utkání

Úvodní část patřila domácím hokejistům. Medvědi měli po celých dvacet minut herní převahu a svého soupeře do vlastní třetiny vůbec nepouštěli. Jako první se do obrovské šance dostal už ve 2. minutě Petr Horčička, z prostoru mezi kruhy však naštěstí pro Jihlavu mířil nad Suchanovu klec. O dvě minuty později hráli domácí první přesilovou hru, příliš se jim ale nepovedla a jihlavského brankáře v ní prakticky neohrozili. Velké příležitosti si totiž paradoxně vytvářeli spíše při stejném počtu hráčů na ledové ploše. Do jedné z nich se dostal v 10. minutě Václav Eiselt, radost z gólu mu ale výborným zákrokem překazil pozorný Suchan. Také ve zbytku třetiny se pak hrálo převážně v obranném pásmu hostů z Vysočiny, pouze čtyři minuty před odchodem do kabin se Dukle na chvíli ulevilo, na trestné lavici totiž tou dobou seděl berounský kapitán Eiselt.

Další šanci z kategorie vyložených spálil hned na začátku prostředního dějství Ladislav Gengel. Jihlavští obránci na něj před brankou na chvíli zcela zapomněli a berounský útočník stál náhle Jaroslavu Suchanovi tváří v tvář. Ani tentokrát se skóre neměnilo, brankář Dukly zastavil puk mířící do sítě pravým betonem a domácímu forvardovi zůstali jen oči pro pláč. Gól který se v tu chvíli vznášel nad ledovou plochou zhmotnili k překvapení všech až hráči Dukly Jihlava. V 28. minutě se k puku dostal Jaroslav Mareš a poslal ho Kamešovi mezi nohama do sítě. 0:1. Z vedení se ale hosté radovali pouze necelých pět minut, pak se po rychlém domácím protiútoku objevila před Ladislavem Slížkem prázdná brána a berounský útočník nezaváhal. 1:1. Víc branek už ve zbývajících minutách druhé třetiny nepadlo a do kabin se šlo za nerozhodného stavu 1:1.

Do závěrečné dvacetiminutovky vstoupila lépe Dukla. Puk do útočného pásma zavezla dvojice Sklenička – Altrichter, druhý jmenovaný pak našel spoza branky ideální přihrávkou Jaroslava Mareše a ten poslal Kamešovi svou druhou gólovou navštívenku. 1:2. Zvýraznit své vedení mohla Jihlava hned o minutu později, kdy se do sólového nájezdu vydal kapitán Dukly Oldřich Bakus, berounský brankář byl ale šťastnější. Otřepané nedáš dostaneš přišlo dvě minuty poté. Na trestné lavici v tu chvíli seděl Zbyněk Sklenička a tím kdo dorazil puk do odkryté branky byl Václav Eiselt. 2:2. Tou dobou se hrál na berounském zimním stadionu poprvé za dva dny líbivý hokej. Jen pár vteřin po Eiseltově vyrovnávacím gólu zůstal zcela sám před domácím gólmanem Aleš Padělek, Kameše však překonat nedokázal. Přesně sedm minut před vypršením normální hrací doby byl hodně přísně vyloučen autor obou jihlavských gólů Jaroslav Mareš a Dukla v oslabení znovu inkasovala. Tentokrát po střele Petr Šinágla. 3:2. Další přesilovku pak využil v polovině 56. minuty Jan Víšek a definitivní podobu skóre dal v 59. minutě, jak jinak než v početní výhodě, Martin Frolík. 5:2.

V samotném závěru utkání pak ovládly ledovou plochu emoce a došlo ke dvěma opravdovým hokejovým bitkám. Před berounskou střídačkou se do sebe pustili domácí Martin Ševc s jihlavským Přemyslem Dubnem a před hostující pak vyprovokoval další pranici Jiří Jelínek, který si vyhlédl Ladislava Rytnauera. Hlavní sudí Trombík měl ale před sebou zřejmě zcela jiný obraz, trestem do konce utkání totiž potrestal Ševce, Jelínka, Rytnauera a Zbyňka Skleničku!?

Ohlasy trenérů

Otakar Vejvoda ( Beroun ): „My jsme měli obrovskou převahu v úvodní třetině, ale nedokázali jsme z ní nic vytěžit. Asi zákonitě jsme za to byli potrestáni gólem na 0:1. V době kdy jsme pak prohrávali 1:2 nás hodně podržel Jarda Kameš, i když já si myslím, že ani za stavu 1:3 bychom ten zápas nepoložili. Jsem přesvědčen, že jsme dnes vyhráli naprosto zaslouženě.“

Petr Fiala (Jihlava): „ Ten zápas jsme si dnes prohráli sami vlastní nedisciplinovaností. Jsem přesvědčen, že za rovnovážného počtu hráčů na ledě bychom to utkání dovedli do úspěšného konce. Jenomže jsme se nechali zbytečně vylučovat a soupeř toho využil. Ty dva poslední góly už nic neřešily, pouze to, že Beroun vyhrál větším rozdílem. Paradoxně jsme právě v poslední třetině měli hodně gólových šancí. Doma chceme pochopitelně oba zápasy vyhrát. Myslím, že by to byla nejlepší odveta za ten závěr, kdy celá berounská střídačka naskákala na led a nám v tom bylo rozhodčími bráněno. Možná to vedení domácího celku udělalo dobře, mě to ale přišlo jako děsná srabárna.“