1:5
(0:2, 1:1, 0:2)

Mladší dorostenci protrhli střelecký půst, body však proti Spartě nezískali

20.09.2015 / Tomáš Lysý

Střelecky i výsledkově trápící se mladší dorost čekal v pátém kole ELIOD extraligy těžký soupeř – Sparta Praha. Jihlava měla v první části více ze hry, její šance ale vychytal výborný Škorpík. Hosté se naopak prosadili dvakrát zásluhou Miroslava Daniho a Dominika Arnošta. Ve druhé části zvýšili hráči s velkým S na rozdíl tří gólů. Prosadila se také Dukla, když si střelu Jakuba Filipa srazili Sparťané do vlastní klece. Třetí část hry definitivně rozhodla o třech bodech pro hosty, kteří se trefili dvakrát v rozmezí třiatřiceti vteřin a odvezli si z Vysočiny vítězství 1:5.
20.09.2015 12:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Rusňák, Trávník , Piskač, Rašín – Juda, Najman, Musil – Brož, Daňhel, Vala – Filip, Kardoš, Zadražil
1

HC Sparta Praha

Škorpík – Procházka, Haš, Imlauf, Tůma, Kumpošt, Rubeš, Mysliveček – Vitouch, Čech, Dani – Čížek, Arnošt, Čermák – Vorobjev, Prymula, Flídr – Pika, Gluzman, Rubeš
5
Branky a nahrávky: 34. Filip (Trávník) – 11. Dani, 13. Arnošt, 25. Čermák (Arnošt, Procházka), 46. Rubeš (Tůma), 46. Vitouch (Čech, Dani). Rozhodčí: Slavík – Zíka, Krejčí. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 49. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5.

Průběh utkání

Úvodních pět minut zápasu se neslo ve znamení oťukávání. Oba týmy se sice dostávaly před branku soupeře, žádné nebezpečí však gólmani řešit nemuseli. V polovině šesté minuty střílel nebezpečně z levého kruhu Čermák a domácí muž v masce si připsal první dobrý zákrok. Jihlava odpověděla Kardošem, který mířil mezi betony Škorpíka. Gólman Sparty sice nevěděl, kde má puk, kus černé gumy se k jeho štěstí zastavil pod ním. Krátce na to měl Kardoš ještě větší šanci, zblízka mířil do levého horního rohu a hosty zachránil výborným semaforem Škorpík. Dukla neuspěla ani v přesilovce, Juda před branou sebral puk, jenže bekhendovou střelou netrefil volnou část branky, nýbrž boční síť.

Prosadili se tak hráči s velkým S na dresu. V oslabení pláchl obraně Miroslav Dani a zblízka poslal puk pod betony Chaloupka. Za další dvě minuty vedla Sparta o dvě branky. Chybu v rozehrávce červenožlutých využil Dominik Arnošt a překonal gólmana stejným způsobem jako jeho spoluhráč - 0:2. Závěr třetiny patřil opět domácím. Daňhelův pokus v přesilovce zneškodnila obrana hostí, puk se však odrazil před branku ke Kardošovi a jeho bekhend lízl pouze tyč, od které se odrazil ven.

Hned na začátku druhé části hry měla Sparta přesilovou hru. V její druhé části sice soupeře na dlouho zamkla před brankou, vážnější situace si však hostující pětice nevypracovala, i když v okupování prostoru před Chaloupkem pokračovala i po návratu vyloučeného Judy na led. Po nevydařeném útoku Dukly zkusili hosté rychlý protiútok, který vyšel. Procházka našel rozjetého Arnošta, který zavezl puk po levé straně do pásma, našel před brankou volného Erika Čermáka, jemuž stačilo nastavit hůl a zvednout kotouč do středu branky mimo dosah bezmocného muže v masce. Pro domácí mohlo být ještě hůře, to by však Pika po přesném pasu Vitoucha musel zblízka trefit branku, nikoliv těsně minout levou tyč. Střelecké trápení Dukly skončilo po 147 minutách v přesilové hře. Jakub Filip poslal puk na branku, kde si jej srazil jeden z Pražanů přesně k pravé tyči zkoprnělého Škorpíka - 1:3. Za tohoto průběžného stavu šly oba celky do kabin.

Začátek třetí periody se nesl v domácí snaze vstřelit kontaktní gól. Jihlava však narážela na pozornou hru Sparty, která hájila dvougólové vedení. O osudu zápasu definitivně rozhodla šestačtyřicátá minuta, ve které padly dvě branky Sparťanů. Sudí Jan Slavík se nejprve dlouho radil, zda uznat gól důrazného Václava Rubeše, jenž spolu s Tůmou protlačil puk u levé tyče Chaloupka za čáru. Zdálo se, že puk přešel čáru, až když byla posunutá svatyně, ale sudí byl jiného názoru. Za třiatřicet vteřin se Pražané radovali podruhé, v tlačenici před brankou se nejlépe zorientoval David Vitouch a poslal kotouč nahoru ke vzdálenější tyči. Dukla se snažila alespoň zkorigovat nepříznivé skóre, jenže Škopík vychytal jak Kardoše, tak Valu. V závěru se blýskl hezkou individuální akcí Tomáš Vala, jeho bekhendový pokus zblízka opět chytil jistý gólman hostí. Sparta si tak odvezla z Vysočiny výhru 5:1.