3:2sn
(1:1, 1:0, 0:1 - 0:0 - 1:0)

Duklu od postupu dělí jediné vítězství

21.03.2004 / Wally, RTD

Už jen jediné vítězství dělí Duklu od postupu do extraligy. Ve třetím zápase série s Českými Budějovicemi totiž jihlavští hokejisté na Horáckém zimním stadiónu porazili hosty z jižních Čech na samostatné nájezdy 3:2. Hrdinou domácího celku byl gólman Jaroslav Suchan, který kryl nájezdy Milana Kostourka a Martina Štrby.
21.03.2004 17:30, 1.liga ČR - 55. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Malena, Morava, Šmarda, Duben - Padělek, Bakus, Rytnauer - Fink, Mareš, Sklenička - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Hlouch, Havel, Lazorišák
3

Banes Motor České Budějovice

Mezin - Jindra, Gýna, Jasečko, Mucha, Jakeš, Kotaška, Čech - Rob, Štrba, Bělohlav - Mrázek, Ondřej, Šimánek - Sailer, Kristek, Bartoš - Fadrný, Bacul, Kostourek
2
Branky: 7. Čachotský (Kaňkovský), 38. Padělek (Rytnauer, Kubeš), 70. Padělek - 18. Kristek (Ondřej, Jasečko), 53. Kristek (Bartoš). Rozhodčí: Rejthar, Svoboda - Dědek, Pospíšil. Vyloučení: 6:5, navíc Fadrný (CEB) 10. min. OT. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 8000.

Průběh utkání

Barážová série o extraligu mezi Českými Budějovicemi a Jihlavou se po dvou zápasech na jihu Čech přesunula z Budvar Arény na Horáckém zimní stadión. V úvodních dvou střetnutích prvoligová Dukla favorizovaný Motor zaskočila, když s notnou dávkou štěstí vyválčila dvě vítězství. V domácím prostředí se tak mohla přiblížit na dosah svému vytouženému návratu do nejvyšší hokejové soutěže.

České Budějovice před třetím utkáním vsadili na pomoc Jaroslava Pouzara. Ten v minulosti už několikrát zafungoval jako jihočeský spasitel a tak tentokrát jako poradce doplnil na střídačce trenérské trio Jaroslav Pařízek - Radek Ťoupal, Ladislav Kolda.

Prvních dvou brankek třetího zápasu se diváci, kterých si na Horácký zimní stadión našlo cestu téměř osm tisíc, dočkali už v úvodní dvacetiminutovce. Oba padly ve chvíli, kdy měl Motor výhodu jednoho muže v poli. V 7. minutě zachytil Petr Kaňkovský špatnou přesilovkovou rozehrávku Jihočechů, z otočky našel před brankou Tomáše Čachotského a ten bekhendem zavěsil do pravého horního růžku branky Andreje Mezina. Dukla se tak v oslabení dostala do vedení 1:0. První přesilovou hru v celé sérii tak dokázali České Budějovice využít až v 18. minutě třetího zápasu. Do útočného pásma domácích zavezl puk Zdeněk Ondřej, přihrál Jaroslavu Kristkovi a ten poslal puk do odkryté jihlavské branky, 1:1.

Druhou třetinu zahájili lépe hosté, šance měl obránce Stanislav Jasečko a útočník Jiří Šimánek, ale domácí gólman Jaroslav Suchan si s jejich pokusy poradil. Podle hesla nedáš - dostaneš tak šli do vedení znovu domácí. Tři minuty před koncem druhé třetiny propálil znovu bekhendovou střelou padajícího Andreje Mezina Aleš Padělek, 2:1.

Do třetí třetiny nastoupili Jihočeši s jedinou myšlenkou - vyrovnat. Na domácí branku se tak valil jeden útok za druhým, Dukla si však s pomocí opět velmi dobře chytajícího Suchana vedení bránila. V čase 52:31 však nadšení jihlavských fanoušků zmrazil Jaroslav Kristek. Svým druhým gólem v zápase totiž vyrovnal na 2:2. Dvacet sekund před koncem závěrečné třetiny mohl o osudu uktání definitivně rozhodnout Peter Bartoš, ovšem stejně jako ve druhém zápase ve své obrovské šanci zklamal.

Střetnutí tak dospělo do prodloužení. V jeho úvodu vybojoval za brankou hostů puk dobrým forčekingem největší hrdina předchozích utkání Oldřich Bakus, jeho přihrávku před Mezinovu branku však Aleš Padělek zpracovat nedokázal. Šance rozhodnout měli i hosté, všechny jejich pokusy však Jaroslav Suchan vychytal a tak o vítězi zápasu musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

V roztřelu jeli jako první domácí. Patrik Fink se pokusil o kličku do forhendu, jeho pokus však skončil na pravém betonu Andreje Mezina. Na druhé straně sice Jaroslava Suchana překonal Jiří Šimánek, ovšem puk projel vedle tyčky branky domácích. Prvním úspěšným střelcem se tak stal až Roman Hlouch. Toho vzápětí na druhé straně napodobil Jaroslav Kristek, který tak vstřelil už svůj třetí gól v zápase. Dalším úspěšným střelcem byl domácí kapitán Oldřich Bakus. Vyrovanat se podařilo Janu Fadrnému. Ten poté však vyfasoval desetiminutový trest za nesportovní chování. Posledním úspěšným střelcem samostatných nájezdů byl domácí Aleš Padělek. Po něm už nedokázali gólmany překonat ani českobudějovičtí Milan Kostourek a Martin Štrba, ani nejzkušenější jihlavský útočík Petr Kaňkovský a na samostané nájezdy, shodně jako celé utkání, tak domácí Dukla vyhrála 3:2.

Ohlasy trenérů

Ladislav Kolda ( České Budějovice ): „Především bych chtěl domácím pogratulovat k vítězství. Je to pro ně určitě výborné vyhrát na vlastním stadionu, před skvělým publikem. My jsme se opět nedokázali prosadit střelecky a to je zatím naše největší mínus. Právě proto jsme ty tři zápasy prohráli.“

Petr Vlk (Jihlava): „Zápas se nesl ve stejném duchu jako ty dva předchozí v Českých Budějovicích, znovu byl velmi vyrovnaný a štěstí se nakonec přiklonilo na naši stranu. Musím poděkovat hráčům za jejich výkon a fanouškům za skvělou atmosféru.“