1:4
(0:2, 1:0, 0:2)

Body jenž mají cenu zlata

16.11.2002 / Eva

V 18. kole první hokejové ligy čekal na Duklu Jihlava soupeř ze spodní části tabulky – Hvězda Brno. Souboj šestého týmu se třináctým se odehrál na zimním stadionu v Břeclavi. Ten si totiž brněnští hokejisté vybrali za své dočasné domácí prostředí a právě zde si nakonec Dukla po dlouhých jednadvaceti dnech znovu mohla vychutnat radost z vítězství.
16.11.2002, 1. liga ČR - 18. kolo

HC Hvězda Brno

Žůrek - Kučírek, Slechan, Vavruša, Petlák, Šefčík, Mintěl - Bakrlík, Potočný, Bělohlávek - Lipina, Čech, Polášek - Syřínek, Hoza, Mífek
1

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Duben, Staněk, Vrábel, Zápotočný, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Mareš, Jantovský - Cmunt, Kaňkovský, Zdráhal - Říha, Altrichter, Čachotský
4
Branky: 31. Bakrlík (Potočný) - 11. Rytnauer (Bakus, Malena), 20. Bakus (Kaňkovský, Ficenc), 51. Malena (Bakus, Kaňkovský), 60. Mareš (Zápotočný). Rozhodčí: Janda - Kuznicius, Kožušník. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. Oslabení: 0:1. Diváci: 1100. Střely na branku: 30:36.

Hráč zápasu: Oldřich Bakus ( Jihlava )

Průběh utkání

Do zápasu vstoupil jihlavský celek s Jaroslavem Suchanem v brance a s jednoduchou strategií – vyhrát. Všechny ostatní varianty byly naprosto nepřístupné, a Dukla tak v podstatě hrála s nožem na krku. Na začátku 11. minuty se dostali hosté do přečíslení dvou na jednoho, Bakus vybídl do šance Ladislava Rytnauera a ten poslal puk bekhendem přesně nad Žůrkovu lapačku. 0:1. O necelých šest minut později svitla Hvězdě naděje na vyrovnání. Na trestnou lavici totiž v krátkém časovém intervalu usedli hned dva jihlavští hokejisté a domácí hráli téměř minutovou přesilovku pěti proti třem. Naštěstí pro Duklu však stříleli málo a nepřesně, a tak se na stavu 0:1 nic nezměnilo. Až přišla 20. minuta! Početní výhodu měla v tu chvíli pro změnu Jihlava a ta ji dokázala dokonale využít. O předčasný návrat Ondřeje Syřínka na ledovou plochu se postaral Oldřich Bakus a hosté vedli 2:0.

Druhá třetina se Dukle dlouhodobě nedaří a tuto tradici neporušila ani tentokrát. Ve 23. minutě se sice domácí radovali z gólu ještě zbytečně, neboť ho jeden z brněnských hokejistů poslal za Suchanova záda vysokou holí, ale ve 31. minutě už bylo vše v souladu s pravidly a Bakrlíkovi branku nikdo upřít nemohl. 1:2. V závěru prostřední dvacetiminutovky si pak hru ve dvojnásobné přesile zkusila také Dukla, ale vedla si naprosto stejně jako její soupeř ve třetině úvodní. Podruhé do kabin tak odcházeli jihlavští už pouze s jednogólovým náskokem.

Třetí část už se ale opět hrála převážně v režii hostů. Hvězda se do jihlavského obranného pásma dostávala spíše sporadicky, a když už se přeci jenom někdo dostal do bezprostřední blízkosti jihlavské klece, stál v ní bezchybný Jaroslav Suchan. Pojistka v podobě třetího gólu přišla na začátku 51. minuty. Dukla hrála svou další přesilovku, zpoza branky našel Bakus Rostislava Malenu a ten střelou po ledě překonal Žůrka potřetí. 1:3. V závěru se brněnští rozhodli hrát vabank, odvolali svého gólmana z klece a zkusili hru v šesti. Risk jim ovšem nevyšel a Jaroslav Mareš pečetil střelou do opuštěné svatyně výhru Dukly v poměru 4:1.

Ohlasy trenérů

Igor Čikl ( Brno ): „ Poslední dobou nás trápí koncovka, nejsme schopni proměňovat šance, a to ani ty nejvyloženější. To se pak samozřejmě těžko hraje. Navíc proti takovému kvalitnímu soupeři, jakým je Jihlava, se prostě zápas bez využívání šancí nedá vyhrát. Nedá se říct, že by kluci zápas vypustili, hrají dobře, bojují, ale prostě nám to tam nepadá. Zažili jsme to už v Kadani, v Prostějově, na tom naše utkání vždycky ztroskotají."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „ To samé jsme si prožili my v několika předchozích zápasech, takže moc dobře vím, jaké to je. Dnes se mi ale bude utkání samozřejmě hodnotit mnohem lépe. Musím kluky pochválit, měli jsme tam sice zase ve druhé třetině pár okýnek v obraně, ale to zlepšení bylo patrné. Hlavně v herní disciplíně. V těžkých situacích nás podržel Jarda Suchan a nakonec jsme to tedy dotáhli do vítězného konce. Doufám, že teď už to bude jenom lepší a že budeme hrát tak jako v úvodu sezóny. Jinak bych chtěl poděkovat jihlavským fanouškům, kteří sem dnes přijeli a podpořili nás. "