3:0
(0:0, 1:0, 2:0)

Jihlava se po pěti letech vrací do extraligy!!

22.03.2004 / Eva

Dukla napodobila své přemožitele z finálových sérií z předchozích dvou let a jako vítěz 1.ligy postoupila do nejvyšší soutěže. Demoralizované Jihočechy ale dokázala pokořit nečekaně hladce - 4:0 na zápasy! Klíč ke čtvrté výhře drželi Petr Kaňkovský, autor prvního a vítězného gólu zápasu, a výborný Jaroslav Suchan, který vychytal druhou barážovou nulu!
22.03.2004 17:30, 1.liga ČR - 56. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Malena, Morava, Šmarda, Duben - Padělek, Bakus, Rytnauer - Fink, Mareš, Sklenička - Čachotský (21. Cmunt), Kaňkovský, Říha - Hlouch, Havel, Altrichter. Trenéři: Vlk, Fiala.
3

Banes Motor České Budějovice

Mezin - Jakeš, Kotaška, Jindra, Čech, Jasečko, Mucha - Mrázek, Štrba, Bělohlav - Ondřej, Kristek, Bartoš - Sailer, Fadrný, Rob - Hřebejk (21. Bacul), Kostourek, Šimánek. Trenéři: Pařízek, Ťoupal, Kolda, Pouzar.
0
Branky: 30. Kaňkovský (Šmarda), 52. Rytnauer (Padělek, Kubeš), 60. Kaňkovský (Bakus). Rozhodčí: Šindler, Havlík - Čech, Machálek. Vyloučení: 7:6, navíc Sklenička a Kaňkovský (oba Jihlava) 10 min. Bez využití. Diváci: 8122.

Průběh utkání

Úvod zápasu patřil Dukle a to především díky nedisciplinovanosti českobudějovických hráčů. Během osmi minut se totiž Jihočeši třikrát provinili proti pravidlům a domácí hráli v početní převaze. Gólu se ale vyprodaný Horácký zimní stadion nedočkal. Nejblíže mu byl v 5. minutě Roman Hlouch, který se řítil sám na brankáře Mezina, ten mu ale jeho pokus zmařil. První velkou šanci Českých Budějovic zahodil ve 12. minutě Jaroslav Kristek. Šikovný útočník proskočil mezi dvěma jihlavskými beky a snažil se přehodit Suchanův pravý beton. Gólman Dukly ale zasáhl včas a poradil si i s dorážkou Ondřeje. Také ve zbytku úvodní části měli herně navrch Jihočeši, domácí ovšem výborně bránili a všechny střelecké pokusy z dálky bez problému řešil vynikající Jaroslav Suchan. „Budějovice mají zkušené střelce z extraligy, ale kluci je dokázali výborně eliminovat a pokud se soupeř přeci jen dostal ke střele, tak mu je skvěle blokovali,“ nemohl si vynachválit práci spoluhráčů čtyřiadvacetiletý brankář.

Do druhé části vstoupila Dukla bez útočníka Tomáše Čachotského, kterého ze hry vyřadil střet s českobudějovickým Jasečkem. Pro dravého mladého forvarda skončila baráž v 17. minutě. V úvodu prostředního dějství vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Mezina Petr Punčochář a ve 26. minutě se pak hra na několik minut přerušila. Po souboji v rohu kluziště se totiž rozbilo plexisklo. V nepředpokládané pauze se nabité ochozy jihlavského hokejového stánku bavily po svém. Dokola neustále obíhala mexická vlna a za zvuku trumpet diváci téměř nepřetržitě zpívali a skandovali. Po opravě rozbité tabule pokračovala hra náporem hostů. Nebezpečnou střelou se pokoušel překonat Suchana ve 26. minutě Martin Štrba a jen o několik okamžiků později netrefil poloodkrytou jihlavskou branku Ivo Kotaška. Trochu paradoxně se pak ve 30. minutě měnilo skóre na opačné straně. Po rychlém protiútoku vystřelil z úhlu na Mezinovu branku Petr Kaňkovský, českobudějovický gólman puk pouze vyrazil a útočník Dukly ho poté zasunul k tyči. 1:0. Nečekaný úder hosty v aktivitě zabrzdil a trvalo několik minut než se ze studené sprchy vzpamatovali. Vyrovnat se jim ale do konce druhé části nepodařilo.

Na začátku třetí třetiny se Jihočeši pustili do obléhání jihlavské branky a Suchana zasypali sprškou střel. Výborný gólman si ale poradil jak s pokusem Sailera tak i s nebezpečnou střelou Mrázka. V 52. minutě se potom opakovala situace z prostřední části. Hosté tlačili, ale z gólu se radovala Dukla. Opět z ojedinělého protiútoku ujel po pravé straně Ladislav Rytnauer a přestože měl vedle sebe ještě najíždějícího spoluhráče, odhodlal se ke střele a ta prošla podruhé za Mezinova záda. 2:0. Jihlavský útočník tak zasadil soupeři smrtelnou ránu! České Budějovice se pak sice ještě ve smrtelné křeči pokusili o závěrečnou power play, ale k puku se dostal Petr Kaňkovský a pět vteřin před koncem zápasu stanovil výsledek na 3:0.

Zbývající vteřinky už se dohrávaly za všeobecné eufórie, jihlavští fanoušci naskákali na ledovou plochu a společně s jihlavskými hokejisty slavili návrat do soutěže, kterou museli před pěti lety opustit. Dukla je tedy od 22. března roku 2004 znovu extraligová.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Dukla Jihlava): "Do zápasu jsme šli s tím, že se proti Budějovicím můžeme prosadit hlavně dobrou obrannou hrou. Soupeř měl před sezonou ambice zcela jinde, neboť neměl v posledních letech problémy se zachraňováním se. V dnešním zápase měly Budějovice sice tlak, ale čisté gólové šance rozhodně ne. My jsme naopak měli brejkové příležitosti a některé situace se nám povedly, což rozhodlo. Důležitá byla i obětavost našich hráčů, kteří skákali do střel po hlavě."

Ladislav Kolda (České Budějovice): "Bylo nám jasné, že Dukla bude i v domácím prostředí hlavně bránit. Bohužel se nám navzdory převaze vůbec nedařilo střelecky a to rozhodlo o naší porážce. Sérii jsme načali špatně v domácím prostředí, kdy se po dvou vítězstvích rozehranější protivník dostal do psychické výhody. Mohu Jihlavě jen pogratulovat k návratu do extraligy."