1:0
(1:0, 0:0, 0:0)

Nováček, nenováček, body zůstaly doma

18.09.2004 / Doudy

V extraligové premiéře, okořeněné účastí kamer České televize, rozhodl o svém vítězství nováček z Jihlavy hned v prvním střídání. Svou gólovou trefou se o jediný zásah do černého za celých 60 minut hry postaral o 3 body Dukly Ladislav Rytnauer a nasměroval tak Jihlavu k nejtěsnějšímu vítězství, jež podpořil svým čistým kontem i famózní Jaroslav Suchan.
18.09.2004 17:00, Extraliga - 3. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Zajac, Punčochář, Malena, Kuchyňa, Buzek, Devečka, Dobrovolný - Padělek, Bakus, Rytnauer - Hlouch, Vala, Jantovský - Čachotský, Mareš, Altrichter - Polák, Marián Havel, Verčík
1

HC VERVA Litvínov

Jarina - Škoula, Šlégr, Skuhrovec, Kroupa, Bombic, Klobouček, Poživil, Ťupa - Kůrka, Reichel, Ručinský - Trávníček, Kubinčák, Balázs - Gombár, Branda, Hübl - Lukáš Havel, Říha, Sklenička
0
Branky: 1. Rytnauer (Bakus). Rozhodčí: Husička - Dědek, Chytil. Vyloučení: 4:8, navíc Buzek (JIH) 10 min. - Balázs (LIT) 10 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3228. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Jihlavská Dukla si pro své fandy připravila úvod prvního zápasu v extralize po šesti letech, který by se dal zařadit do kategorie snových. Hned z úvodního vhazování poslal Bakus kotouč Rytnauerovi, který Škoulovi ukázal, že z krajánků z NHL nebude mít žádný respekt, a zápěstím poslal kotouč kolem Jarinovi lapačky do sítě, 1:0. Stadionem to zaburácelo a začal se hrát úporný hokej, v němž dominovali především oba gólmani. Ten jihlavský si prošel prvním ostrým extraligovým testem při úniku Reichela z 9. minuty, jeho pokus dokázal vytěsnit vyrážečkou mimo tyče. Poté si mohla Dukla vyzkoušet dvakrát hru v početní převaze, ale ta se jí dnes příliš nedařila, na soupeře ponořeného do defenzivy nedokázala najít recept. Naopak 20 vteřin před koncem úvodní části hry ujel útočícím domácím Ručínský, své zakončení však poslal nad horní tyčku Suchanovy klece.

Úvod druhé dvacetiminutovky se nesl ve znamení šancí carolinského forvarda Kůrky. Ten nejprve šikovně tečoval nahození Škouly, ale Suchan předvedl svou výtečnou obratnost a kotouč vykopl levým betonem. Při druhé šanci litvínovského útočníka ani zasahovat nemusel, střela do protipohybu minula o vlásek pravou tyč. Po vyloučení Kloboučka si vypracoval šanci Bakus, ale Jarina odhadl jeho záměr a střelu nad ledem pokryl svým rozklekem. Za hosty se pokoušel uniknout Punčochářovi Gombár, ale domácí bek mu jeho záměr zkazil v hodině dvanácté ukázkovou rybičkou, při níž mu vypíchl kotouč z hole. Hvězdný Ručínský si posléze vyslechl pískot fanoušků za tvrdý střet s Padělkem, který poté zůstal ležet u hrazení. Satisfakcí pro domácí příznivce se stala jeho srážka se spoluhráčem Kůrkou ve středním pásmu, po které hukot v hledišti, adresovaný litvínovskému forvardovi, utichl. Při vyloučení Šlégra si Dukla vytvořila obrovský tlak, v mlýnici před Jarinovou brankou se dostal ke kotouči Kuchyňa, který hostujícího brankáře propálil, ale gól nemohl být uznán, protože Trávníček posunul úmyslně klec hostí, za což byl po zásluze odměněn dvěma trestnými minutami. Jihlava tak měla příležitost pro hru pěti proti třem, ale mimo střely Kuchyni se k vážnějšímu ohrožení litvínovské svatyně nedostala.

Ze začátku poslední třetiny pokračovala útočná snaha Litvínova, který chtěl srovnat s Jihlavou krok. Domácí hrozili z rychlých protiútoků, v jednom z nich se představila ve vlastním oslabení nová akvizice Dukly Polák, proti jeho pokusu ale vymrštil svůj pravý beton Jarina. Vzrušení na Horáckém zimním stadionu způsobila šance Kubinčáka z 51. minuty, ve které najížděl osamocen z pravé strany na Suchana, ale nedokázal přesně zamířit mezi tyče domácí branky. Na druhé straně zadrnkala všem na nervy nepovedená střela Padělkova, která se prokutálela těsně kolem levé Jarinovy tyče. I nadále se střídaly šance na obou stranách, domácí zahrozili v krátké přesilové hře, za hosty zkoušel štěstí z druhé vlny Škoula, ovšem oba muži v brankovišti dnes podali skvělé výkony. V závěru utkání vsadil Litvínov na hru bez brankaře, u které nemohla chybět zámořská pětka, ale její snaha Severočechům ovoce nepřinesla a Dukla tak mohla oslavit první 3 extraligové body. Také se přesvědčila, že i proti týmům, posíleným o 5 hráčů z nejlepší hokejové soutěže světa, se dá hrát.

Hodilo by se též doplnit, že hvězdou utkání byl Českou televizí vyhlášen jihlavský barážový hrdina Jaroslav Suchan.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek st. (Litvínov): "Soupeři nemůžeme upřít velikou snahu, bojovnost a obětavost. Zrovna tak bych ale chtěl pochválit i naše mužstvo. Nedařilo se nám pouze v koncovce, byl hrozný led a sami jste viděli, kolik jsme spálili šancí. Přesto jsme s nepřízní osudu bojovali až do konce zápasu. Minimálně bod jsme si tedy zasloužili. Je to první utkání, nesmíme se tedy nechat zlomit a naopak na naši porážku musíme brzy zapomenout."

Petr Fiala (Jihlava): "Já bych nechtěl hodnotit kvalitu ledu nebo soupeře, jestli zahazoval nebo nezahazoval šance. Naši hráči hráli přesně to, co bylo k našemu úspěchu potřeba. Pouze bojovnost a sebeobětování by na takové mužstvo, jaké má Litvínov nestačilo. Nám ale nechyběla ani disciplinovanost a herní chytrost. Z defenzivy jsme si dokázali vytvořit několik dobrých příležitostí a hubené vedení jsme mohli zvýšit i v přesilovkách. Přesto jsme určitě rádi, že jsme uspěli. Tak jako hosté vědí, že se jedná o první zápas, tak to samé musíme říct my. V úvodním kole jsme uspěli, ale do konce je hrozně daleko. Náš výkon bychom uřčitě rádi potvrdili i v dalších zápasech."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie