5:1
(1:0, 3:0, 1:1)

Tygři Duklu rozsápali

19.09.2004 / Milan Šebesta, Jiří Beníšek

Hokejistům Dukly se nepodařilo v prvním venkovním utkání navázat na televizní zápas s Litvínovem a prohráli rozdílem třídy. Do branky nastoupil Lukáš Hronek a již v polovině první třetiny byl nucen poprvé kapitulovat. Jihlaváci mu pozici v bráně nijak neusnadnili a jeho protějška Hniličku ohrožovali spíše sporadicky. Tygři ukázali, proč si odvezli tři body i z Pardubic a proč byli již před sezonou pasováni na černé koně soutěže.
19.09.2004 18:00, Extraliga - 4. kolo

Bílí Tygři Liberec

Hnilička - L. Šmíd, Jiruš, Krstev, Duben, Jiří Hanzlík, J. Moravec, od 41. min. navíc Holub, Jareš - Čermák, Rataj, Tomajko - Klimenta, Plodek, S. Procházka - Vaic, Podkonický, P. Rozsíval - R. Vrbata, Kotalík, V. Nedorost.
5

HC Dukla Jihlava

Hronek - Ficenc, Zajac, Punčochář, Malena, Kuchyňa, Buzek, Devečka, Dobrovolný - A. Padělek, Bakus, Rytnauer - Hlouch, Vala, Jantovský - Čachotský, Mareš, P. Altrichter - V. Polák, Marián Havel, Verčík.
1
Branky: 10. Podkonický (Jiří Hanzlík), 24. Tomajko (Rataj), 28. Plodek (S. Procházka), 38. J. Moravec (Kotalík, R. Vrbata), 52. Rataj (Čermák) - 47. Malena (Mareš). Rozhodčí: Venglář - Čech, Machálek. Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváci: 4438. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

Průběh utkání

Začátek zápasu byl ve znamení trochu větší nervozity, než obvykle, ale rozhodčí vše nekompromisně trestali. V různých počtech hráčů na ledě měli více ze hry domácí, ale největší šanci v úvodu pak měli hosté. Hráli totiž přesilovku pět na tři, ale neúspěšně. V polovině první třetiny, když se konečně srovnal počet hráčů na ledě, udeřili poprvé Bílí Tygři. V polovině 10. minuty vystřelil od modré čáry Duben a jeho střelu šikovně tečoval Andrej Podkonický a stal se tak autorem první domácí branky letošního extraligového ročníku v dresu Bílých Tygrů, 1:0. Po vstřelené brance pokračovali domácí v náporu, ale v cestě jejich snahám stál brankář Hronek, který překvapivě nahradil v sobotu skvělého a neprůstřelného Suchana. Další velkou šanci měli domácí v 18. minutě, při přesilovce rozebrali obranu hostí, ale Čermák při střele do odkryté branky trefil spoluhráče.

Druhou třetinu začali opět náporem domácí a jejich aktivita brzy přinesla ovoce. Ve 24. minutě po závaru před Hronkovou brankou se dobře zorientoval Rataj, posunul puk Tomajkovi a ten se bekhendem nemýlil, 2:0. Agilně hrající domácí tým neustával v tlaku a Hronek se měl co otáčet. Ve 27. minutě vyloučil rozhodčí na obou stranách jednoho hráče, byli to Čermák a Hlouch a méně hráčů na ledě svědčilo Liberci. Jiruš si ve 28. minutě vyjel na "výlet" až k modré čáře, tvrdě vystřelil, ale nedal. Další střelu o několik sekund později vyslal na Hronka Procházka, ale trefil ho jen do hrudi. Odražený puk ukořistil Plodek, zvýšil už na 3:0 a definitivně zlomil odpor Dukly. V dalších minutách měli domácí i nadále navrch a ve 37. minutě korunovali velmi dobrou třetinu další brankou. Dvojice "krajánků" Vrbata a Kotalík si dvakrát vyměnila puk za brankou, aby poté Kotalík nádherně našel najetého Moravce, který do prázdné branky bez problémů zvýšil už na 4:0. Za tohoto stavu se šlo do šaten.

V úvodu třetího dějství zahrozili hosté, ale Hnilička byl stoprocentní. Domácí srovnali hru, ale ve 47. minutě, v době, kdy si obecenstvo žádalo pátý gól, udeřili přeci jen Jihlavští. Mareš vyhrál buly a obránce Malena vzal Hniličkovi tvrdou ranou od modré čáry čisté konto, 4:1. Bílí Tygři odpověděli tím nejlepším způsobem. V 52. minutě vystřelil Čermák, puk se odrazil do rohu. Tam si pro něj zajel velmi dobře hrající Rataj, individuálně se prosadil před branku a žádaný pátý gól přeci jen vstřelil, 5:1. Na začátku 57. minuty vystavil parádní semafor střele Dobrovolného Milan Hnilička a po zbytek zápasu už se hrálo v režii Bílých Tygrů. Obecenstvo jim děkovalo skandovaným a dlouhotrvajícím potleskem, Bílí Tygři zvítězili zaslouženě 5:1.

Ohlasy trenérů

Josef Paleček (Liberec): "Po sobotním výkonu obrany Jihlavy proti Litvínovu jsem měl z utkání trochu obavy, ale hráči zápas zvládli perfektně. Od začátku šli jasně za vítězstvím a skoro celé utkání se odvíjelo v naší režii. Pokud jde o absenci kapitána Nováka, má angínu a nebude asi k dispozici ani po celý příští týden."

Petr Vlk (Jihlava): "Nebyli jsme dost důslední v prostoru okolo naší branky. U řady gólových situací vybruslil soupeř z rohu hřiště a z toho pak pramenil celý výsledek. Brankáři Suchan a Hronek jsou rovnocennou brankářskou dvojicí a v utkáních je střídáme. Dnešek vyšel na Hronka."