5:1
(0:1, 3:0, 2:0)

Obrat za 43 sekund

24.09.2004 / RTD, Eva Streichsbierová

Přesto, že jihlavští hokejisté gólem Oldřicha Bakuse vyhráli úvodní třetinu 1:0, nakonec z Ostravy odjíždějí s prázdnou. Ve 23. minutě totiž inkasovali během 43 sekund dvě branky a domácí tým si poté už vývoj zápasu pohlídal. Dva přesné zásahy si v utkání připsali Zbyněk Irgl a David Moravec.
24.09.2004 17:00, Extraliga - 6. kolo

HC Vítkovice Ridera

Pinc - Černošek, Philipp, Seman, Hudec, Malík, Kumstát, Rimmel, Jurečka - Turek, Burger, Moravec - I.Padělek, Šimíček, Hubáček - Irgl, Štefanka, Tomášek - Köhler, Hulva.
5

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Dobrovolný, Kuchyňa, Buzek, Devečka, Malena, P.Punčochář, Zajac - A.Padělek, Bakus, Rytnauer - Čachotský, Vala, Altrichter - Polák, Mareš, Verčík - Hlouch, Jantovský, Havel.
1
Branky: 23. Irgl (J. Štefanka, Malík), 23. D. Moravec (Burger), 32. Irgl, 44. D. Moravec (Burger, Jurečka), 52. Černošek (Philipp, Burger) - 12. Bakus (Rytnauer, Ficenc). Rozhodčí: Nečas - Český, Kostka. Vyloučení: 5:4, navíc Philipp (Vítkovice) 10 minut. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5091. Střely na branku: 38:30. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

Průběh utkání

Hned po pěti minutách hry se musela Dukla na ledě Vítkovic bránit přesilovce domácího celku. Dvouminutový trest si za držení vysloužil útočník Aleš Padělek. Oslabení ale zvládla Jihlava na výbornou. Severomoravanům povolila pouhou jednu střelu od modré v podání Marka Černoška. Těžká mračna se pak nad jihlavským obranným pásmem stahovala až v 9. minutě, kdy nejprve střílel mezi kruhy Petr Hubáček a o pár vteřin později zazdil tutovku Daniel Seman. V obou případech se přitom zaskvěl jihlavský gólman Jaroslav Suchan. Zataženo sice bylo před brankou Dukly, ovšem uhodilo na opačné straně. Na začátku 12. minuty přišel rychlý přechod do útoku a na konci úspěšné akce stál jihlavský kapitán Oldřich Bakus. Devětadvacetiletý útočník nejprve přebral ideální přihrávku od Ladislava Rytnauera a vzápětí prostřelil brankáře Pince. 0:1. Vyrovnání pak měl na holi o pět minut později Zbyněk Irgl, stoprocentní šanci mu ale zmařila Suchanova vyrážečka. Především díky svému gólmanovi odcházeli jihlavští hráči do kabin s vedením 1:0.

O svůj náskok ale Dukla záhy po startu druhé třetiny přišla. Ve 23. minutě dostal přihrávku do volného prostoru před hostující klecí Zbyněk Irgl a tentokrát už byl na jeho střelu Jaroslav Suchan krátký. 1:1. Vyrovnávací branka posadila Vítkovice do sedla. Už za dalších 43 vteřin zapomněli jihlavští obránci na Davida Moravce a ten dokonal severomoravský obrat. 2:1. Třetí direkt zasáhl Duklu ve 32. minutě a opět to bylo z hokejky Zbyňka Irgla. 3:1. Hosté se mohli vrátit zpět do hry o tři minuty později, kdy se během několika vteřin provinili hned dva domácí hráči proti pravidlům a Jihlava tak měla možnost hrát 1 minutu a 37 vteřin ve dvojnásobné početní výhodě. Přesilovky jsou ale zatím týmu z Vysočiny spíše na překážku. Jediný Petr Buzek se za celou dobu odhodlal ke střele a ta ještě navíc skončila v Pincově náruči.

Jak na využívání podobných výhod ukázal Dukle ve 44. minutě David Moravce, který se při vyloučení Martina Zajace trefil nad vyrážečku jihlavského gólmana a zvýšil tak náskok svého týmu už na 4:1. Za faul stejného hráče pak hosté pykali osm minut před koncem zápasu ještě jednou. Do střelecké listiny se tentokrát zapsal Marek Černošek. 5:1.

Víc už páteční extraligový souboj Vítkovic s nováčkem soutěže nepřinesl. Jihlava na severu Moravy opět doplatila na nedůslednost v prostoru před svým brankářem a nevyužité přesilovky. I proto má v tabulce stále jenom tři body a patří jí až dvanáctá pozice.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Jihlava): "Nenastoupili jsme do zápasu špatně a vcelku se nám povedla první třetina. Jenže vstup do druhé byl tragický. Góly jsme dostali po individuálních chybách, ne proto, že by nás soupeř nějak výrazně přehrál. Vítkovice pak navíc proměnily dvě přesilovky a zápas už dovedly do úspěšného konce."

Aleš Tomášek (Vítkovice): "Do zápasu jsme nastoupili velmi špatně. Bylo to podobné jako na Spartě a můžeme být rádi, že jsme dostali jenom jeden gól. Museli jsme tedy v kabině zvýšit hlas. Od druhé třetiny jsme se už zlepšili, a bylo to vidět. Po třetí brance jsme už utkání kontrolovali a koncovka byla už jasně v naší moci."