3:1
(0:0, 1:1, 2:0)

Mladší dorostenci v prvním přípravném zápase přetlačili Pardubice

03.08.2016 / Tomáš Lysý

Zápas týmů extraligy mladšího dorostu Jihlavy a Pardubic byl pro oba celky úvodním přípravným utkáním. V první třetině měla více šancí domácí Dukla, která nastřelila v poslední minutě horní tyč, ale stav se neměnil. Druhé dějství nabídlo hned dvě změny stavu. Ve čtyřiatřicáté minutě využil závar před brankou hostující Ondřej Tobiáš, o pět minut později srovnal nový hráč jihlavského mladšího dorostu Tomáš Pigl. Čtyřicet vteřin po začátku třetí části otočili domácí zásluhou Adama Najmana průběžný stav zápasu. Stejný hráč čtyři minuty před koncem pojistil výhru Dukly v prvním přípravném utkání 3:1.
03.08.2016 11:30, Přípravné zápasy mladšího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Pavlas (31. Krejčí) – Winkler, Piskač, Smolko, P. Brož, Křišta, Barák – O. Svoboda, Najman, Kaltounková – Pigl, Čermák, V. Brož – Mihulka, Juda, Chlubna
3

HC Dynamo Pardubice

Klas (Nečas) – Jelínek, Kaštánek, Matěcha, Hrádek, Pejzl, Secký – Koffer, Zeman, Lašák – Tobiáš, Antoníček, Šír – Hledík, Rohlík, Hricuš
1
Branky a nahrávky: 39. Pigl (V. Brož), 41. Najman (Piskač), 57. Najman (Smolko) – 34. Tobiáš (Šír, Secký). Rozhodčí: Suchý – Čurilla, Mareček. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Průběh utkání

První vážnější šance zápasu přišla již v polovině třetí minuty. Adam Najman mohl otevřít gólový účet utkání, když nikým neatakován prošel až mezi kruhy, střelu zápěstím ale poslal těsně vedle levé tyče. Jihlava byla aktivnějším celkem a na konci šesté minuty se mohl radovat Vítězslav Brož, jenž zblízka po pasu Čermáka netrefil branku. Na opačné straně přišla příležitost z hole Antoníčka, útočník Pardubic zblízka nadvakrát puk za záda gólmana z dorážek nedotlačil. Změnit stav mohl v desáté minutě Mihulka. Novic v jihlavském kádru získal před brankou kotouč, nabral ho na bekhend, jenže zamířil nad horní tyčku. Také Dynamo se mohlo prosadit. Lašák si dorážkou zblízka vylámal zuby na Pavlasovi a domácí gólman o minutu později viděl střelu Matěchy od modré na poslední chvíli, přesto zasáhl znovu pravým betonem. K vidění byly také dobré obranné zákroky, když nejprve Chlubna vypíchl kotouč na branku se řítícímu Hricušovi a na druhé straně se totéž povedlo Kaštánkvi proti Kaltounkové. Největší šance úvodního dějství přišla v poslední minutě. Kaltounková dostala před branku puk do Najmana, počkala si na pohyb gólmana a poté vystřelila, avšak její radost zkazila horní tyčka.

Druhé dějství začali hosté náporem, což bylo umocněno i přesilovou hrou. Antoníček ani Tobiáš se zblízka dorážkou neprosadili, neuspěl ani Šír prudkou střelou z levého kruhu či Matěcha z opačné strany. Po konci početní výhody se zjevil Šír zcela sám před Pavlasem, jenže ani tentokrát jej nepřekonal. Šancí na gól bylo opravdu dostatek, ale stav se neměnil ani při střele Judy, číhajícího u pravé tyče. Klas dobře zasáhl a ležícího gólmana hostí přes val těl nepřehodil na několik pokusů ani Vítězslav Brož. Pardubičtí poté hráli další dvě přesilovky, leč výraznější šanci si vypracovali až na konci druhé početní výhody. Z levé strany si sjel před branku Rohlík, nicméně při střele i dvou dorážkách měl navrch Pavlas. Dynamo se radovalo až na konci čtyřiatřicáté minuty. Po střele Seckého od modré se před brankou Krejčího, který v polovině zápasu vystřídal Pavlase, vytvořil pořádný závar, Šír přistrčil puk na Ondřeje Tobiáše a ten zamířil pod horní tyč. A hosté hned mohli zvýšit náskok, to by však Krejčí nesměl zblízka vychytat Jelínka. Na druhé straně mohla srovnat Kaltounková, mířící z mezikruží těsně vedle levého horního rohu. Vyrovnání tak přišlo v čase 38:19. Vítězslav Brož poslal puk do jízdy na Tomáše Pigla a nováček v jihlavském dresu mířil z levého kruhu po ledě kolem levého betonu Jonáše Klase.

Uběhlo čtyřicet vteřin třetí třetiny a Jihlava vedla. Při protiútoku přihrál obránce Piskač na Adama Najmana a útočník Dukly poslal svůj tým střelou zblízka do vedení. O čtyři minuty později Chlubna po střílené přihrávce Mihulky před branou minul puk. Při dohrávané přesilovce hosté zahrozili akcí dva na jednoho. Antoníček si sjel po pravé straně a nahrával na Tobiáše. Přihrávku stihl lehce zblokovat jeden z domácích plejerů a v závaru si počínal Krejčí výborně. Pardubice se neprosadily ani při minutu a čtvrt dlouhé přesilovce a ztrestat je mohl Chlubna, který po otočce zamířil těsně vedle volné branky. Poté se již Dukla radovala. Ačkoliv se jí v početní výhodě příliš nedařilo, při zavážení puku zkusil Adam Najman štěstí od modré, střelou nad vyrážečku nachytal Klase a stvrdil tak výhru Jihlavy v poměru 3:1.

Ohlasy trenérů

Marek Dvořák (HC Dynamo Pardubice): Dnes nám po těžké přípravě moc nejely nohy. Domácí byli důrazní a to vlastně rozhodlo o výsledku. My jsme se s jejich tvrdou hrou nedokázali popasovat, nedokázali jsem přejít přes jejich obranu, dostřelit na branku, vytvořit si tam nějaký tlak a strhnout výsledek na naší stranu.

Jan Dršata (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): Byl to klasický první zápas. Vstoupili jsme dobře do utkání, měli jsme pohyb, dávali jsme si přesně přihrávky, dostávali jsem se do šancí a vytvořili jsem si nějaký tlak. Ale do druhé třetiny jsme vstoupili špatně. Nebruslili jsme a hráči úplně vypadli z role. Soupeř byl ve druhé třetině lepší a nás podrželi gólmani. Ve třetí třetině jsme sice otočili výsledek a vyhráli jsme, ale naše hra byla spíše podprůměrná.