5:2
(1:0, 3:1, 1:1)

I ze Vsetína s prázdnou

15.10.2004 / Aleš Koňařík

Spíše bojovné než na akce pohledné utkání bylo k vidění ve Vsetíně. Domácí o své výhře rozhodli na začátku druhé třetiny, kdy během necelých 3 minut vstřelili Dukle tři branky a ujali se vedení 4:0. Zpátky do hry dostal hosty Petr Altrichter a poté ještě Oldřich Bakus, ale tři body pro Vsetín definitivně potvrdil svou brankou na 5:2 Kowalczyk.
15.10.2004 17:00, Extraliga - 13. kolo

VHK ROBE Vsetín

Žigárdy - Jaškin, Frolo, Gřegořek, Kowalczyk, Klesla, Němec - Veselý, Vlach, Somík - Zadina, Pavliš, Pištek - Kovář, Vak, Demel - Dubec, Hruška, Selingr
5

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Buzek, Punčochář, Dobrovolný, Devečka, Malena, Kuchyňa, Zajac - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Altrichter, Padělek, Vostřák - Mareš, Vala, Šmarda - Jantovský, Polák
2
Branky: 20. Somík (Klesla), 21. Veselý (Jaškin), 22. Demel (Němec), 24. Pavliš (Zadina), 59. Kowalczyk (Demel) - 27. Altrichter (Padělek), 58. Bakus (Rytnauer). Rozhodčí: Turčan - Český, Kostka. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2910. střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2.

Průběh utkání

Oba týmy svedl v nezáviděníhodné pozici nemilosrdný los, a to v okamžiku, kdy měl Vsetín v zádech devět proher a Jihlava pět. První třetina také podle tohoto faktu vypadala. Díky nervozitě a hernímu splínu se tribuny málokdy dočkaly povedené kombinace. Občas se ale přišly zajímavé momenty.

V 5.minutě ostřelovali Suchana snad všichni členové Vakova útoku, ale žádný z puků si cestu za záda jihlavské opory nenašel. Vsetínský rozjezd byl náhle zabržděn Kowalczykovým zásahem vysokou holí, po kterém měla Dukla výhodu čtyřminutové přesilovky. Naložila s ní velmi špatně, Žigárdy prakticky nemusel řešit složitější situaci. Až při hře v plném počtu se jen ohlédl po projektilu z hole nové jihlavské posily Pavla Vostřáka, který trefil vnější konstrukci branky.

Když už začal být hokej k nedívání, přišel zčistajasna vsetínský gól. Klesla předložil Somíkovi prudký pas napříč brankovištěm, který slovenský forvard s důrazem sobě vlastním tečoval za záda přemisťujícího se Suchana. Ačkoliv svůj podíl na brance měl jihlavský brankář sám.

Gól to byl ze strany Vsetína důležitý, z domácího týmu totiž spadla předchozí křeč a Valaši rozpoutali v úvodu druhé třetiny doslova peklo. Již po 31 vteřinách tečoval za Suchana Jaškinovu střelu Veselý, o 35 vteřin později využil Němcovy příhry Demel a jihlavská střídačka si vyžádala time-out. Efekt se nedostavil, naopak Pavliš ve 24.minutě pohodlně zavěsil puk nad Suchanovo rameno, čemuž hráči Dukly přihlíželi ze středního pásma.

Hosté se rozhodli zjednodušit hru, častěji střílet a tlačit se více před mladého vsetínského gólmana. Pokusy Poláka a Zajace ještě na vsetínském strážci branky ztroskotaly, pak byl ale vyloučen Gřegořek a Dukla dokázala vteřinu před vypršením trestu snížit. Nadvakrát přehodil Žigárdyho beton Altrichter. Hra se postupem opět dostala do nepříliš záživného průměru. Vsetínští byli trochu ukolébáni snadným vedením a nikam se nehnali. Snad jen s chutí hrající Ondřej Němec vysílal na jihlavskou branku jednu ránu za druhou, jenže skóre už do sirény zůstalo nezměněno.

Na začátku třetí části nechali vsetínští hráči Jihlavě ubránit dvojnásobnou přesilovku a nadále jen čekali, co soupeř vymyslí. Bojovnost Jihlavě upřít nelze, ale výraznou hokejovou kvalitu od mužstva z Vysočiny očekávat nešlo. Udržovací styl hokeje vydržel prakticky až do závěrečných minut, které alespoň okořenily branky. Žigárdyho nejprve mazáckým blafákem do bekhendu překonal v 58.minutě Bakus, jenže Vsetín drama nepřipustil. Půl minuty poté totižpropálil Kowalczyk chumel hráčů a puk uviděl Suchan až v brance.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Jihlava): "Nebylo to líbivé utkání. O výsledku vlastně rozhodli čtyři minuty. Ale takový je hokej. Jinak nemám svým svěřencům co vytknout. Věřím, že se o únik z posledního místa ještě popereme."

Jan Neliba (Vsetín): "Byl to úporný zápas. Hráli jsme pod tlakem, protože soupeř neměl co ztratit. Je to ovšem jen dílčí úspěch a čeká nás ještě hodně práce. Například od Jihlavy se můžeme hodně učit v bojovnosti."