7:4
(1:0, 4:2, 2:2)

Mizerie na hřištích soupeřů pokračuje

29.10.2004 / Mesk, Marek Baloun

Podruhé zasebou se Jihlava představila na hřišti soupeře. Střeleckou impotenci už Dukla sice přetrhla, ale ani tentokrát to na body nestačilo. Za Plzeň se třemi góly blýskl Martin Straka. Za Duklu se trefili Mareš, Padělek, Čachotský a Vala.
29.10.2004 17:30, Extraliga - 18. kolo

HC Škoda Plzeň

Plzeň: Duba - Nedoma, Trnka, Jindřich, Výborný, Výtisk, Špaček - Adamský, Straka Ma., Matějovský - Míka, Straka Mi., Pospíšil - Paroulek, Straka J., Cibák - Kracík
7

HC Dukla Jihlava

Hronek (28. Suchan) - Ficenc, Kuchyňa, Punčochář, Dobrovolný, Devečka, Malena, Zajac - Vostřák, Bakus, Rytnauer - Mareš, Vala, Altrichter - Kaděra, Padělek, Čachotský - Šmarda, Hlouch, Havel
4
Branky: 7. Paroulek (Straka J., Cibák), 25. Pospíšil, 27. Straka Ma. (Matějovský), 28. Straka J. (Paroulek, Cibák), 40. Straka Ma. (Trnka, Paroulek), 43. Paroulek (Cibák), 47. Straka Ma. (Kracík, Matějovský) - 31. Mareš (Malena), 33. Padělek (Čachotský), 48. Čachotský (Šmarda, Padělek), 60. Vala (Hlouch, Altrichter). Rozhodčí: Bolina - Rozlílek, Sichrovský. Vyloučení: 3:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5889. střely na branku: 55:27. Průběh utkání: 4:0, 4:2, 7:2, 7:4.

Průběh utkání

Plzeňský kotel přivítal bývalou hvězdu domácích Pavla Vostřáka skandováním jeho jména. Naštěstí jej k žádnému gólu nevyburcoval. První se osmělili domácí obránci, když se po Výborného zavezení puku se dostal ke střele Jindřich. Jihlavští se do šancí moc nedostávali, zato domácí stříleli o sto šest. Josef Straka, Špaček, Pospíšil a Matějovský slibné šance neproměnili. Udeřilo až na začátku sedmé minuty. Jindřich viděl najíždějícího Josefa Straku a poslal jej spolu s Paroulkem do přečíslení dvou na jednoho. Straka signalizoval mohutným nápřahem golfák, a protože mu na to brankář Hronek i bránící Zajac skočili, stačilo Paroulkovi jen nastavit šikovně hůl proti Strakově střílené přihrávce. 1:0.

O pár vteřin později přišla první domácí přesilovka. Neobvyklou úlohu faulovaného si užil Radek Matějovský. V početní výhodě měl šanci Martin Straka, ale v časové tísni se mu nepodařilo ležícího Hronka přehodit. Ve druhé polovině první třetiny se do sporadických šancí dostávali i hosté. Duba však byl na místě. V 15. minutě se k velkému sólu nadechl Milan Nedoma. Jeho slalom vedl až před Hronka, nesebral však odvahu k ruské kličce a volil raději zpětnou přihrávku. V další přesilovce klepal na jihlavskou bránu Michal Straka, ale Hronek byl bezchybný. Do konce třetiny se pak hrál nehezký hokej připomínající úmorné bruslení modro-žlutých dvojic v obraném pásmu hostů. Těsně před sirénou se Jihlavští přece jen dostali do slibného tlaku, zastavil jej však hostující obránce Ficenc, když hluboko ve vlastním obranném pásmu počastoval hokejkou do obličeje domácího útočníka a vyfasoval dvě minuty.

Do druhé třetiny vstoupili domácí se změnami v útočných řadách. Na místo Adamského se do útoku Martina Straky přesunul Kracík, zatímco Adamský zaujal jeho místo vedle Michala Straky a Davida Pospíšila. Domácí dohráli přesilovku z první části bez gólového vyjádření a naopak Duba se zapotil při nepříjemné střele Jaroslava Mareše. Ve 25. minutě při další domácí přesilovce se nepovedlo hostům vyhodit, Jaroslav Špaček vrátil puk před branku na Josefa Straku, ten posunul na Martina Cibáka, jehož efektní zadovku poslal do Jihlavské sítě s pomocí boží a dvou tečí hostujících hráčů David Pospíšil. 2:0.

Jihlavští se pokusili se stavem zápasu pohnout a Duba se musel činit, ovšem už v čase 6.40 důrazným forčekingem vybojoval Matějovský puk pro Martina Straku a ten perfektně provedeným blafákem do forhendu nedal Hronkovi šanci. 3:0. O čtyřicet pět sekund později už toho bylo na Lukáše Hronka moc a přenechal svoje místo v jihlavské kleci Suchanovi. Na modré se totiž napřáhl Výborný, jeho střelu do chráničů obránce poslal na kasu švihem Paroulek a jeho Hronkem vyražený pokus vrátil do sítě Josef Straka. 4:0.

Domácí začali honbu za kanadskými body. Jenže ani Pospíšil, ani Michal Straka svoje šance neproměnili a laxnost domácích v obraně soupeř nenechal bez trestu. Bombu Rostislava Maleny tečovanou Marešem našel Duba až v síti. 4:1. Další nájezd čtyř Jihlavanů na dva domácí zastavilo postavení mimo hru, ale o patnáct vteřin později už kolmici z rohu, kterou poslal před branku Čachotský, Aleš Padělek spolehlivě proměnil. 4:2.

V té chvíli si jistě nejeden plzeňský fanoušek připomněl minulé sezóny, ve kterých domácí hokejisté nejednou proměnili selanku s papírovým outsiderem v učiněný horor. A bylo hůř. Sudí Bolina přehlédl evidentní hákování domácích, slušně se Kaděrovi omluvil a vzápětí vyhodil Jindřicha za nic. O chvíli později putoval za katr za zbytečnou hrubost i Cibák. Největší šanci ve dvojnásobné početní převaze měl Pavel Vostřák, ale prováhal ji. A tak paradoxně toto dvojité oslabení prospělo více domácím, neboť je posadilo zpátky na zem. Před koncem třetiny dostali možnost početní výhody pro změnu domácí a v jejím konci se tečí střely Pavla Trnky už podruhé prosadil Martin Straka. 5:2.

Poslední dějství otevřel po Bakusově přistrčení pěknou střelou Vostřák. Ale pak už zase úřadovali domácí. Martin Cibák sáhl hostům do rozehrávky a v přečíslení dva na jednoho nabídl šanci Paroulkovi, jenž zakončil chladnokrevně přes padajícího gólmana. 6:2. Ve 45. minutě drze okradl Pospíšil Kaděru před Suchanem o puk a málem jej poslal do sítě. O dvě minuty později nejkrásnější akcí zápasu dokonal Martin Straka hattrick. Kracík rychlou přihrávkou na Martina Straku přenesl hru přes útočnou modrou. Martin Straka vrátil na Pospíšila a bruslil k bráně hostí, a Pospíšilovu polovysokou nabídku na teč ze vzduchu přesně poslal za Suchanova záda. 7:2.

Hosté ovšem sympaticky bojovali dál a o necelou minutu později namazal zpoza branky Šmarda Čachotskému a ten snížil na 7:3. Za třináct vteřin už ale všem v uchu zněla tyčka Suchanovy branky jak jí rozezněl Paroulek. Pak tempo přece jen opadlo, na ledě se objevila čtvrtá plzeňská řada s Mrázkem, Důrasem a Míkou. Jaroslav Suchan byl ale stále velmi zaměstnaným mužem. Dvakrát v rychlém sledu šel dokonce k zemi. Nejdříve po bombě Josefa Straky, pak jej sestřelil Špaček. Evidentně dobře naložení domácí kotelníci dokonce skandovaně zdravili Duklu. Spokojené fanoušky tak už ani příliš nemrzela poslední kosmetická úprava skóre na 7:4, když hosté z náporu v poslední dvouminutovce zápasu vytěžili čtvrtou branku Petrem Valou.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Jihlava): "Dali jsme sice konečně venku nějaké góly, ale domácí nám k nim pomohli chvilkovou nesoustředěností, jinak měli zápas celou dobu ve své režii. My, když vyjedeme ven z Jihlavy, hrajeme příliš ustrašeně. Tříbrankový rozdíl je pro nás ještě milosrdný."

Miroslav Přerost (Plzeň): "Nechtěli jsme soupeře podcenit, ve druhé třetině jsme konečně začali využívat šance a Jihlavu jsme výrazně přehrávali. Také jsme zaznamenali doma konečně více než tři góly a myslím si, že jsme jich mohli vstřelit i více. Mrzí mne však, že jsme po gólech vždy trochu zaspali."