1:2
(1:1, 0:1, 0:0)

Masalskis vychytal Dukle první vítězství venku

09.01.2005 / Aleš Koňařík

Jihlavští hokejisté se poprvé v letošní sezoně dočkali vítězství na ledě soupeře, když ve Vsetíně vyhráli 2:1. Svého premiérového tříbodového zisku venku se dočkali až na osmnáctý pokus! O výhru se svými dvěma přesnými zásahy velkou měrou zasloužil útočník Pavel Vostřák, hvězdou zápasu byl však lotyšský gólman Edgars Masalskis, který domácím dovolil pouze jediný brankový úspěch.
09.01.2005 17:00, Extraliga - 39. kolo

VHK ROBE Vsetín

Čechmánek - Klesla, Frolo, Gýna, Gřegořek, Jaškin, Hrabal (21. Spitzer) - Veselý, Brabenec, Somík - Radivojevič, Hudler, Demel - Selingr, Vak, Vlach.
1

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Devečka, Zajac, Ficenc, Malena, Kuchyňa, Punčochář - Vostřák, Mareš, Klimt - Padělek I., Padělek A., Lubina - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Dolana, Altrichter, Rytnauer.
2
Branky: 20. Frolo (Klesla) - 11. Vostřák (Mareš), 38. Vostřák. Rozhodčí: Venglář - Kareš, Bádal. Vyloučení: 9:11, navíc Čechmánek, Vlach - Padělek I., Vostřák všichni 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 3470. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Průběh utkání

Vsetínský útok měl nabýt účinnosti zařazením Hudlera do sestavy, dlouho však snažení domácích proti houževnaté Jihlavě přinášelo jen zmatek, špatné přihrávky a prakticky žádné významnější šance. Hosté představovali v útočné fázi větší nebezpečí pro Čechmánka, než občasné střely Vsetína na Masalskise. Sám před Čechmánkem se ještě nestačil prosadil Aleš Padělek a ránu Lubiny z kruhů vytlačil vsetínský brankář vyrážečkou, po vyhraném buly Mareše a následné pohotové střele Vostřáka už šla Jihlava do vedení. Překvapivého, ovšem zcela zaslouženého.

Pozorný Masalskis držel svůj nový tým při individuálních akcích Vaka a Demela, ale i Jihlava mohla navýšit své vedení v přesilové hře, které necitlivý sudí Venglář rozdával s podivnou chutí na obě strany. Dvakrát poslal puk do mlýnice v brankovišti Ficenc a při Vsetínu stálo v ten moment i štěstí. Na konci oslabení vystihl soupeřovu rozehrávku Hudler, jeho ránu sice lotyšský brankář vyrazil, ale Vostřák poslal vsetínského centra nedovoleně k ledu a závěr třetiny strávili domácí v početní výhodě. 33 vteřin před sirénou vystřelil Klesla a puk, odražený od zadního mantinelu, vrátil za Masalskisova záda Frolo. Ukončil tak vsetínské čekání na gól na domácím ledě, které trvalo takřka 120 minut.

Vsetínským problémům v koncovce tím ovšem neodzvonilo a domácím nepomohly ani tři přesilové hry v úvodu prostřední části, díky kterým se Vsetín sice dostal do tlaku, ale ne ke gólové radosti. Tu Masalskis překazil Hudlerovi, Radivojevičovi i dvakrát Vakovi. Vsetínské zoufalství pak jen podtrhli Radivojevič, který v nájezdu trefil horní tyčku jihlavské branky. A pak to přišlo: rychlý brejk a střela Vostřáka, která vyjetému Čechmánkovi prošla mezi betony sice mimo branku, ovšem střelec dokázal svůj předchozí pokus briskně dorazit. Puk cinkl do tyčky a zapadl do sítě.

Vyrovnáním pohrdl v úvodu třetí části Vlach, kterému se dlouhou kličkou nepovedlo ošálit rozchytaného Masalskise. Domácí se museli hodně tlačit do útoku, Jihlava se však do brejků příliš nedostávala, a dobře zformována hlídkovala především ve vlastním pásmu. A Vostřák v největší jihlavské šanci v situaci tři na jednoho zaváhal. Zoufalá snaha domácích po korigování nepříznivého skóre se následně dvakrát zastavila na tyčce, kterou nejprve nastřelil Vak a chvíli poté i Gýna. Když pak po Hudlerově přistrčení neproměnil svůj druhý nájezd Radivojevič, bylo jasné, že Vsetín si dnes po utkání vítězné doutníky nezapálí. Vsetínské útočné vlny se až do konce rozbíjely o jihlavský obranný val a ani více než minutu a půl trvající hra domácích bez brankáře Valachům k zisku alespoň bodu nepomohla.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (Jihlava): "V každém zápase bojujeme o sebevědomí. Po dlouhé sérii jsme konečně zabodovali. Je pravda, že v některých zápasech venku jsme odvedli lepší výkon než ve Vsetíně, chybělo nám štěstí. Dnes to bylo hodně upracované. Kluci makali na doraz, hráli obětavě a vítězství jsme si zasloužili."

Antonín Stavjaňa (Vsetín): "Proti Jihlavě se hrálo špatně, je to nepříjemný soupeř. S jedním gólem se vyhrát nedá a tyčky se nepočítají. Viróza se na našem výkonu projevila. Vyšli jsme z herního rytmu, trénink byl nekonsolidovaný. Nedalo se nic nacvičit."