8:5
(3:0, 3:2, 2:3)

Pět branek na body nestačilo

25.01.2005 / Eva Streichsbierová

Nevídané střelecké hody přineslo utkání mezi Chemopetrolem a Duklou Jihlava. Hostující útočník Ladislav Rytnauer vstřelil v úterý večer dvě z pěti branek svého týmu, ještě unikátnější kousek však předvedl litvínovský Jan Čaloun. Dvaatřicetiletý hokejista nasázel Dukle pět gólů, ke kterým přidal dvě asistence. Severočeši tak především díky němu porazili Jihlavu 8:5. Navíc se radovali z jubilejní 7.000 trefy v nejvyšší soutěži.
25.01.2005 17:30, Extraliga - 42. kolo

HC VERVA Litvínov

Jarina - Šlégr, Buzek, Škoula, Ťupa, Kroupa, Skuhrovec, od 41. navíc Klobouček - Čaloun, V. Hübl, Prorok - Zálešák, P. Martinec, Balázs - Trávníček, Kubinčák, Gombár - od 41. navíc Sklenička, Jánský, Heinisch
8

HC Dukla Jihlava

Masalskis (41. Suchan) - Zajac, Devečka, Ficenc, Punčochář, Dobrovolný - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Kaděra (21. Vala), A. Padělek, P. Altrichter - Vostřák, Hlouch, Klimt - L. Říha, M. Havel (41. Dolana), Rytnauer
5
Branky: 1. Prorok (Čaloun), 17. Čaloun (V. Hübl, Šlégr), 20. Čaloun (Šlégr, Prorok), 22. Šlégr (Prorok), 33. Škoula (P. Martinec, Čaloun), 38. Čaloun (Prorok), 41. Čaloun (V. Hübl, Prorok), 54. Čaloun (Šlégr, V. Hübl) - 26. Vostřák (Klimt, Hlouch), 33. Bakus (Hlouch), 43. Rytnauer (L. Říha), 55. Rytnauer (Dolana, L. Říha), 60. P. Altrichter (Zajac, Vala). Rozhodčí: Homola - Dědek, Rozlílek (21. Chytil). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 3.980. střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1, 7:2, 7:3, 8:5.

Průběh utkání

Časomíra ukrojila z utkání přesně dvanáct vteřin, když se skóre měnilo poprvé. Před jihlavskou branku se natlačil litvínovský Ivo Prorok a domácí vedli 1:0. Pro Duklu byl rychlý gól Severočechů vražedně ledovou sprchou. „Přestože jsme hráče před utkání upozorňovali, aby si dávali pozor na začátek zápasu, nebylo to nic platné. Hned po dvanácti vteřinách jsme inkasovali a pro celé mužstvo to byl takový šok, že se z toho celou třetinu nedokázalo vzpamatovat,“ zlobil se po utkání na své svěřence jeden z koučů Kamil Konečný. Viditelně otřesení hosté pak odolávali druhé ráně až do 17. minuty, kdy se o slovo poprvé přihlásil Jan Čaloun. Jeho dorážka za Masalskisova záda nejprve poslala Chemopetrol do dvoubrankového vedení a o tři minuty později ho stejný hráč ještě o jeden gól navýšil. 3:0.

Také v prostřední části pak stačila Severočechům ke vstřelení branky necelá minuta. Po 46 vteřinách poslal puk do odkryté jihlavské klece Jiří Šlégr. V této třetině už se ale ve střelbě oba týmy téměř pravidelně střídaly. Ve 26. minutě prokázal své umění jihlavský Pavel Vostřák, na opačné straně dal o sobě sedm minut později vědět domácí Martin Škoula a další tah Dukly obstaral Oldřich Bakus. Poslední slovo ve druhém dějství měl ale opět Jan Čaloun. Litvínovský čarostřelec vymetl pavučiny z horního rohu Masalskisovy branky a do kabin se šlo za stavu 6:2. „V prostřední části jsme hru trochu srovnali, vytvořili jsme si i několik velmi dobrých šancí, ale neměli jsme Čalouna, který dnes naprosto exceloval,“ posteskl si Kamil Konečný.

Střelnice na ledové ploše litvínovského zimního stadionu byla v úterý večer otevřena i v závěrečném dějství. Po 36 vteřinách se Jan Čaloun radoval po čtvrté v utkání a celý Litvínov zároveň ze 7000 branky klubu v nejvyšší soutěži. Rozjeté oslavy pak ve 43. minutě malinko přibrzdil Ladislav Rytnauer, Jan Čaloun je ale svým pátým zásahem rozdmýchal necelých sedm minut před koncem opět naplno. V závěru se pak o kosmetickou úpravu výsledku postarali znovu Ladislav Rytnauer, a Petr Altrichter. Zápas tedy nakonec skončil divokým výsledkem 8:5. „S obranou v tomto zápase nejsme vzhledem k pěti obdrženým brankám spokojeni, ale věřím, že divákům se utkání určitě líbilo. Toto vítězství je pro nás velmi důležité,“ zhodnotil úterní hokejovou přestřelku litvínovský kouč Petr Rosol.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (Jihlava): "Pochopitelně nejsme spokojeni. Výsledek určitě ovlivnila naše velká marodka, hlavně v obranných řadách. Po slabém úvodu jsme se trošku vzchopili, ale neměli jsme Čalouna, který svou střelecký potencí rozhodl."

Petr Rosol (Litvínov): "Jsme rádi za tři body. Spokojenost je s výsledkem i hrou, hlavně v první třetině. Skvěle zahrál první útok, divákům se utkání muselo líbit, protože to byl hokej, jak za starých litvínovských časů."