4:3p
(2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)

Dukle jde prodloužení také v baráži. V bitvě s Dynamem zůstaly dva body na vyprodaném Horáckém zimním stadionu

31.03.2017 / Tomáš Lysý

První domácí zápas Dukly v letošní baráži přinesl souboj proti Pardubicím a v úvodní dvacetiminutovce měli domácí navrch. Mezi 13. až 15.minutou se trefili dorážkou Radek Hubáček s Adamem Zemanem, nicméně osm vteřin před odchodem do kabin snížil David Tomášek. V prostředním dějství se hostům podařilo srovnat stav, což zařídil přesilovkovou tečí Lukáš Nahodil. Vyprodané ochozy mohly zkraje třetí třetiny vidět, jak Filip Seman využil početní výhodu a poslal červenožluté znovu do vedení. Domácí jej drželi ještě necelé čtyři minuty před koncem, když svým druhým gólem v utkání vyrovnal Lukáš Nahodil. Šlo se tak do prodloužení tři na tři. V něm se dostal do úniku Filip Seman, jenž také zapsal druhý zářez na pažbě a rozhodl o dvou jihlavských bodech - 4:3 po prodloužení. Dukla tak letos vyhrála čtrnácté ze šestnácti prodloužení a v barážové tabulce má po dvou zápasech pět bodů.
31.03.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kajínek, Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb, Půža – Diviš, Skořepa, Důras – Anděl, R. Hubáček, Jiránek – Zeman, Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský
4

HC Dynamo Pardubice

Růžička – Schaus, Čáslava, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Zajíc, Ščotka – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Tomášek, P. Hubáček – Bárta, Špirko, M. Kaut – Zadina, T. Kaut, Starý
3
Branky a nahrávky: 13. R. Hubáček (Kajínek), 15. Zeman (Seman, Kaláb), 41. Seman (Čachotský), 63. Seman (Kaláb) – 20. Tomášek, 34. Nahodil (P. Sýkora, Trončinský), 57. Nahodil (M. Kaut, Čáslava). Rozhodčí: Hodek, Čech – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 6200 (vyprodáno). Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Již po dvaatřiceti vteřinách se do první velké šance dostal domácí obránce Kajínek, jenž byl zcela volný mezi kruhy, ovšem na Růžičku si nepřišel. Krátce na to hráli Jihlavští přesilovku, nicméně bez výraznějšího úspěchu, gólman hostí byl jistý. Dukla ale měla přece jen více ze hry a první střela Dynama na branku přišla až zkraje osmé minuty. Druhá jihlavská přesilovka byla o poznání nebezpečnější. Po Jiránkově ráně z kruhů se dostal k odraženému kotouči Čachotský a následně Důras, ale ani jeden z nich nedokázal dostat kus černé pryže do sítě. První výrazná šance Pardubic přišla v polovině dvanácté minuty a také to bylo po ostřelování branky. Dvakrát pálil od modré obránce Zajíc, nicméně Škarek byl v obou případech pozorný. Stejně tak jako při přesilovkové střele Petra Sýkory od modré, která byla pro gólmana domácích nepříjemná tím, že před ním přejel Rolinek a kryl mu výhled.

Dynamo poté o přesilovku přišlo vyloučením Nahodila a Jihlava při hře čtyři na čtyři otevřela skóre. Kajínek se po buly tvrdě opřel do puku, na který Růžička neviděl a vyrazil ho jen před sebe. Radek Hubáček si nelenil, hned po vyhraném vhazování si najel před branku, touš sebral, oklamal gólmana a v pádu jej poslal do odkryté klece. Za dvě minuty se Dukle podařilo využít i dohrávanou přesilovku a znovu to bylo úspěšnou dorážkou. Kalábovu ránu zastavil před brankou Seman, v šavlované poslal kotouč na volného Adama Zemana a ten potvrdil auru nejlepšího jihlavského střelce v play-off. Hned vzápětí mohla být sprcha pro Pardubice ještě ledovější, tentokrát ale hostující gólman zastavil dorážku Březiny zblízka. Osm vteřin před prvním odchodem do kabin se radovali také Pardubičtí. Jihlavští zaspali při hře v oslabení, na modré prošel mezi dvěma obránci David Tomášek a svojí akci zakončil úspěšnou forhendovou kličkou do volné klece - 2:1.

Začátek druhé třetiny mohl přinést domácí odskočení znovu na dvě branky. Skořepa se z levé strany řítil sám na Růžičku, udělal mu kličku, ovšem poté už neusměrnil kotouč k pravé tyčce. Jeho šance byla na hodně dlouho tím posledním, co by mohlo oba gólmany vyděsit, před vyprodaným stadionem předváděly oba týmy taktické a obranné manévry. Až třetí přesilová hra prostředního dějství přinesla změnu stavu. Nebezpečnou střelu Petra Sýkory z levého kruhu těsně nad ledem ještě Škarek pohlídal, ale nedlouho poté už byl bez šance. Po Trončinského pasu vypálil předchozí pardubický střelec od modré a Lukáš Nahodil úspěšně tečoval touš do šibenice - 2:2. Proti další změně stavu stála branková konstrukce. Kajínek u mantinelu vybojoval puk, který převzal Diviš a najel si mezi kruhy. Jeho dobrá střela však skončila na břevnu.

Dvacet vteřin před koncem prostřední části hry dostali domácí přesilovku a v první minutě závěrečné periody jí dokázali využít. Čachotský předal na pravé straně puk pro Filipa Semana. Jihlavský technik udělal hezkou otočku a získal místo. Byť to vypadalo, že bude nahrávat, zkusil rychlou střelu mezi betony Růžičky a ten si puk srazil do vlastní sítě. Pardubičtí při následné přesilovce ostřelovali branku Škarka, co to šlo. Obránci Schaus a Čáslava však nevměstnali puk mezi tři tyče.

Příležitostí na vstřelení gólu bylo dost na obou stranách, jen co je pravda. Schaus od modré zase těsně minul branku, po pořádném sevření hostí dokázal Škarek ubránit svojí svatyni i za pomocí obětavých spoluhráčů. Zvýšit domácí vedení mohl Šidlík, jehož ostrou ránu z levého kruhu vytěsnil Růžička koncem lapačky. Hosté poté nevyužili nedorozumění v jihlavské rozehrávce a nedlouho poté rána Důrase ze stejné pozice jako od Šidlíka schoval gólman hostí přesně do lapačky. Poté si s oběma celky zahrál kotouč na škádlenou, když v pardubickém brankovišti poskakoval z hole na hůl. Zkrotil ho až Skořepa, jehož střela skončila na betonu brankáře a Jiránek před prázdnou klecí promáchl do ztracena.

Produktivní bek hostí Schaus, jenž vyhrál pardubické bodování základní části, dostal ve třiapadesáté minutě kvantum prostoru, takže si mohl najet mezi kruhy, ovšem také Škarek ukázal dobrý zákrok lapačkou. Dukla dostala čtyři a čtvrt minuty před koncem základní hrací doby přesilovku, nicméně po pěti vteřinách putoval na trestnou také domácí forvard Jergl a při hře čtyři na čtyři hosté znovu srovnali stav. V tlačenici před brankou pálil Čáslava a Martin Kaut. Byť se Jihlavští snažili ucpat branku, nakonec sklepl Lukáš Nahodil kus černé gumy ze vzduchu do sítě - 3:3.

Utkání tak šlo do prodloužení, které se hraje systémem tři na tři. Dukle tato herní činnost, připomínající loterii v podobě přelévání se z jedné strany na druhou, pořádně svědčí, letos totiž vyhrála už třináctkrát. Čtrnáctý vítězný korálek v prodloužení (ze šestnácti zápasů) přišel po tom, co Škarek vychytal Trončinského rámu od modré a Čachotský nápřanem nepropálil Růžičku. Na konci třiašedesáté minuty totiž trio hráčů Pardubic zapomnělo na Filipa Semana, kterého vyslal obránce Kaláb výborným pasem do úniku. Jihlavský forvard jej zakončil přesnou ranou nad lapačku brankáře a svým druhým gólem rozhodl o extra bodu navíc pro Duklu - 4:3 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Otakar Janecký (HC Dynamo Pardubice): Před zápasem jsme si říkali, že Dukla bude doma nepříjemná. Myslím si, že se nám to potvrdilo, protože soupeř vstoupil do zápasu výborně a vedl o dvě branky. Musím říct, že se nám zase podařilo vrátit do zápasu, když jsme srovnali na 2:2, ale v přesilovce jsme obdrželi třetí gól. Se štěstím jsme srovnali a v prodloužení se štěstíčko přiklonilo k připraveným. Musím na druhou stranu říct, že zaslouženě, a vítězi blahopřeji.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Určitě jsme spokojení. Před výbornou kulisou jsme předváděli výborný hokej a od začátku zápasu jsme šli více za vítězstvím než hosté. Vedli jsme 2:0, bohužel osm vteřin před koncem první třetiny jsme nechali dát soupeře kontaktní gól. Museli jsme si ho ukázat, protože to byl podle mě laciný gól. Hned při vstupu do druhé třetiny jsme měli stoprocentní šanci, ale bohužel jsme jí nedali. Zaplaťpánbůh, že jsme poté v prodloužení dali branku, ale znovu říkám, že jsme šli více za vítězstvím než hosté.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie