2:3p
(0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)

Dvanáctileté čekání je u konce! Dukla Jihlava je opět extraligová, v předposledním utkání baráže jí k tomu stačil jediný bod

21.04.2017 / Tomáš Lysý

První třetina posledního domácího zápasu Dukly v baráži byla hodně opatrná. Na každé straně byla jedna slibná šance a když už se zdálo, že se kabin půjde za bezbrankového stavu, otevřel skóre v osmnácté minutě karlovarský útočník Matěj Zadražil. Po třiačtyřiceti vteřinách druhého dějství vyrovnal Tomáš Čachotský a v této části se stav měnil ještě dvakrát. Hosté šli znovu do vedení brankou Dávida Grígera, na kterou v devětatřicáté minutě odpověděl využitou přesilovkou obránce Jiří Říha. Třetí dvacetiminutovka se změnila na taktický boj, ve kterém se ani jeden z týmů neprosadil a Jihlavě tak získaný bod bohatě stačil k postupu do extraligy. Dukle tak nemusel vadit inkasovaný gól na 2:3 v prodloužení. HC DUKLA JIHLAVA JE TOTIŽ PO DVANÁCTI LETECH V EXTRALIZE A OBROVSKÉ OSLAVY TAK MOHOU PROPUKNOUT.
21.04.2017 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný – Jiránek, Skořepa, Anděl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, Hubáček, Diviš – Čermák, Březina, Jícha
2

HC Energie Karlovy Vary

Honzík – Sičák, Rohan, Baránek, Harant, Baldajev, Dvořák – Tomeček, Tuominen, Rachůnek – Gorčík, Skuhravý, Vachovec – Flek, Gríger, Beránek – Kohout, Zadražil, Dušek
3
Branky a nahrávky: 21. Čachotský (Zeman), 39. Říha (Seman, Čachotský) - 18. Zadražil (Harant, Baránek), 27. Gríger (Flek, Sičák), 61. Gríger (Rachůnek). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6500 (vyprodáno). Střely na branku: 15:48. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Od prvních minut zápasu bylo patrné, že zahajovací dvacetiminutovka bude hodně opatrná – minimálně tedy její první polovina. Dukla se do žádné velké šance nedokázala dostat, stejně tak jako Energie. Výjimkou byla šestá minuta, kdy se Tomeček po pravé straně dostal blíže k brance. Zkusil bekhendové zakončení, jenž Svoboda vyrazil k volné části branky, kde byli jeho spoluhráči. Stejný karlovarský forvard to zkusil zkraje třinácté minuty, když zakončoval z bezprostřední blízkosti, ovšem tváří v tvář si a jihlavského gólmana nepřišel. Dukla to zkusila nedlouho poté, když Kajínkova střela z vrcholu levého kruhu vypadla Honzíkovi z lapačky k jeho levé tyči, kde při dorážce přeskočil kotouč hokejku volného Semana a Čachotský již doklepával z velkého úhlu. Domácí vzápětí nevyužili první přesilovou hru zápasu a skóre se měnilo na druhé straně. Obránce Harant ukázal hokejovost a dal hezkou dlouhou přihrávku z vlastní klece na modrou pro Matěje Zadražila. Mladý útočník si v rychlosti najel před branku, proti Svobodovi uspěl bekhendovou kličkou a zakončil podél jeho levého betonu k tyči - 0:1.

Po třiačtyřiceti vteřinách druhé třetiny se začínalo od znova. Zeman za brankou dal zadovkou puk na Tomáše Čachotského, kapitán Dukly udělal dva tři kroky před branku, vypálil a procedil kotouč pod Honzíkem za čáru. Po vyrovnání přišly další tři šance. Jihlava se ubránila dílčímu přečíslení a naopak založila vlastní. Jiránkova střela ze středu útočného pásma byla sražena před karlovarskou klec, kde byli v dobré pozici Anděl se Skořepou, leč nedosáhli na puk. Do tlaku se tak dostala Energie. Harant si vzal puk za brankou a zkusil to z levé strany z nulového úhlu, nicméně kotouč pod betony domácího gólmana neprošel. Karlovarští dále drželi soupeře před brankou. Rohanova rána od modré poskočila přes val hráčů před domácí svatyni, kde Svoboda zahlédl kus černé gumy a dokázal zlikvidovat Skuhravého dorážku. Čas 26:50 přinesl opětovné vedení hostí. Sičák vystřelil od modré a když Flek lehce tečoval kotouč na branku, stačil ještě domácí brankář zasáhnout pravým betonem. Zcela volný Dávid Gríger hned poté uspěl zblízka bekhendovou dorážkou mezi beton a vyrážečku.

Dukla se krátce po polovině zápasu ubránila přesilové hře soupeře, šance Energie přišly až při hře pět na pět. Karlovarské okupování jihlavské svatyně ukončil Rohan, jehož nápřah od modré nadvakrát zneškodnil Svoboda. Neujala se ani Vachovcova teč Skuhravého střely, jenž šla vedle levé tyče. Právě střílející hráč a kapitán hostí šel během dalších pár sekund za katr a Dukla v přesilovce vyrovnala stav. Seman nahrál na modrou pro Jiřího Říhu a puk po jeho nápřahu z první uviděl Honzík až v síti - 2:2.

Hned zkraje třetí třetiny začali hosté ostřelovat domácí klec. Dvakrát pálil Rohan, jednou Sičák, ovšem od modré mířili vždy jen těsně vedle. Hned po vyhraném buly střílel Rachůnek, který už trefil branku, kde byl pozorný Svoboda s pravým betonem. Sičák to po střeleckých neúspěších zkusil dělovkou hodně vedle s úmyslem, aby se puk odrazil od zadního mantinelu před branku, což se také stalo. Rachůnek ani Tomeček ovšem zblízka puk do sítě nedoklepli. Když už se jim to podařilo, nemohla být branka uznána pro postavení hráče Energie v brankovišti.

Dukla v defenzívě dřela a snažila se vytvořit na obranné modré neprostupný val. Na Energii to téměř platilo. Když už se přes něj Karlovarští dostali, tak při protiútoku čtyři na tři byla Tomečkova střela přizvednuta jeho spoluhráčem do ochranné sítě. Vzápětí nedokázal Beránek dostat puk mezi tři tyče z hodně dobré pozice z kruhů. Stejný hráč měl v polovině sedmapadesáté minuty slibnou možnost, když k němu propadl puk mezi dvěma zadáky Dukly. Jel sám na Svobodu, ovšem tváří v tvář ho nepřekonal. Otevřenější obrana Karlových Varů měla za následek, že se Jihlava dostala také do přečíslení, a to tři na jednoho, jenže Honzík odolal proti střele Čachotského a Seman pod ním puk nevyšťoural.

Karlovarští potřebovali tři body. 54 sekund před koncem si vzali oddechový čas a hráli bez gólmana. Při tomto risku si prakticky žádnou šanci nevypracovali, jenže přišly poslední dvě vteřiny základní hrací doby a tři hráči Energie se zjevili sami proti jednomu domácímu a hlavně před Svobodou. Jenže kotouč za čáru prostě nedotlačili a Dukle stačil bod k postupu do extraligy. Prodloužení už bylo pouze formalitou, slavící jihlavští hráči dostali po necelé minutě branku, když Rachůnek poslal kotouč na Dávida Grígera, který upaloval na domácí klec a poslal puk pod gólmanovy betony - 2:3 po prodloužení.

Situace před posledním barážovým kolem je následující. Dukla Jihlava má 20 bodů a postupuje do extraligy, již nemůže skončit hůře než druhá. Pardubice si po výhře 3:1 na ledě Motoru polepšily na 17 bodů a před posledním kolem mají na třetí Energii bodový náskok, navíc lepší skóre ze vzájemných zápasů a v závěrečném kole nastoupí doma proti Jihlavě. Poslední třináctibodové České Budějovice ztratily domácí porážkou s Dynamem šanci na postup a derniéra v Karlových Varech pro ně bude formalitou.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Samozřejmě jsme rádi, že to takhle dopadlo. Oslavy teď patří více hráčům než nám trenérům, protože ještě máme utkání před sebou a celou soutěž nechceme zdegradovat. Zdravotní stavy hráčů jsou jedna věc, ale poslední utkání chceme odehrát důstojně. Kluci dneska odvedli výborný výkon s ohledem na to, co mají v nohou a na počet lidí, kteří hrají. Další věc je zdravotní stav hráčů. Jsme maximálně spokojeni, více k tomu není co říct. Už v minulém utkání, když jsme vyhráli v Budějovicích, jsem věřil tomu, že doma Pardubice vyhrají. Postupu jsem uvěřil až se sirénou oznamující konec třetí třetiny a dokud nezahoukala, tak to prostě nebylo. Když zápas skončil, tak jsme šli do trenérské kabiny a už jsme se s kolegou chystali na další zápas proti Pardubicím.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava