4:2
(2:1, 0:0, 2:1)

Závěrečný zápas baráže sice Dukla prohrála, ovšem to již nic nemění na tom, že její příští sezona bude extraligová

23.04.2017 / David Záruba

Úvod zápasu, do kterého Jihlava vstupovala s jistotou extraligového postupu, se Dukle nepovedl. V posledním kole baráže na ledě Pardubic totiž prohrávala na konci čtvrté minuty již 0:2. Nicméně hned vzápětí snížil jihlavský odchovanec David Březina, který mládežnické kategorie odehrál v pardubickém dresu a místní prostředí dobře zná. Dva inkasované góly vůbec nerozhodili jihlavského gólmana Jana Brože, jenž dostal poprvé příležitost v A-týmu a začal ukazovat formu, kterou předváděl během celé juniorské extraligy. V ní byl letos jedním z nejlepších a nejvytíženějších brankářů. Začátek třetího dějství byl stejný jako první třetina. Pardubice se dvakrát rychle prosadily, načež se v přesilovce prosadil jihlavský kanonýr Josef Skořepa. Další branka již nepadla. Dynamo tak slaví vítězství 4:2 a záchranu extraligy, ve které se v příští sezoně objeví po dvanácti letech i Dukla Jihlava – spolu s Kometou Brno nejúspěšnější klub domácí hokejové historie.
23.04.2017 16:00, WSM Liga - 0. kolo

HC Dynamo Pardubice

Růžička – Schaus, Ščotka, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Čáslava – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček – Bárta, Tomášek, Beran – Starý, Kaut, Panna
4

HC Dukla Jihlava

Brož – Šidlík, Dundáček, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný – Jiránek, Skořepa, Anděl – Březina, Seman, Zeman – Důras, Jícha, Diviš – Čermák, Danišovský, Szathmáry
2
Branky a nahrávky: 2. Bárta (Ovčačík, Tomášek), 4. Beran (Tomášek, Čáslava), 41. Rolinek (P. Sýkora), 44. Ovčačík (P. Sýkora, Čáslava) – 6. Březina (Zeman), 46. Skořepa (Anděl, Půža). Rozhodčí: Hradil, Svoboda – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 10194. Střely na branku: 34:15. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Osud tomu chtěl, aby barážové rozuzlení padlo až v úplně posledním kole. Do Pardubic přijela Jihlava, která měla už návrat do extraligy po 12 letech zajištěný. Aby se Dynamo zachránilo, potřebovalo získat nejhůře o bod méně než Karlovy Vary v souběžně hraném utkání s Českými Budějovicemi.

Pardubičtí hokejisté před beznadějně vyprodaným hledištěm od počátku naplňovali ideální scénář a během čtyř minuty vedli o dvě branky. Skóre otevřel v čase 1:57 Michal Bárta, který šikovně tečoval nahození Ovčačíka – 1:0.

Ještě lepší nálada zavládla na střídačce Dynama o necelé dvě minuty později, kdy Tomáškovu střelu dorazil bekhendem Matěj Beran – 2:0.

Kdekdo čekal, že bude příval pardubických branek pokračovat, ale tak snadné to pro domácí být nemělo. Jihlava se z ledové koupele rychle probrala a v šesté minutě využila zaváhání domácí obrany. David Březina dostal pas zpoza branky, nic nevymýšlel a bleskově zavěsil pod břevno – 2:1.

Dvoubrankové vedení mohl Dynamu vrátit Sýkora po prudkém pasu od Rolinka, ale z mezikruží minul. Domácí pak promarnili přesilovku a málem sami inkasovali, když úprk ve dvou proti jednomu málem gólově zakončil Zeman. Pardubice měly optickou převahu, ale k Brožově brance se nedostávaly lehce. Dukla celkem v poklidu ubránila i čtyřminutové oslabení.

I do druhé části vlétlo Dynamo po hlavě a také díky přesilovce bylo stále na dostřel Brožovy branky. Jihlavský gólman se vytasil s famózním zákrokem, když betonem vykopl dorážku Sýkory. Při Beranově střele o chvíli později už byl i Brož krátký, ale domácí forvard minul kasu.

Ani Jihlava na útok zcela nerezignovala, její protiútoky byly vysoce nebezpečné. Během krátké chvíle z mezikruží minul Jícha a Důrasovu štiplavou střelu uschoval Růžička do lapačky. Fáze plná šancí pokračovala a osamocen před Brožem zůstal Starý, jenže k lepšímu zakončení mu scházelo více prostoru.

Po polovině zápasu gólových možností na obou stranách přece jen výrazně ubylo, ale nadále se hrál hokej se solidním nasazením. Domácí chtěli přidat uklidňující gól, ale jihlavská obrana pracovala spolehlivě.

Dynamo nechtělo připustit nervák a hned po 17 vteřinách třetí části vstřelilo třetí gól. Sýkora po buly počkal, až si Tomáš Rolinek najede před branku, a pak mu tam adresoval přihrávku. Kapitán Dynama jen nastavil hůl a jel se radovat – 3:1.

Pardubice pokračovaly v náporu a po individuální akci trefil Nahodil břevno. Stejná část branky ale pak Brože zradila. Sýkora opět v roli asistenta našel mezi kruhy Ctirada Ovčačíka, který ranou o horní tyč zařídil Dynamu tříbrankový náskok – 4:1.

Jihlava se stejně jako v první třetině dokázala rychle vzchopit. Při přesilovce vypálil od modré čáry Anděl a puk mimo Růžičkův dosah tečoval Josef Skořepa – 4:2.

Dukla byla i nadále aktivnější a mohla přidat další gól. Proti však byl Růžička, který si poradil Danišovského. K opuštěnému puku se pak žádný jihlavský hráč nedostal. Ani domácí nebyli daleko od páté branky, zvlášť při přečíslení, které Špirko zakončil těsně nad branku. Do samostatného úniku se následně dostal hostující Zeman, ale při pokusu o blafák mu kotouč sjel z hole.

Tímto momentem jako by nastal zlom. Jihlava začínala tušit, že dvoubrankový náskok už nestáhne a Dynamo v poklidu drželo kotouč v bezpečné vzdálenosti od své branky. Vítězství za tři body Pardubicím k záchraně stačilo.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC Dynamo Pardubice): „V první řadě bych chtěl pogratulovat soupeři k vybojování extraligy. My jsme měli jiné starosti, museli jsme dělat všechno pro to, abychom se zachránili. Měli jsme to ve vlastních rukou, to byla asi jediná výhoda. Utkání jsme začali velice dobře a aktivně, šli jsme do vedení 2:0, pak nás ale nepochopitelně zabrzdil gól na 2:1. Ale ukopali jsme to, dojeli jsme to. Smekám a děkuji všem fanouškům, Dušanovi za to dát mi šanci tady pracovat. Děkuji hráčům, kdybych mohl, naklonuji Tomáše Rolinka nebo Petra Čáslavu. Mužstvo hrabalo, někteří hráči mají v nohách 78 zápasů, to je neskutečná porce. Hráli jsme to na pár lidí. Obrovský dík i Martinu Růžičkovi v brance, on držel mančaft celou baráž, hodili jsme to na něj a udělali jsme velice správně. Děkuji realizačnímu týmu a všem hráčům, kteří to dokázali. Na baráž tady chodilo deset tisíc diváků, to musí všechny hráče nakopnout do zadku, aby tohle už nikdy nechtěli hrát. Obrovský tlak, stres, to si můžete vykládat cokoliv, komu chcete, ale kdo baráž nezažil, tak neví, o čem to je.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „K zápasu jsme přijeli v trochu okleštěné sestavě a myslím, že hráči, kteří dostali prostor, tady dneska nezklamali. Bohužel se nám nepodařilo to, co jsme chtěli. Nicméně musím pogratulovat domácím, že ukopali vítězství a zachránili se v extralize.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava