4:3sn
(0:2, 1:1 2:0 - 0:0)

Dukla otočila parádní bitvu s Chomutovem a vyhrála 4:3 po nájezdech

27.10.2017 / Tomáš Kalas

Premiéru pro tuto sezonu si na Horáckém zimním stadionu odbyli Piráti z Chomutova. Od prvních minut ukazovali, kdo bude první polovinu zápasu diktovat tempo první třetiny. První gól vsítil po domácí chybě v rozehrávce jihlavský odchovanec Marek Tomica. O sedm a půl minuty později to bylo o dvě branky, v signalizované výhodě skóroval nejproduktivnější Pirát Michal Vondrka. Do druhého dějství vstoupili opět lépe hosté, po 28 sekundách skóroval Vladimír Růžička a s Duklou to už bylo hodně zlé. Domácí ale nesložili zbraně a v 25. minutě snižoval Jiří Rys. V utkání nebyla nouze o emoce, ve druhé části Jihlava přežila 87 sekund dlouhé oslabení tří proti pěti, což byl zřejmě klíčový moment zápasu. Ve třetí třetině byla Jihlava jasně lepší a postupně stupňovala tlak. Nejdříve snížil Tomáš Čachotský a čtyři sekundy před koncem propálil Tomáš Kubalík všechno, co stálo v cestě, a poslal zápas do prodloužení, ve kterém gól nepadl. Poprvé tak došla řada na nájezdy, které rozhodl Adam Zeman a Dukla si tak připsala důležité body - 4:3 po samostatných nájezdech.
27.10.2017 17:30, Tipsport extraliga - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Rys, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Zeman, Hubáček, Diviš
4

Piráti Chomutov

Laco (od 3. nájezdu Lukeš) – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák – Tomica, Růžička, Lauko – Poletín, Huml, Tomeček – Sklenář, Skokan, Vondrka – Koblasa, Chlouba, Havel
3
Branky a nahrávky: 25. Rys (Čachotský), 48. Čachotský (Zeman), 60. Kubalík (Šidlík, Čachotský), rozh. náj. Zeman – 9. Tomica, 17. Vondrka (Sklenář, Slovák), 21. V. Růžička (Tomica). Rozhodčí: Hradil, Pavlovič – Frodl, Komárek. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 4421. Střely na branku: 31:32. Zblokované střely: 5:10. Hity: 1:3. Vhazování: 43:32. Průběh utkání: 0:3, 4:3.

Průběh utkání

Fanoušci si mohli před zápasem všimnout nové tváře v letošní sestavě Dukly. Po šestiměsíčním období bez mistrovského utkání zaviněné zraněním se do týmu vrátil Adam Zeman, který zahajoval ve 4. řadě spolu s Divišem a Hubáčkem. Na hostující straně se zase do elitní, první formace dostal teprve sedmnáctiletý Jakub Lauko a odbyl si tak premiéru po boku hráčů Tomici a Růžičky.

Do první třetiny nebyl špatný vstup od ani jednoho z týmů. Už v první minutě si vytvořily šance. Nejdříve byl na řadě Čachotský, který si vyjel zpoza brány před Laca a ten se musel hodně ohánět, avšak to zvládl a Vondrka se vydal taktéž na zteč ke Škarkovi, svoji střelou nadělal mladému gólmanovi potíže. K vidění byl poměrně vyrovnaný hokej, více šancí však měli domácí plejeři. V 5. minutě Žálčík mohl dorazit střelu Bryhnisveena do branky, na střelu se nacházel ve velmi špatném úhlu a nezakončil přesně. O tři minuty déle si opět Vondrka roztáhl Škarka, domácí muž v masce si vše pohlídal s přehledem. Devátá minuta utkání už nabídla gól na hostující straně. Jiránek nahrával velmi riskantně přes šířku kluziště, čehož využil Marek Tomica a jihlavský odchovanec vsítil první branku utkání. Jako by to Duklu úplně opařilo a k vidění byl podobný scénář, jako proti Spartě. Rozdíl byl ten, že Piráti navýšili své vedení ještě v první části. Při signalizovaném vyloučení nahrál Sklenář přes šířku kluziště na Michala Vondrku a Jihlavě se dýchalo ještě hůře. Do sirény se domácí nezmohli na nic a trenér Vlk měl určitě hráčům co říci.

Chomutov nezůstal na začátku druhé třetiny v kabině a hned se do toho zostra obul. Neuplynula ani půl minuta a mnozí fanoušci už jenom odhadovali, kolik tref ještě Chomutov přidá na konto Dukly. Lauko výborně vybojoval puk na Tomicu, střelec prvního gólu sklepl puk na Vladimíra Růžičku, syn šéfa chomutovské střídačky nadvakrát překonal Škarka a pokud by si někdo chtěl na Jihlavu vsadit, musel by každou korunu otáčet třikrát. Paradoxně ale tento gól nakopl domácí motory a v 25. minutě se blýsklo na lepší časy pro hráče z Vysočiny. Čachotský vyhrál souboj o puk po buly a Jiří Rys, který dostal od kapitána přihrávku, to už neměl složité. Emoce vystupňovala přitvrzená hra především z domácí strany, kdy v krátkém sledu fauloval Suchánek a Zeman a Chomutov dostal za mohutného pískotu a skandování domácích fanoušků, přesilovku 5 na 3 dlouhou minutu a 27 sekund. Jihlava se ale s vypětím všech sil ubránila, nervozita stále rostla, důkazem toho menší strkanice po Skokanově strčení do jednoho z domácích hráčů po odpískání.

Do třetí části vstoupila Dukla s cílem zdramatizovat utkání. Blízko kontaktního gólu byl Seman ve 43. minutě, když střílel nadvakrát proti Lacovi, druhá střela skončila na levé tyči! V 48. minutě si už ale stadion slovo: „Gól!“ zakřičel. Zeman si pro sebe uzmul puk, nasadil k jízdě přes celé kluziště. Laca sice nepřekonal, v nastalém závaru si ale puk našel Tomáš Čachotský a snížil na pouhou jednu branku. Ve zbytku třetiny byly karty rozdány jasně. Chomutov chtěl vycházet především ze zabezpečené obrany, Dukla naopak chtěla co nejvíce tlačit v útoku. V 55. minutě se naskytla možnost na srovnání. Trojice Anděl - Hlinka - Žálčík, však svoji povedenou kombinaci zbytečně přehrála a z předbrankového prostoru se neprosadili. 136 sekund před koncem přišla skvělá šance pro Jihlavu na srovnání stavu. Rozhodčí vyloučili Humla za podražení a domácí střídačka si vzala 30 sekund na poradu. Trenér Vlk se rozhodl hrát vabank a započal hru v šesti lidech v poli. Šestka hráčů celou dobu držela Chomutov v pásmu, nedala jim jedinou šanci na odpočinek. Stadion postupně odpočítával sekundy do konce a smiřoval se s tím, že dnes to neklapne. Zbývaly ale tři sekundy do konce a Tomáš Kubalík se rozhodl pro střelu, která propadla za Laca a bratr plzeňského kanonýra Dominika pobláznil všech 4421 lidí na stadionu.

Tříminutová přestávka uběhla velmi rychle a týmy se vrhly do prodloužení. To nabídlo poměrně rychlou hru, šancí ale bylo málo, vypadalo to, jako by oba týmy chtěly jít až na nájezdy. Za zmínku stojí šance Suchánka minutu před koncem, kdy se zjevil sám před Lacem, hrdinou večera se ale nestal. Utkání tak dospělo až do nájezdů po pěti na obou stranách. V první sérii proměnil jak Čachotský, tak Huml a stav byl 1:1. V druhé sérii proměnil navrátilec Zeman, Vondrkovi puk utekl. Do třetího partu nájezdů se rozhodli Piráti prostřídat brankáře, Laca nahradil Lukeš. Neproměnil jak Žálčík, kterému chyběly centimetry po trefě spojnice tyčí, tak Poletín. Když ve čtvrté sérii proměnil Seman, body byly pro Jihlavu blízko. Škarek následně vychytal Koblasu a domácí mohli slavit nečekaný obrat, Chomutov porazili 4:3 po nájezdech.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): První třetinu jsme odehráli přesně podle toho, jak jsme si řekli. Domácí měli nějaké šance, ale nás podržel Janko Laco a využili jsme dvě naše šance. Vyšel nám začátek druhé třetiny, ale za vedení 3:0 jsme přestali hrát, soustředit se na naší hru. Domácí snížili na 1:3. Rozhodující byla naše neproměněná přesilovka pět na tři, která nám vůbec nevyšla a domácího gólmana jsme vůbec neohrozili. Ve třetí třetině měl Vláďa Růžička nájezd a kdybychom dali na 4:1, tak by zápas vypadal jinak. Jihlava znovu snížila, třetí třetinu odehrála výborně, měla tlak. Naše hra byla komplikovaná, začali jsme se brát o výsledek. Bohužel v závěru přišlo zbytečné naše vyloučení. Ačkoliv ho naše čtyřka výborně odbránila, ale bohužel se stala chyba a dostali jsme gól čtyři vteřiny před koncem základní hrací doby. V prodloužení byla jedna dvě šance na obou stranách a nájezdy už jsou loterie - proto je hokej tolik krásný.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): První třetina nebyla ideální. Naše hra nebyla vyloženě špatná, ale dostali jsme góly po individuálních chybách a soupeře to nastartovalo, kor při prvním obdrženém gólu. Chomutov zvládl první třetinu výborně. Ze začátku druhé třetiny přišla chyba na útočné modré na 0:3. To jsou věci, o kterých hovoříme a který se nám stávají. Nakoplo nás oslabení tři na pět a za další část musíme kluky pochválit. Nezměrným úsilím a snahou vyrovnali čtyři vteřiny před koncem. V prodloužení byly na každé straně jedna dvě šance a nájezdy naši hráči zvládli výborně - jak gólman, tak exekutoři. S body jsme spokojeni, ale musíme trošičku popřemýšlet o úvodech zápasů.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie