0:2
(0:1, 0:0, 0:1)

Ze šlágru 20. kola odešla Jihlava se vztyčenou hlavou, Kometě podlehla 0:2

05.11.2017 / Tomáš Kalas

20. kolo přivezlo do Jihlavy brněnskou Kometu, spolu s Duklou nejúspěšnější klub československé hokejové historie. Od prvních minut mohl našlapaný stadion vidět opatrnou hru, oba týmy se spíše oťukávaly a čekaly, s čím vyrukuje soupeř. Když už se zdálo, že první třetina skončí bezbrankově, po chybě domáccíh skóroval Mallet. Druhá třetina nabídla převážně hru v útočném pásmu Komety, Brno si však nevytvořilo žádnou vážnější šanci. V 39. minutě po šanci Dukly hodil Čiliak hůl proti Žálčíkovi a bylo nařízeno trestné střílení, které však jihlavský útočník neproměnil. V třetí třetině se hrála vyrovnaná partie, více však tlačila Dukla, která Brno ve třetí části přestřílela 10:3. K ničemu to ale nevedlo, a když v 52. minutě z přečíslení navyšoval vedení hostí Čermák, bylo rozhodnuto. Utkání se poté pouze dohrávalo a Dukla tak před vyprodaným stadionem (6500 diváků) prohrála 0:2.
05.11.2017 16:00, Tipsport extraliga - 20. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Suchánek, de la Rose, Ulrych, Bryhnisveen, Kajínek, Váňa, Zdráhal – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Zeman, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Rys, Hubáček, Diviš
0

HC Kometa Brno

Čiliak – Barinka, Němec, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs – Zaťovič, Hruška, Erat – Svoboda, Čermák, Dočekal – Mallet, Němec, H. Zohorna – R. Zohorna, Nahodil, Haščák
2
Branky a nahrávky: 19. Mallet (V. Němec), 52. L. Čermák (Dočekal). Rozhodčí: Mrkva, Svoboda – Kis, Rampír. Vyloučení: 3:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 6500 (vyprodáno). Střely na branku: 23:25. Zblokované střely: 5:13. Hity: 4:2. Vhazování: 33:32. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Od prvních minut utkání panovala na stadionu skvělá atmosféra, ke které kromě domácího kotle přispěla i velmi početná skupina hostujících fanoušků. Na ledě se odehrával velmi vyrovnaný souboj, oba týmy se spíše poznávaly a ani Dukla nebyla zpočátku tak aktivní, jak je dobrým zvykem. První vážnou šanci si ale domácí dokázali vytvořit již ve 2. minutě, Kajínkova střela posloužila jako základ pro dvě dorážky, které však zamířily obě těsně vedle hostující branky. To byla také na delší dobu poslední šance. Za zmínku snad stojí šance Vojtěcha Němce, ten v menším závaru před gólmanem Škarkem pravou tyč minul. První gól mohli vidět fanoušci až na začátku 19. minuty. Diviš chtěl podržet puk na své hokejce, to se mu ale vůbec nepovedlo a kotouč mu uzmul Vojtěch Němec. Tomu stačilo pak před prázdnou bránu předložit Alexandremu Malletovi, kanadský forvard otevřel tak skóre dnešního utkání. Na konci první části hnulo žlučí domácím fanouškům povalení Bryhnisveena na zem Haščákem, který ho i na zemi dále krosčekoval a připravil o helmu.

V druhé třetině byla lepší Kometa, hosté moc nepouštěli domácí z pásma. V 22. minutě mohl přidat druhý gól hostí Hynek Zohorna, Kajínek mu ale otočku znemožnil doslova v poslední sekundě. Utkání se zejména na tribunách vyostřilo v 29. minutě, kdy Dukla jela do přečíslení 4 na 3, rozhodčí ale zastavili hru kvůli V. Němcovi, který zůstal po jednom střetu ležet v rohu kluziště. Poslední zajímavá věc v prostřední části nastala v 38. minutě. Jihlava si ke konci taktéž začala vytvářet šance a střely, Hlinka nejprve nedorazil puk do brány, o pár sekund později však měli domácí šanci na reparát, Čiliak hodil svoji hůl po Žálčíkovi a bylo nařízeno trestné střílení. Bývalý útočník Prostějova mířil do pravé šibenice, střela mu ale vůbec nesedla a nezamířila ani mezi tři tyče.

Do třetí třetiny vstupovala Dukla s jasným cílem vstřelit gól, potažmo, jak to domácí dobře umí, otočit celý vývoj utkání. A začala aktivně, Kometu ve třetí části přestřílela 10:3. Nejblíže vyrovnávací trefě byl Ulrych, jeho bombu od modré nejprve Čiliak vyrazil a následně se puk odrazil od helmy jednoho z brněnských hráčů. Hřebíček do rakve ale přišel v 52. minutě, kdy po chybné rozehrávce, kterou nezachytil ani fotbalovým zákrokem Bryhnisveen, ujel Dočekal s Leošem Čermákem do přečíslení, dlouholetý brněnský kapitán stejně jako kolega Mallet ve 12. minutě zakončoval do prázdné. V 55. minutě mohl být na cestě třetí gól a opět to bylo z přečíslení, Radim Zohorna však trefil přesouvajícího se Škarka. Veškerou snahu o zdramatizování otupil svým vyloučením dvě a půl minuty před koncem, Jihlava poté při vyloučení Zaťoviče 22 sekund před koncem sáhla ke hře v šesti, gól to ale nepřineslo. Červenožlutí tak vyšli gólově naprázdno a Kometě podlehli, 0:2

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): Hodně nám pomohl první gól, protože první třetina byla vyrovnaná a my jsme se dostali do vedení. Ve druhé části jsme byly až do trestného střílení lepší, ale další minuty po penaltě Jihlava ukázala, co asi ve třetí třetině bude hrát. My jsme se na to nachystali a kluky chválím, že v obraně hráli velice dobře, nepustili Duklu do žádné gólové šance a trpělivě si počkali na brejk. Ten přišel, Leoš Čermák ho proměnil a vezeme si tři cenné body, protože jiné týmy zde ztratili body. Chtěl bych poděkovat i naším divákům, kteří přispěli k výborné atmosféře.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání se mi hodnotí hůře jak kolegovi. V první třetině jsme byli lepším týmem, paradoxně jí bohužel vyhrála Kometa. Ve druhé části to bylo naopak, lepší byla Kometa. Neproměnili jsme penaltu, což nás trošku uzemnilo. Do třetí části jsme šli s tím, že utkání chceme zdramatizovat a dát gól. Na ledě to bylo vidět, soupeře jsme přestříleli, znovu jsme byli lepší, jenže Kometa ujela a dala druhý gól. Pak už si Brno zápas pohlídalo a veze odsud tři body. Nicméně klukům musíme poděkovat za předvedený výkon a když ho budou předvádět v každém utkání, tak se diváci mají na co těšit.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie