1:2
(0:1, 0:0, 1:1)

Na lídry doma nestačíme, Plzeň si odváží tři body

17.11.2017 / Tomáš Kalas

V pátek 17. listopadu přicestovala na Vysočinu plzeňská Škodovka, aby zde sehrála utkání v rámci 22. kola Tipsport Extraligy. Od prvních minut byl k vidění vyrovnaný duel s mírnou převahou hostí. Ti dokázali také jako jediní v první části skórovat díky Indrákovi. Druhá třetina již patřila více Plzni, která tvořila v útoku, žádné góly si z toho nevypracovala, Jihlava měla dvě dobré šance hned na úvod druhé třetiny, Diviš ani Anděl se střelci nestali. Třetí třetina nabídla podobnou hru jako v těch dvou předchozích. Vše se změnilo až s blížícím se koncem utkání a vyloučeními na hostující straně. Přesilovku 5 na 4 využil minutu a půl před konce Filip Seman, jeho gól však muselo posvětit až video. Čtyři desetiny do sirény mohl srovnat Jiránek, netrefil však poloprázdnou klec a Jihlava tak podlehla Plzni, 1:2.
17.11.2017 17:30, Tipsport extraliga - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Suchánek, de la Rose, Ulrych, Stříteský, Kajínek, Bryhnisveen, Půža – Jiránek, Skořepa, Kubalík – Zeman, Seman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Váňa, Hubáček, Diviš
1

HC Škoda Plzeň

Svoboda – Kindl, Jones, Moravčík, Kaňák, Kvasnička, Čerešňák, Sklenička – Schleiss, Mertl, Gula – Pour, Kracík, Indrák – Stach, Kratěna, Straka – Chalupa, Preisinger, Hollweg
2
Branky a nahrávky: 59. Seman – 18. Indrák, 45. Stach (Straka). Rozhodčí: Pešina, Souček – Polonyi, Rampír. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5639. Střely na branku: 29:27. Zblokované střely: 7:8. Hity: 11:3. Vhazování: 37:27. Průběh utkání: 0:2, 1:2.

Průběh utkání

Plzeň do Jihlavy dorazila již bez Dominika Kubalíka, který byl po předešlém kole stáhnut zpět do Ambri-Piotty, naopak v pozici jedničky, ale jiného týmu, se představil domácím fanouškům Miroslav Svoboda.
Oba týmy vstoupily do zápasu opatrněji, ale šance přišly hned ve třetí minutě na obou stranách. Nejprve otevírala Plzeň, jmenovitě Straka, neboť se objevil sám před Škarkem a volil kličku do bekhendu, Škarek ho však betonem zastavil. O minutu později nahazoval z vrcholku kruhu Seman, Čachotský ještě před Svobodou tečoval, plzeňský gólman ale puk maskou vyrazil z nebezpečné zóny. Sedmá minuta ukončila zápas domácímu forvardovi Hlinkovi, který zůstal po tvrdém souboji v rohu hřiště ležet, plochu opustil za doprovodu lékařů z týmu. Indiáni hráli hodně od podlahy a v první třetině šli do dvojnásobného oslabení, které trvalo rovných 100 sekund, jenže domácím chyběla střelba, i díky tomu tak zůstala přesilovka nevyužita. V 18. minutě si mohla početná skupina hostujících fanoušků zakřičet, Škarkovu přihrávku zachytil Miroslav Indrák, zbavil se dvou obránců a i za přispění De La Roseho poslal hosty do vedení. Před koncem třetiny ještě skončil v utkání Bryhnisveen po hitu Gulašeho, nabídnutá přesilovka se Dukle ale nepovedla.

Na startu druhé třetiny Jihlava zahrozila po kombinaci Čachotského s Divišem, druhý jmenovaný trefil pouze konec hole přesouvajícího se Svobody. Od tohoto momentu jako by nastal zlom v utkání a Plzeň měla následně více ze hry, nepouštěla domácí k puku, jenže nepřicházely žádné šance. V oslabení domácích naopak mohl skórovat Anděl, v úniku se dostal do velmi těžké situace a musel zakončovat z bekhendu. Smůla v podobě zranění zastihla i pruhované, po jednom střetu zůstal na zemi ležet čárový rozhodčí a musel být ošetřen hostující střídačkou. To bylo zároveň i vše podstatné z druhé periody, ve které žádný gól nepadl.

Ve třetí třetině dohrávali hosté přesilovku po podražení Žálčíka, kterou sice nevyužili, situaci o tři minuty později už ale v gól přetavili. Stále rostoucí tlak vyústil v jedno z mnoha vhazování v útočném pásmu Škodovky, které vyhrál Straka na Davida Stacha, bývalý kladenský útočník překonal Škarka střelou pod víko. Plzeň se už do útoku následně příliš nehnala, naopak spíše bránila vedení. Ani Jihlavě se ale nedařilo prolomit Svobodovo konto, ač domácí na to šance měly. V 48. minutě Suchánkova střela byla sražena a těsně minula levou tyč, přesně v polovině třetí periody nedotlačili domácí kotouč v závaru a 55. minuta nabídla další závar, jenže ani Anděl, ani Žálčík puk do sítě nedotlačili. Utkání se blížilo ke konci, naději na gól měla Jihlava po vyloučení Jonese za sevření puku. Rostoucí tlak Dukly navíc umocnilo vyloučení Schleisse za krosček a 35 sekund dlouhá přesilovka 5 na 3. Hned 14 sekund po zahájení dvojnásobné početní výhody měl gól na holi Čachotský, Svoboda mu však jeho střelu z druhé strany fantasticky zneškodnil. 95 sekund před koncem třetiny doklepl puk do brány Seman, sudí ale šel raději celou věc konzultovat s videorozhodčím. Na něj má Jihlava štěstí, zatím vždy rozhodlo video v její prospěch a jinak tomu nebylo ani teď, Filip Seman tak vsítil kontaktní gól. Zhruba minutu před koncem si vzal trenér Vlk timeout a odvolal Škarka. Zbývaly 0,4 sekundy do konce, když dostal Jiránek přihrávku od Čachotského před poloprázdnou bránu. Jihlavský útočník mohl tak napodobit Tomáše Kubalíka proti Chomutovu, jenže bránu přestřelil. Následné vhazování už nic nepřineslo a Plzeň tak uhájila tři body proti Jihlavě.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Viděli jsme bojovný hokej. V Jihlavě to není vůbec jednoduché, hráče musím pochválit za přístup a předvedenou hru. První třetina pro nás nebyla jednoduchá, ale přečkali jsme oslabení tři na pět, které jsme skvěle odbránili a nakonec přidali gól. Druhá část nebyla tak dobrá, v naší hře byla řada nepřesností, ale vedení jsme udrželi. Třetí třetinu jsme začali parádně, měli jsme tlak a dali druhý gól. Ale bohužel přišel zbytečný faul. V dalším dvojnásobném oslabení Míra Svoboda skvěle čapnul šanci Dukly. Závěr byl dramatický, Jihlava nás zatlačila, ale zvládli jsme to dobře, odbránili a vezeme si tři body.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Rozhodly přesilové hry. Dostali jsme dvě přesilovky pět na tři a bohužel jsme s nimi naložili tak, jak jsme s nimi naložili. To rozhodlo dnešní utkání. Nebýt přesilovek, není hráčům co vyčíst, protože proti tak zkušenému týmu jako Plzeň hráli výborně a nemají se za co stydět.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie