5:4
(3:2, 2:1, 0:1)

Šestkrát a dost! Dukla přestřílela Litvínov v dramatickém utkání 5:4

03.01.2018 / Tomáš Kalas

Nový rok začal pro Jihlavu veledůležitým utkáním. Hostila totiž Litvínov, svého tabulkového souseda a ztráta činila před utkáním devět bodů. Od začátku to byla pořádná přestřelka, ale také poměrně nezáživný hokej. Již ve druhé minutě poslal Duklu do vedení Stříteský. Verva ale rychle kontrovala a to hned dvakrát během jedné minuty. Prosadil se Hübl a Matoušek. Domácí srovnali opět díky Matěji Stříteskému a druhý obrat v utkání způsobil v přečíslení Skořepa. Druhá třetina ale nabrala jiné grády, na rozdíl jediného gólu dotáhl Litvínov Vandas. Dukla dvakrát odskočila díky dvěma využitým přesilovkám, prosadil se Kubalík a Hlinka. V poslední třetině hosté chtěli dohnat dvoubrankovou ztrátu a povedlo se jim to, první gól však nebyl uznán, sudí přerušil hru před dosažením gólu. Druhá trefa ale platila, přesilovku využil Hübl. Ač Verva následně zapla veškeré motory, dotáhnout se nedokázala a Jihlava po šesti utkáních bez výhry bodovala naplno, Litvínov přehrála 5:4
03.01.2018 17:30, Tipsport extraliga - 36. kolo

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Hamill, Skořepa, Kubalík – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Rabbit
5

HC VERVA Litvínov

Petrásek (38. Kantor) – Kubát, Hunkes, Baránek, Sörvik, Sklenička, Pilař, Gula – Lukeš, Hübl, Gerhát – Trávníček, Hanzl, Jánský – Matoušek, Válek, Vandas – Dufek, Jícha, Havelka
4
Branky a nahrávky: 2. Stříteský, 12. Stříteský (Bryhnisveen, Anděl), 17. Skořepa (Hamill, Kubalík), 34. Kubalík (Hamill, Skořepa), 36. Hlinka (Kajínek, Žálčík) – 4. Hübl (Lukeš), 5. Matoušek (Hunkes, Kubát), 32. Vandas (Válek), 52. Hübl (Lukeš). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Tošenovjan, Hanzlík. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3575. Střely na branku: 31:23. Zblokované střely: 11:5. Hity: 4:2. Vhazování: 37:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4.

Průběh utkání

Do sestavy Dukly se po zranění oka v utkání proti Zlínu vrátil útočník Jiránek a byl nasazen do druhé formace, po bok Zemana a Čachotského. Utkání začalo v unylém tempu, přesto padaly góly na obou stranách. Domácí šli do vedení hned v druhé minutě, Matěj Stříteský poslal bombový pozdrav od modré brankáři Petráskovi, který byl proti této střele bezmocný. Verva se však vůbec nenechala zahanbit, srovnala hru a také stav utkání. Dukla se nemohla vůbec dostat z vlastního pásma, vytvořila mnoho nepřesností a hosté srovnali po dorážce Viktora Hübla z mezikruží. O minutu později skupinka hostujících fanoušků pozvedla ruce nad hlavu opět. Hunkes dostal přesnou přihrávku od Kubáta a z otočky zkusil Voldena, norský gólman vyrážel před sebe na rozjetého Tomáše Matouška a ten kotouč uklidil pod víko. Góly sice padaly, hra ale nebyla kdovíjaká. Poměrně ztichlý stadion rozezvučela situace z 12. minuty. Bryhnisveen nabil na modrou Matěji Stříteskému, ten si nebral servítky podruhé a o pravou tyč přidal druhý gól domácích. První větší šance na gól přišla pět minut před koncem třetiny, Gerhát s Hüblem ujeli do přečíslení 2 na 1, při finálním pasu ale prvně jmenovanému uskočil kotouč z hole. A tak se v čase 16:13 prosadila potřetí Jihlava. Paradoxně vše zapříčinila nepřesná rozehrávka Voldena, Kubalík ale obral Matouška o puk a dopředu vyslal dvojici Hamill - Skořepa, Hamill přesným pasem našel Josefa Skořepu, domácí forvard trochu se štěstím poslal kotouč do sítě. Litvínov mohl zase srovnat, Lukeš zahodil šanci po pasu Hübla fakticky před prázdnou bránu.
Jihlava vyhrála první třetinu podruhé, poprvé to bylo v 1. kole proti Mladé Boleslavi, celkově vstřelila v soutěži 11 gólů v prvním dějství, z toho tři dnes.

Druhou část začala zostra Verva. Dvakrát byl v akci Lukeš, jeho první pokus byl zblokován, podruhé dostal puk osamocen před bránou, ani jednu šanci neproměnil. První šanci v utkání si vytvořila také Jihlava, Skořepa se dostal do úniku, který neproměnil, nicméně posloužil jako prostředek ke zvýšení tlaku v útočném pásmu. Ani tehdy gól diváci neviděli a v 32. minutě se skóre opět srovnalo. Válek na modré sice upadl, kotouč si ale dokázal od Rabbita vzít zpět a dopředu vyslat Michaela Vandase, bývalý spoluhráč Michala Hlinky srovnal stav zápasu. Zároveň tak spustil další lavinu gólů, v 34. minutě Hamill nahozením v přesilovce po vyloučení Baránka do brankoviště Vervy způsobil zmatek, ve kterém se zorientoval Kubalík a dorazil puk do prázdné. Jeho trefu muselo posvětit video, zřejmě kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Video zatím pro Duklu vždy funguje a neměnilo se nic ani teď, Tomáš Kubalík tak opět poslal domácí do vedení. V 35. minutě šel na trestnou Sklenička za hákování a podruhé za sebou se hráč hostí vracel předčasně z trestné. Kajínkovu střelu od trestných lavic na modré tečoval po cestě Michal Hlinka a Jihlava šla na dvě branky náskoku. Záhy skončilo utkání pro brankáře Petráska, který byl nahrazen Kantorem a moc práce do konce třetiny již neměl.

Třetí část začala Dukla přesilovkou po vyloučení Lukeše, vůbec jí však nevyužila a myslela především na obrannou fázi. Severočeši hráli především do útoku, jedno otevřené okno využil Anděl, jeho střela ale postrádala přesnost. Na začátku 49. minuty šel ven Kajínek a na trestné musel přihlížet řádění hostí v útočném pásmu. Ti dokonce dostali puk do brány, jenže sudí přerušil hru těsně předtím, než Voldenovi puk z náruče vypadl a Sörvik ho pohotově doklepl do brány. Druhou přesilovku po vyloučení Hlinky už ale Benzina využila a Viktor Hübl střelou nad Voldenovo rameno z pravého kruhu snížil na rozdíl jedné trefy. Jihlava byla zatlačena hluboko do ofenzivy, žlutočerní si ale nedokázali vytvořit gólovou šanci. Navíc domácí přišli o Stříteského, po holi soupeře v jeho obličeji opustil led s krvavým zraněním. Poslední šanci dostali hosté rovných 200 sekund před koncem, ven šel Rabbit. Střídačka Litvínova si vzala timeout a vyslala to nejlepší na led. Domácí bojovali, příkladem může být Hubáček, který zblokoval střelu a i přes bolest odjezdil zbytek střídání. Když Verva nevyužila přesilovku, minutu před koncem odvolala Kantora a rozpoutala peklo ve své útočné třetině, všechny střely mířily buď mimo, nebo je pochytal Volden. V poslední sekundě vypustil Kubát od modré projektil, ten však mířil mimo a Jihlava mohla slavit, po šesti zápasech vyhrála a Litvínov porazila 5:4.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC Verva Litvínov): Prvních čtyřicet minut jsme v Jihlavě nepředvedli vůbec nic. Výkon neměl kvalitu v kontextu důležitosti utkání, jelikož každý bod je pro oba týmy nesmírně důležitý. Dvě třetiny byly z naší strany žalostné. Zlepšená hra v poslední dvacetiminutovce sice přinesla náš gól i nějaké šance, ale k bodu to nevedlo a prohra je pro nás citelnou bodovou ztrátou.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Můžeme být spokojeni s prvními dvěma třetinami, jelikož jsme hráli, co jsme chtěli. Hráče jsme nabádali, ať ve třetí třetině hrají to, co prvních čtyřicet minut. Ale jako kdyby na ně padlo, že měli strach vyhrát za tři body. Zaplaťpánbůh, že se nám to podařilo, a hráči poznali, co to je vyhrát za tři body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie