1:3
(1:2, 0:0, 0:1)

Dvě čtyřminutová oslabení rozhodla o prohře Jihlavy

07.01.2018 / Tomáš Kalas

V rámci 38. kola sehrála Dukla poslední utkání ze série tří domácích, přijel průběžně druhý tým tabulky, Mountfield HK. 4445 diváků mohlo vidět svižný, rychlý hokej. Hned od začátku padaly góly, v 9. minutě poslal Jihlavu do vedení Skořepa. Jenže poté přišly dva čtyřminutové tresty pro Zemana a Bryhnisveena za vysokou hůl s krvavým zraněním a obě přesilovky Hradec využil. Nejprve srovnal v 15. minutě Koukal, druhý gól Hradce o tři minuty později přidal Bednář. Ač herní projev Jihlavy byl o mnoho lepší, než v posledním utkání, další gól i přes šance ve zbytku utkání nepřidala. Hradec šance k navýšení skóre měl taktéž, vše ale pochytal Lars Volden. Diváci tak viděli tři góly, z čehož jeden vsítila Jihlava a dva Hradec.
07.01.2018 16:00, Tipsport extraliga - 38. kolo

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, Kajínek, Bryhnisveen, Stříteský, Zdráhal, de la Rose, Šidlík – Zeman, Hamill, Čachotský – Dostálek, Skořepa, Rabbit – Anděl, Hlinka, Žálčík – Jiránek, Diviš, Kubalík
1

Mountfield HK

Rybár – Vydarený, Pláněk, Cibulskis, Zámorský, Graňák, Gregorc, F. Pavlík – Šimánek, Džerinš, Köhler – Cingel, Kukumberg, Jaroslav Bednář – Červený, Koukal, Smoleňák – Látal, Berger, Vopelka
3
Branky a nahrávky: 9. Skořepa (Bryhnisveen, Stříteský) – 15. Koukal (Bednář, Zámorský), 18. Bednář (Zámorský, Červený). Rozhodčí: Kika, Svoboda – Klouček, Pešek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4445. Střely na branku: 29:36. Zblokované střely: 10:12. Hity: 4:3. Vhazování: 39:34. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Průběh utkání

První nedělní utkání v roce 2018 začalo ve velkém tempu, oba týmy předváděly rychlý a bojovný hokej. První možnost ke křiku celého stadionu přišla ve 4. minutě, kdy Zeman přijmul pas od Kajínka a hledal na druhé straně osamoceného Čachotského, ve snaze rychle přihrát mu kotouč odskočil od hole. Hned z protiútoku se řítil Smoleňák díky nedorozumění domácí obrany sám na Voldena, brankář svůj tým podržel. První přesilovka přišla na řadu v polovině deváté minuty, kdy byl vyloučen hradecký Pláněk. A hned první přesilovka byla využita. Po půl minutě Bryhnisveen vypálil od modré, jeho pokus tečoval během letu Josef Skořepa a kotouč vlétl mezi betony Rybára do sítě. Poté ale přišly velmi těžké chvíle pro domácí obranu. Vyloučen byl útočník Zeman za hůl v obličeji Džerinše, který měl navíc krvavé zranění a trest zněl jasně: čtyři minuty. Jihlava však bránila první polovinu oslabení velmi dobře a nepouštěla Hradec do útoku. V první dvouminutovce stojí za zmínku snad Koukalova střela, Volden ji vyrazil před sebe a hned několik hráčů v bílém dresu chtělo kotouč dostat do brány. Druhá dvouminutovka už byla pro Hradec gólová. Bednář si na pravém kruhu všiml najíždějícího hráče, poslal mu kotouč do jízdy a Petr Koukal srovnal stav utkání.

Neuplynuly ani dvě minuty od gólu a opět se vylučovalo. Opět za vysokou hůl, opět na čtyři minuty, na trestnou usedl Bryhnisveen. Druhou přesilovku sehrál Hradec rozhodně lépe a za 70 sekund zkrátil pobyt norskému bekovi na trestné minimálně o padesát sekund. Jaroslav Bednář dostal kotouč od Zámorského, naznačil bekovi pohyb a vystřelil, k radosti početného hostujícího kotle se síť za Voldenem rozvlnila.

Na větší šanci nemuseli diváci v druhé třetině čekat dlouho. Již po minutě a půl se do brejku dostal Anděl se Žálčíkem, druhému jmenovanému kotouč skončil pod bruslemi a nemohl tak naplno využít přihrávku před bránu. Utkání se následně zklidnilo, na další šanci si museli diváci počkat pořádně dlouho. Pomineme-li střelu Žálčíka z mezikruží nad, část diváků na stadionu se radovala v 36. minutě, Rabbit po žabičce od Skořepy trefil boční síť a nejeden sektor se radoval předčasně. Dvě a půl minuty před koncem třetiny překvapil přítomné Jiránek svým pokusem zpoza brány a spustil tlačenici v brankovišti, kterou ukončil až hvizd sudího.

Stejně jako v druhé třetině, i v té třetí přišla gólová šance brzy. Koukal ve snaze nahrát na druhou stranu spoluhráči poslal puk Voldenovi nečekaně mezi betony a podél brankové čáry. Druhé vyloučení zaznamenal Hradec v 46. minutě po hře v šesti. Oslabení ale ubránil bez potíží, Jihlava s postupem času myslela ofenzivně, prvním náznakem budiž dvě střely v krátkém sledu, jedna se otřela o pravou tyč, druhá, kterou vypálil Žálčík, mířila nad. Mountfield nechtěl ale drama dopustit, naopak o výsledku rozhodnout co nejdříve. Nejblíže tomu byl Koukal na začátku poslední desetiminutovky, z levého kruhu si stáhl kotouč na střed a prověřil domácího brankáře. Ke konci už ofenzíva Hradce upadala, dvě minuty před koncem se naskytl pohled na šest hráčů v červeném dresu s prázdnou bránou. Největší šanci v powerplay měl Kubalík, ke kterému se dostala nečekaně vyražená střela, z voleje poslal kotouč nad. Naopak čtyři sekundy před koncem Smoleňák posunul na Rudolfa Červeného, prázdná brána vyzývala ke gólu a tak se i stalo. Jihlava po slušném výkonu podlehla Hradci 1:3.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Mountfield HK): Od prvního střídání se hrálo ve velmi svižném tempu. První gólovku měli domácí, vzápětí jsme měli my dvě. Celé utkání rozhodovaly přesilovky. Jihlava skórovala hned z první a dostala se do vedení. Pak přišly naše přesilové hry, ve kterých jsme díkybohu dvakrát skórovali a otočili výsledek. Z naší strany to bylo dobře odehrané utkání, ale spálili jsme dost gólových šancí a nepodařilo se nám odskočit na větší brankový rozdíl. Jihlava nás hodně zle trápila, jelikož je to tým, který má výborný pohyb. Hodně napadala, vydržela to celý zápas, a proto bylo utkání dramatické až do konce. Naše trefa do prázdné branky dala výsledku definitivum.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání rozhodovaly přesilovky. Ačkoliv jsme se soustředili a hráče upozorňovali, abychom nefaulovali, darovali jsme soupeři dvě čtyřminutové přesilovky. Tak zkušený tým jako Hradec je toho dokázal využít. V první třetině padly tři góly, my jsme jí prohráli 1:2. Myslím si, že jsme utkání odehráli dobře, nicméně na dobře se nehraje. Hraje se na góly, my jsme jich dali málo, a proto Hradec vyhrál. Křik po Liberci nebyl. Udělali jsme změny, které byly ku prospěchu věci. Hráči odvedli výborný výkon, bohužel bez bodového efektu. Když budou hráči takhle pokračovat, tak se musíme dočkat toho, že budeme bodovat za tři body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie