2:4
(0:3, 1:0, 1:1)

Jihlava se vzepřela prognózám a potvrdila slova, že do každého zápasu jde s cílem vyhrát - veze 3 body z Hradce

02.03.2018 / Petr Šatalík, Tomáš Lysý

Nejvydařenější první třetina Dukly v celé sezoně. Tak by se dalo charakterizovat poslední vzájemné utkání mezi Mountfieldem HK a Jihlavou. V jedenácté minutě tečoval střelu Stříteského Petr Straka a trefil 100. jihlavskou branku v letošní sezoně. O tři minuty navýšil vedení Dukly Petr Straka a v poslední minutě využil přesilovku znovu Matěj Stříteský. Už se zdálo, že ve druhé části branka nepadne, ale v poslední minutě se trefili i domácí. Zkraje třetí části přestála Dukla tlak soupeře a naopak mu znovu odskočila, když v 51. minutě využil přesilovou hru Zach Hamill. Mountfield HK už v závěru jen korigoval na konečných 2:4. Po 51. kolech je tak jasné, že Dukla skončí základní část na 13. místě a dalšími dvěma soupeři v play-out bude Mladá Boleslav a Chomutov. Právě na dvanáctou "Bolku" ztrácí svěřenci trenérů Petra Vlka a Františka Zemana aktuálně 9 bodů.
Foto: Mountfield HK
02.03.2018 17:20, Tipsport extraliga - 51. kolo

Mountfield HK

Rybár (21. Pavelka) – Zámorský, Gregorc, Pláněk, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, Vydarený – Bednář, Kukumberg, Cingel – Látal, Koukal, Červený – Köhler, Berger, Šimánek – Vopelka, Zigo, R. Pavlík
2

HC Dukla Jihlava

Škarek – Šidlík, Stříteský, Váňa, Suchánek, Bryhnisveen, Zdráhal, Půža – Čachotský, Zeman, Seman – Straka, Skořepa, Jiránek – Rabbit, Hamill, Anděl – Žálčík, Hubáček, Diviš
4
Branky a nahrávky: 40. Cingel (Graňák, Pavelka), 60. Cingel (Pavlík, Graňák) - 11. Straka (Stříteský, Skořepa), 13. Straka (Jiránek), 20. Stříteský (Straka, Skořepa), 51. Hamill (Diviš, Skořepa). Rozhodčí: Hribik, Petružálek – Hynek, Špůr. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4166. Střely na branku: 40:29. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 2:4.

Průběh utkání

Úvod duelu se odehrával dle papírových předpokladů. Východočeši tlačili svého protivníka k jeho kleci a vytvářeli si větší či menší příležitosti. Radovan Pavlík se krátce po začátku utkání vytočil na levém kruhu a pálil na klec protivníka. Škarek však jeho pokus viděl a střelu mezi svými betony projít nenechal. O chvíli později se do šance dostal Koukal, ten mohl střílet už na vrcholu kruhů, ale udělal kličku ještě jednomu bekovi a pálil až následně z mezikruží. Brankář celku z Vysočiny byl se svou lapačkou připraven.

Při Dukle stálo v počátku i štěstí, rána Vydareného od modré škrtla o jednu z bruslí bránících hráčů a touš projel jen těsně vedle pravé tyče svatyně Jihlavy. Následně však přišel blesk z čistého nebe a obrat ve hře. Skořepa přihrál na modrou, z pravé strany vypálil Stříteský, puk zručně tečoval Petr Straka, jenž ho usměrnil za záda bezmocného Rybára. Lvi mohli korigovat, jenže Cingelův bekhendový pokus z předbrankového prostoru fantasticky vykopl Škarek.

Jihlava pak udeřila podruhé, gólem skoro jako přes kopírák. Jiránek se vytočil na pravém kruhu a z otočky vypálil, kotouč těsně před Rybárem opět tečoval Petr Staka, který tak nedal brankáři Hradce nejmenší šanci zasáhnout. Zdálo se, že se Lvy nemůže být hůř, to však v čase 19:29 popřel další bombou od modré Matěj Stříteský, který svou ranou zužitkoval přesilovku a zajistil tak Dukle vedení o tři branky. To si svěřenci Petra Vlka odnesli také do kabin po první siréně.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili Lvi s novým brankářem, Rybára nahradil mezi třemi tyčemi Pavelka. Východočeši tak nejspíš dostali nový impuls, jelikož byli opět aktivnějším mužstvem. Köhler krátce po přestávce vypálil od pravého hrazení, Škarek jeho ránu vyrazil ramenem a o zbytek se postarali obránci Jihlavy. Další šance Mountfieldu už byla vyložená, Bednář vystřelil z mezikruží, brankář Dukly puk vykopl doprava k Cingelovi, jenž však v rozhodující chvíli promáchl.

Hradečtí pokračovali v náporu i nadále. Bednář v předbrankovém prostoru vymíchal Škarka a poslal mu kotouč mezi betony, černá pryž však projela těsně vedle pravé tyče svatyně Ježků. O chvíli později vypálil z levé strany Zigo, jeho pokus dostal gólman Jihlavy do teploměru, prošel mu mezi paží a tělem, jenže prostor tří tyčí opět minul. Následně byla ČPP Aréna svědkem sportovního gesta, když Richard Diviš prohlásil, že zákrok Lukáše Cingela na jeho osobu nebyl nedovolený, čímž donutil sudí změnit původní verdikt.

Poté se konečně osmělil také celek z Vysočiny. Zdráhal vystřelil z levé strany od modré čáry a Pavelka měl plné ruce práce, aby jeho pokus udržel v náruči. Když už to vypadalo, že Škarek bude držet čisté konto i po druhé třetině, obdržel kotouč na levou stranu Lukáš Cingel. Ten udělal tři rychlé kroky, dostal se na kruh a tvrdou ranou na zadní tyč gólmana Dukly pokořil – 1:3. V závěrečné minutě byly k vidění ještě další šance, ale žádná brankou neskončila, pročež Jihlava vedla po dvou dějstvích o dvě trefy.

Také na začátku třetí dvacetiminutovky byli svěřenci Václava Sýkory aktivnějším mužstvem. Cibulskis však akci dva na jednoho zakončit nemohl, jelikož do přihrávky Látala padl obětavý Váňa. Pak zaútočila zase Jihlava, Čachotský poslal touš doleva, na kruhu se do puku opřel Skořepa a Pavelka měl co dělat, aby jeho pokus betonem vykopl do rohu.

Další šanci měli zase Hradečtí. Köhler se na vrcholu kruhů tvrdě opřel do puku a jeho rána do masky musela Škarkovi hučet v uších po zbytek večera. Lvi pak ještě zaútočili i v oslabení, jenže Berger na gólmana Dukly nevyzrál, a tak mohl na druhé straně skórovat Robert Zachary Hamill, jenž svou střelu z osy hřiště doslova procedil za Pavelku, který si na jeho pumelici sáhl, zastavit ji však nedokázal.

Východočeši zápas nevzdávali a útočili do poslední chvíle. Díky tomu ještě zvládli skóre kosmeticky upravit. Po ráně Filipa Pavlíka od modré byl kotouč sražen na led, nejrychleji se zorientoval Lukáš Cingel, jenž z mezikruží vstřelil svůj druhý gól v zápase a stanovil tak konečné skóre – 2:4. Lvi sice díky prohře Třince mají jistou druhou příčku po základní části. V ideálním rozpoložení před začátkem play off se však rozhodně nenacházejí a v derby s Pardubicemi by se měli pokusit tuto nepříjemnost odstranit.

Ohlasy trenérů

František Zeman (trenér HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme nevstoupili vůbec dobře, co se týče herní stránky, nicméně první třetinu jsme vyhráli 3:0. To si myslím, že nás hodně uklidnilo. Hráče jsme nabádali, aby nešetřili střelbou. Potvrdilo se, že góly padají ne z krásných střel, ale z těch hloupých. Ve druhé třetině jsme chtěli zopakovat výkon z první, bohužel jsme padesát vteřin před koncem dostali hloupý gól, kdy jsme špatně vystřídali, nepokryli hráče domácích a ten to prostřelil. Zaplať pánbůh, že to domácí nenakoplo tolik, jak jsme si mysleli. Myslím, že si tři body odvážíme zaslouženě.

Pavel Hynek (trenér Mountfield HK): Chtěl bych Jihlavě pogratulovat k vítězství a výbornému výkonu. Byla lepší a zaslouženě vyhrála. Do zápasu jsme paradoxně vstoupili dobře, prvních deset minut jsme měli tlak, střely a šance, jenže vždycky to skončilo na gólmanovi. A pak jsme třetinu po ztečovaných střelách Jihlavy bohužel prohráli 0:3, což určilo ráz utkání. Za celý realizační tým bych chtěl klukům poděkovat za druhé místo po základní části, i když jsme si ho dneska neuhráli sami a výkon se nám nepovedl. Ještě před sebou máme derby.