3:6
(2:1, 0:0, 1:5)

28.10.2017 / Tomáš Kalas

28.10.2017 15:15, DHL extraliga juniorů - 14. kolo

HC Dukla Jihlava

Šťastný – Váňa, Mareš, Rašín, Trávník, Havelka, Krtek – Mejzlík, Heinrich, Waller – Čermák, Adam, Jindra – Peschout, Kadleček, Strnad – Norris
3

HC Dynamo Pardubice

Kulich – Faltys, Bučko. Zukal, Mert, Javůrek, Pražák – Štefka, Pochobradský, Zídek – Dušek, Hoskovec, Černý – Syrovec, Petrus, Veverka
6
Branky a nahrávky: 11. Heinrich (Waller, Mareš), 15. Mareš (Váňa, Heinrich), 55. Heinrich (Čermák, Mejzlík) – 13. Pochobradský, 42. Syrovec (Petrus), 42. Pochobradský (Zídek, Bučko), 49. Štefka (Zídek), 58. Štefka (Pochobradský, Bučko), 60. Veverka. Rozhodčí: S. Mertl – J. Mertl, Samuel. Vyloučení: 4:3, navíc Čermák 10 minut OT, Krtek (oba JIH) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 95. Střely na branku: 36:24. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4, 3:4, 3:6.

Průběh utkání

Prvních deset minut utkání nabídlo nezáživný, nepohledný hokej. Oba týmy si nevytvářely ani žádné šance. Změnila to situace z 11. minuty, kdy si Waller našel úplně volného Aleše Heinricha na levém kruhu a kotouč mu poslal přímo na hokejku. Heinrich byl v zakončení rychlý a domácí tak vedli. Netrvalo to však dlouho a bylo srovnáno. Michal Pochobradský se nadechl k velkému sólu a zakončil ho přesně do pravého horního růžku. Ve 14. minutě přišlo také první vyloučení. Vyloučen byl pardubický Petrus za hůl v obličeji Mejzlíka. Domácí tyto dvě minuty zužitkovali gólově. Ránou od modré se prosadil Lukáš Mareš a Petrus se vracel na střídačku po pouhých 23 sekundách. Těsně před koncem první třetiny ještě nabídla hrubici Dynama, Jindra ani Adam však nedokázali překonat Kulicha.

Druhá třetina jasně patřila domácímu celku, který od první minuty jezdil do přečíslení a podobných nadějných situací. Všechno to ale zahazoval, namátkou přečíslení 2 na 1 mezi Peschoutem a Kadlečkem nebo přihrávka Wallera osamocenému Heinrichovi před branku. Za celou druhou třetinu si takových šancí vytvořila Dukla přibližně osm, ani jednu však neproměnila. V 21. minutě mohla Jihlava na své konto připisovat třetí gól, Jindra objel branku a sklepl na Adama, který však nedokázal zakončit přes hokejky pardubických hráčů. Hra pokračovala velmi neuspořádaným stylem, kdy se spíše místy jednalo o to, který hráč bude dříve na druhé straně. Ovšem dokázalo také zahrozit pardubické Dynamo. 27. minuta patřila úniku Hoskovce, který si dokázal položit Šťastného, ve velké rychlosti však ideální úhel přejel a vracející se obrana domácích následně vše uhasila. V 32. minutě dostal Štefka nabito a byl úplně sám před Šťastným, bránu ale přestřelil. Druhá třetina tedy nenabídla jediný gól.

Pokud předchozí dvě třetiny byly nudné, tak ta třetí to bohatě vynahradila, zejména v poslední desetiminutovce. Ale popořádku. Dynamo do ní vstoupilo mnohem lépe než Jihlava. Již po sedmnácti sekundách dostal možnost ke střele Faltys a jeho pokus prolétl kousek nad maskou stojícího Šťastného. Další akce se již ale povedla. Po 99 sekundách od úvodního buly třetí periody nahrál Petrus v útočném pásmu doleva na Davida Syrovce a Pardubice tak velmi rychle srovnaly stav utkání. Neuplynulo ani deset sekund a bylo to pro domácí střídačku ještě horší. Ihned po vhazování se dopředu vydal Michal Pochobradský a dostal přihrávku od Zídka přímo před Šťastného, kterého pak bez potíží překonal. Celé otočení skóre trvalo pouhých osm sekund a Jihlava hned měla horší pozici v utkání. Náladě na stadionu ani nepřidal hlavní sudí Mertl, který svými výroky přilil trochu více oleje do ohně, než by bylo zdrávo. Dukla ale stále věřila, že utkání otočí. To by ale nemohl být v 47. minutě vyloučen Peschout a Matěj Štefka zužitkovat přihrávku od Zídka ranou pod víko. Frustrace domácích rostla, z čehož plynul zbytečné tresty, jeden z nich třeba dostal Mejzlík, když mimo hru najel do hostujícího brankáře Kulicha. To byla voda na mlýn pro Pardubice, které vycházely ze zajištěné obrany. Jenže i tu dokázala Dukla jednou překonat. Opět rychlá kombinace, na jejímž konci stál Aleš Heinrich a dal tak domácím ještě naději. Tu ale definitivně pohřbil na začátku 58. minuty Matěj Štefka, když využil opět Zídkův pas. Jihlavským nepomohla ani hra v šesti, naopak šestý gól přidal do prázdné klece Vojtěch Veverka. Ztrátu tří bodů nesli domácí velmi těžce, nejdříve si vysloužil Čermák desetiminutový osobní trest a po konci utkání si ještě Krtek vyříkával věci se sudím tak vehementně, až dostal osobní trest do konce utkání. Dukla dostala pět gólů ve třetí třetině, prohrála 3:6. V ochozech zůstala po utkání pachuť a otázka, zda je sudí Mertl schopen odřídit vyrovnané a emotivnější utkání, jaké bylo k vidění dnes.

Ohlasy trenérů

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): První dvě třetiny byla Jihlava lepší, nám tam spadl na začátku třetí třetiny trochu šťastný gól. Klukům jsme pak kladli na srdce, aby stříleli na branku, do betonů. Když vystřelí na plexi, tak ten gól nedáme. Pak tam byla výborně sehraná přesilovka a ta třetí třetina byla odehrána velmi dobře. Jsme rádi za výhru a asi jsme měli i víc toho štěstí, než Jihlava.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): K tomu není moc co říci, my jsme si ten zápas prohráli sami během dvou třetin, kde jsme spálili několik šanci, přečíslení dva na jednoho, nejsme schopní to prostě zakončit, tak jak bychom měli, stále něco vymýšlíme. Pardubicím tam spadly dva góly za deset vteřin, což je nakoplo a my už jsme se pak jenom hádali a nebyli schopni nic vymyslet.