2:1
(0:0, 1:0, 1:1)

04.11.2017 / Tomáš Kalas

04.11.2017 14:45, Extraliga staršího dorostu - 15. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Zvěřina, Trávník, Křišta, Veleba, Sapík – Svoboda, Vala, Juda – Brož, Úlovec, Krajíček – Pigl, Kardoš, Zadražil – Barák, Trnka
2

HC Olomouc

Hasala – Vosátko, Mader, Hlaváč, Klesla, Harabiš, Bahounek – Liška, Kořenek, Kalač – Krátký, Indrák, Paťava – Rosecký, Handl, Štefka – Scheuter, Kret, Štědrý
1
Branky a nahrávky: 29. Juda (Veleba), 45. Zadražil (Kardoš, Křišta) – 55. Handl (Štefka, Štedrý). Rozhodčí: Pešina – Berger, Tichý. Vyloučení: 7:5, navíc Vala (JIH) 10 minut. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 66. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

Karty byly před utkáním rozdány jasně. Zatímco Olomouci šlo pouze o umístění ve skupině, Jihlavě stačil jediný bodík k postupu do play-off. Od začátku bylo k vidění vyrovnané utkání, stejně jako v prvním vzájemném zápase na Vysočině, se strhujícím tempem a nasazením. V 7. minutě přišly šance na obou stranách. Nejdříve Vala nahrál velmi nepřesně, čehož využil Rosecký, Chaloupek si ale střelu pohlídal, z protiútoku jeli do přečíslení Pigl s Úlovcem, druhý jmenovaný střílel pouze do brankáře Hasaly. Oba brankáři působili velmi jistě a stali se oporami svého týmu po zbytek utkání. Kdo ale oslabil zbytečně svůj tým, byl domácí kapitán Vala, který si při odjezdu na trestnou neodpustil poznámky k sudímu Pešinovi a ten mu bez dalších diskuzí udělil „panenku“. Pro Olomouc ale nebyla přesilovka vítaný prostředek na otevření skóre, spíše se v početní výhodě trápila. Na konci první třetiny dostala Mora výhodu minuty a 18 sekund dlouhé přesilovky 5 na 3, která se přenesla do druhé části utkání.

Jihlava si však početní nevýhodu ubránila bez problémů, Olomouc toho moc nevymyslela. První šance druhé části přišla pro Hanáky v 26. minutě, kdy se otevřela cesta pro Roseckého, podruhé za sebou na domácího gólmana nevyzrál. 29. minuta už gól nabídla. Domácí se po delší době usadili v útočném pásmu a nahrávka Veleby na hůl Miroslava Judy si říkala o střelu, což také Juda provedl a Jihlava šla do vedení. Vyrovnaná a strhující hra pokračovala i nadále, přibylo osobních soubojů. Ideální možnost na srovnání stavu se Olomouci nabídla na přelomu 34. a 35. minuty, kdy byli vyloučeni dva hráči žlutého dresu, jmenovitě Svoboda s Piglem. Trenér Rech si dokonce na tuto přesilovku vybral oddechový čas, jeho svěřenci však nabídnutou výhodou pohrdli a ničím neohrozili Chaloupka.

Do třetí třetiny si tak přenášela Dukla jednogólové vedení, které mohla vyšperkovat v 41. minutě, střelu Judy však Hasala s obtížemi zkrotil. Na konci 45. minuty se ale už střídačka domácího výběru radovala. Kardoš nahrál před branku najetému Martinu Zadražilovi a ten si poradil střelou pod víko. Hanáci pak logicky museli hrát dopředu, což vyhovovalo Jihlavě, která si v poklidu bránila výsledek. Ke konci už však mírně docházely síly, čehož Olomouc využila z hole Tobiáše Handla. Hosté pak zkusili hru v šesti, ale nic již nevytěžili, Jihlava zvítězila 2:1 a následuje Salzburg do play-off z druhého místa.

Ohlasy trenérů

Jiří Rech (HC Olomouc): Bylo to vyrovnané a bojovné utkání z obou stran, mělo nasazení, parametry. Domácí využili naší chyby při prvním gólu, při druhém to tam domácí hráč krásně trefil, my už pak jenom stačili zkorigovat. Bylo to ale vyrovnané, my jsme trefovali jejich brankaře, kluci bojovali a možná nám dnes chybělo i trochu toho štěstíčka.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dnes určitě těžké utkání, nicméně si myslím, že bylo divácky líbivé z obou stran, oba týmy hrály skvělý hokej. Nás držel brankář a jsem rád, že jsme Olomouci vrátili tu porážku ze čtvrtka. Tři body jsme potřebovali k jistotě postupu, ten cíl, který jsme si dali, tak byl splněn a dnes musím před kluky smeknout. Několikrát jsme byli ve třech, šli do toho po hlavě a ubránili to, byla tam spousta hezkých věcí, tři body naprosto zasloužené.