11:1
(3:1, 5:0, 3:0)

16.09.2004 / Michal Kubáň

16.09.2004, Junioři - 5. kolo

VHK ROBE Vsetín

Štefl (41. Hrad M.) - Nedbálek, Dalecký, Hrabal, Pavelec, Zeman, Hrad O., Giba, Fojtík - Hruška R., Květoň, Hruška O. - Havira, Badiura, Navrátil - Hliňák, Kapsa, Hruška P., - Dědek, Husička
11

HC Dukla Jihlava

Řehoř (41. Kotlík) - Chalupa, Rajnoha, Dvořák, Dršata, Bradáč, Kostka, - Dolana, Rezek, Krča - Vlk, Jenis, Hrbatý J. - Volf, Hrbatý F. Cirhan, - Skála, Havel
1
Branky: 3. Kapsa (Zeman), 14. Kapsa (Havira), 15. Hruška P. (Hrad O.), 25. Hruška R. (Květoň), 26. Hrabal, 32. Dědek (Hruška O.), 35. Hruška P. (Dědek), 37. Hruška R. (Hrabal), 43. Havira (Badiura, Navrátil) 46. Květoň (Hruška O., Hrabal) 51. Badiura (Navrátil, Havira) - 18. Rezek (Vlk). Rozhodčí: Venglář - Lederer, Gebaurer. Vyloučení: 5:7. Využití: 4:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 280. Střely na branku: 51:20.

Průběh utkání

Pomalý rozjezd v počátku zápasu vůbec nenapovídal, že utkání skončí takovou brankovou žní z hokejek Valachů. Ale byly to právě přesilové hry, které nasměrovaly rysku na vahách vítězství na stranu domácího celku. Ve 3. minutě byl vyloučen za hákování jihlavský Skála. Domácí na gól nečekali dlouho. Zeman vystřelil od modré a jeho střelu zasunul do branky Karel Kapsa, 1:0. Hned o minutu později mohla Jihlava srovnat. Havel prokličkoval vsetínskou obranou a šikovně vystřelil přes obránce. Vsetínský Štefl stačil jen pohotově vyrazit. V další velké šanci byl Radim Hruška, Květoň mu přihrál do jízdy před branku, ale puk Hruškovi v poslední chvíli přeskočil čepel hole. K další změně stavu přispěla opět přesilová hra. Havira přihrál Kapsovi, který si vyjel zpoza branky, položil Řehoře a nadvakrát přehodil do prázdné a zvýšil na 2:0. Vsetínští proti Jihlavě po celý zápas disponovali velkým důrazem před brankou a nebáli se chodit do osobních soubojů u mantinelů. Právě tento kanadský styl byl hlavní příčinou úspěchu domácího celku. Důkazem toho byla i třetí branka. Vsetínský Hrad zavezl kotouč do obraného pásma Jihlavy, přihrál Petrovi Hruškovi, který doklepl puk za záda brankáře Řehoře, 3:0. Jihlava se ale ještě nevzdávala a při hře 4 na 4 snížila. Jihlavský Vlk utekl obraně domácích, vystřelil z mezikruží na Štefla, který bombu stačil pouze vyrazit a z druhé vlny přehodil ležícího vsetínského fantoma Rezek, 3:1.

Kontaktní branka Jihlavu povzbudila a hned v úvodu druhé třetiny zahrozila. Po střele od modré se puk dostal před Havla, který blafákem oklamal vsetínského beka, jeho následnou střelu však Štefl s notnou dávkou štěstí vyrazil pravým betonem. Tato šance byl pro zápas ze strany Jihlavy klíčová. Následná vsetínská přesilovka byla díky důrazu Radima Hrušky a šikovné přihrávky Davida Květoně využita - 4:1. Od této branky se Jihlava plně podala soupeři a po zbytek zápasu si vytvořila jen minimum gólových šancí. Po Hruškově brance zvýšil na 5:1 obránce Hrabal, jenž si vyjel z rohu před Řehořovu branku a přes skrumáž vystřelil. V zápětí nabídnutou přesilovku Jihlava i přes šance nezužitkovala. Pravidlo nedáš, dostaneš tak platilo i v tomto zápase. Ve 32. minutě našel Ondřej Hruška najíždějícího Dědka, který v podobné situaci jako předtím jeho spoluhráči zasunul puk k pravé tyčce - 6:1. Do konce druhé třetiny díky velkému důrazu před jihlavskou svatyní přidal branku na 7:1 Petr Hruška a po Hrabalově přihrávce i jeho jmenovec Radim Hruška, 8:1. V závěru měla v přesilovce přímo gólovou šanci Jihlava. Dolana přihrával z mezikruží přímo před branku na Hrbatého, ale brankář Štefl se v brankovišti roztáhl „jak široký, tak dlouhý“ a betonem vyrazil naprostou tutovku hostů. Se závěrečným hvizdem druhé třetiny svítilo na světelné tabuli skóre 8:1.

Domácí trenér Kopřiva poté vystřídal skvěle chytajícího brankáře Štefla a poslal na led nezkušeného Martina Hrada. Na opačné straně Havel po osmi brankách vystřídal Řehoře a do závěrečné části poslal Kotlíka. Ani ve třetí třetině Valaši nepolevili. Překrásnou kombinací ve 42. minutě po ose Navrátil – Badiura - Havira byla překaženo Kotlíkovo čisté konto – 9:1. O tři minuty později zaokrouhlil skóre na deset vsetínský talent Květoň, 10:1. Deset minut před koncem zápasu ujela trojice Havira – Navrátil - Badiura a po pěkné kombinaci se dostal do brejku posledně jmenovaný, který vymetl Kotlíkovi pavučinu v pravém horním růžku, 11:1. Při chuti byl v závěru Květoň, který se prokličkoval před jihlavskou branku, ale jeho blafák mu Kotlík hokejkou vyrazil. Na druhé straně ujeli 2 na 1 Rezek s Hrbatým, Rezek vzal odpovědnost na sebe, vystřelil ale těsně mimo. Domácí pak bez většího náporu Jihlavy dohráli do klidného konce.

Ohlasy trenérů

Břetislav Kopřiva (Vsetín): "Celý týden jsem nacvičovali trošku jinou hru, kterou jsme odkoukali od Kanaďanů. Zkoušeli jsme pasy zpoza branky a právě po těchto akcích padla strašná spousta branek. Dokázali jsme na sebe vytáhnout protihráče a dát si puk před branku, kde byli volní hráči. Kluci pak dávali góly. Jihlava ale nebyla silným protivníkem, čekají nás ještě daleko těžší mužstva. Soupeř měl dobrou jen první pětku tvořenou hráči i z národního mužstva. Ti nám chvilkami pěkně zatápěli."