6:3
(2:2, 0:0, 4:1)

27.09.2004 / Mft (hc-vitkovice.cz)

27.09.2004, Junioři - 9. kolo

HC Vítkovice Ridera

Pastorek - Wantulok, Palík, Mocek, Rosypal, Onderka, Bolek - Bartoš, Káňa, Červenka - Křivák, Novák, Kalus - Melicherčík, Toman, Krayzel - Velecký, Smeták
6

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Dvořák, Jelínek, Chalupa, Dršata, Bradáč, Kružík, Kostka - Volf, Vlk, Krča - Hrbatý J., Dolana, Havel - Hrbatý F., Cína, Hřeben - Skála, Rezek
3
Branky: 1. Bartoš, 18. Bartoš (Červenka), 53. Bartoš (Onderka), 54. Červenka (Bartoš, Káňa), 54. Toman (Krayzel, Křivák), 57. Kalus (Wantulok) - 5. Skála (F. Hrbatý), 6. Dolana (Havel, J. Hrbatý), 44. J. Hrbatý (Dolana, Havel). Rozhodčí: Krenželok - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 9:5, navíc Červenka (VIT) 10 min., Smeták (VIT) 5 + do konce. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 70.

Průběh utkání

Na úvod zápasu se Řehořovi v brance hostí prezentoval dělovkou kolem levé tyče Wantulok, v pětatřicáté vteřině překvapil jihlavského gólmana Bartoš a vše nasvědčovalo tomu, že by to pro domácí mohl být lehký zápas - 1:0. První vyloučení se odehrálo na domácí straně, jihlavští v přesilovce nic nevymysleli, ale několik málo vteřin po naskočení Tomana do hry překvapil po nahrávce Filipa Hrbatého domácího Pastorka Skála a bylo vyrovnáno - 1:1. Za necelou minutu inkasoval Pastorek podruhé, když si po křídle najel Havel a předložil puk kapitánu Dolanovi - 1:2. K dalšímu gólu měli blíž opět jihlavští, ale Hřeben rozvlnil jen boční síťku. První pětka domácích si před Řehořem pohledně zakombinovala, ale nezakončovala přesně. Do sóla se na opačné straně dostal Dolana a Rosypalovi nezbylo nic jiného, než rozjetého hráče zastavit za cenu faulu. Vítkovičtí se svému oslabení postavili výborně, nepustili jihlavské dál než do středního pásma. Wantulok nahrával za obranu Káňovi, který se ocitl v šanci, ale Řehoř dobře zapracoval svou holí. Aktivní kapitán hostí Dolana to při hře 4x4 zkoušel z otočky, ale jeho rána skončila na zadním mantinelu. Dolana se ujal odraženého puku, který se snažil umístit za Pastorkova záda, ale domácí gólman skvěle využil svou vyrážečku. Puku se ujal domácí Wantulok, zamířil do středního pásma, kde převzal puk Červenka a poté zpoza brány nahrával Bartošovi, který dokázal zmást Řehoře a srovnal - 2:2.

Do druhé třetiny vletěli lépe opět domácí, Křivák to zkoušel na Řehořovu lapačku, Rosypal pálil od modré, ale Řehoř byl pozorný. Z jihlavských měl dobrou šanci opět Dolana, ale Pastorek předvídavě raději skryl kotouč pod lapačkou. Ve třiadvacáté minutě byl čtyřminutovým trestem potrestán domácí obránce Wantulok, a i když se dělovka Krči či nahození Dršaty jevilo jako nebezpečné, více si proti sehraným čtveřicím domácích jihlavští nedovolili. Hra pozvolna upadla do volného tempa, ani na jedné straně nebylo k vidění větších šancí a změna přišla až se závěrečnými minutami druhé části. Červenkova rána jen těsně minula branku, Bartoš netrefil puk podle svých představ. Menší závar si užil také domácí gólman, ale skóre se ani na jedné straně nezměnilo. V závěru si Řehoře dobře položil Červenka, ale jeho střela se držela při zemi a zastavila se o výstroj jihlavského gólmana, o dorážku se pokoušel Káňa, ale vedlo se mu stejně.

Vítkovičtí začali i poslední část zápasu náporem, Bolek od modré napálil Řehořovu vyrážečku, ale byli to právě domácí, kteří po chybě v obranném pásmu inkasovali potřetí. Neslaný, nemastný gól vstřelil Jan Hrbatý - 2:3. Své zaváhání napravil Pastorek už v dalších chvílích, kdy si dobře povyjel proti Havlovi a zmenšil mu střelecký úhel. K hattricku měl blízko domácí Bartoš, ale na Řehoře zblízka nevyzrál. Červenka ujížděl na Řehoře sám, ač faulován vystřelil a napálil Řehořovu vyrážečku. Zbytečným pošťuchováním se nechali vyloučit jak domácí Bartoš, tak jihlavský Dvořák, za podražení byl navíc vyloučen hostující Bradáč a Vítkovice měli k dispozici přesilovku 5x4. V přečíslení 2 na 1 ujížděli hostující Dolana s Havlem, ale Onderka jim na poslední chvíli stačil do přihrávky vložit hůl, hra se přesunula před Řehoře, ale jak Krayzel, tak Křivák nedokázali trefit odkrytou bránu. V plném počtu hráčů na obou stranách se do přečíslení dostali Vlk s Hřebenem, ale svou šanci nevyužili. To Bartoš na opačné straně dokonal svůj hattrick stoprocentně - Onderkova rána se odrazila od Řehořových betonů a Bartoš odražený puk jen elegantně nadzvedl a nasměroval do brány - 3:3. Jako by tento gól domácí Vítkovice nastartoval do vyšších obrátek, po necelé minutě se přesně nasměrovanou střelou prezentoval kapitán Červenka, který tak strhl vedení na stranu domácích - 4:3. Na oslavu svého gólu upustil hokejku, což hlavní sudí Krenželok ohodnotil 10timinutovým trestem za nesportovní chování a kapitán se poroučel předčasně pod sprchy. V následujících chvílích nastřelil tyč Křivák, za Řehořova záda spadnul další puk po střele Tomana - 5:3. Necelých šest minut před koncem utkání se faulu dopustil Smeták, což vedlo jihlavskou střídačku k oddechovému času. Po něm odvolali svého gólmana z branky a zahrávali dvojnásobnou přesilovku dlouhou celých 7 minut. Pastorek se v brance oháněl, obrana se činila tak dlouho, dokud se jí nepodařilo vyhodit alespoň do středního pásma a nabrat tak nových sil. Po nahrávce Wantuloka se však do prázdné brány trefil Kalus a jihlavský Řehoř se vrátil na své místo - 6:3. Ač vypadá konečný výsledek naprosto jednoznačně, k jeho dosažení vedla obtížná cesta a jihlavští si za svůj výkon v 50ti minutách utkání zasloužili alespoň bod.

Ohlasy trenérů

Mojmír Trličík (Vítkovice): "Bylo to takové typické utkání, kdy nastupuje jakoby favorit proti relativně slabšímu celku podle postavení v tabulce, navíc jsme v první minutě dali gól, ale dění na hřišti potom odpovídalo úplně něčemu jinému. Vůbec nebylo vidět, že hraje tým, který ještě doposud nevyhrál. Zatím takové zápasy proti relativně slabším mužstvům absolutně nezvládáme, je to myslím trošku dlouhodobější problém a je to záležitost myšlení, myšlení, myšlení, ničeho jiného. Vyšší tresty v závěru utkání se rozhodně neobejdou bez sankcí vůči hráčům a je třeba přiznat, že ve třetí třetině jsme měli velkou dávku štěstí, když jsme zápas zvrátili. Výsledek vypadá velice lichotivě, ale kromě výsledku panuje totální, absolutní nespokojenost."