6:1
(1:1, 3:0, 2:0)

08.03.2018 / Tomáš Lysý

08.03.2018 18:00, Extraliga staršího dorostu - 41. kolo

HC Dukla Jihlava

Juřička – Smolko, Veleba, Zvěřina, Piskač, Trnka, Trávník, Sapík – Pigl, Najman, Chlubna – Barák, Juda, V. Brož – Menšík, Krajíček, Filip
6

HC Slavia Praha

Málek – Mareček, Štibingr, Antoš – J. Brož, Hradil, Kižlin – Klapka, Všetečka, Petrák – Havrda, Hasil, Křenek
1
Branky a nahrávky: 14. V. Brož (Barák, Juda), 32. Krajíček (Menšík), 34. Menšík (Filip, Trávník), 40. Menšík (Filip), 49. Krajíček (Pigl, Smolko), 56. Najman (V. Brož) – 12. Havrda (Kižlin, J. Brož). Rozhodčí: Čuňočka - Musil, Tichý. Vyloučení: 2:2. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 68. Střely na branku: 24:28. Průběh utkání: 0:1, 6:1.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu příliš pohledného hokeje nenabídly. Slavia byla aktivnějším celkem, ale žádnou výraznou šanci si nevytvořila. Až na začátku dvanácté minuty. Hosté se dostali do protiútoku dva na dva a Maxim Havrda zakončil přečíslení ideálně, po přihrávce Kižlina z kruhů propálil Juřičku. Minutu poté mohli vést Pražané o dvě branky. Další rychlý kontr, nyní dva na jednoho, zkusil využít Hradila, jenž trefil připraveného domácího gólmana do hrudi.

Nedáš – dostaneš, dalo by se říct. Barák totiž našel v ideální pozici na pravém kruhu Vítězslava Brože, který se z těchto pozic příliš nemýlí – zamířil přesně ke vzdálenější tyči – 1:1. Hned po buly se u levé strany Málkovy branky zjevil Krajíček, kterému však zakončení příliš nevyšlo a Dukla tak do vedení nešla. A do něj nešla ani Slavia, jenž hrozila z protiútoků. Jaroslav Brož našel před brankou Hradila, jehož bekhendový pokus mířil vedle.

Druhá třetina probíhala zpočátku vyrovnaně. První šanci měla Slavia, když Juřička nemohl na Marečkovu střelu od modré vidět, ovšem Kižlin se tečí neprosadil, puk vypadl za branku. Před polovinou hrací doby si před Málkem hledal prostor domácí útočník Pigl, který nakonec nahrál Najmanovi, jenž v tísni puk do branky nedostal. Vzápětí se již Jihlava radovala. Menšík odstartoval v čase 31:13 své dobré představení, když v protiútoku našel Jakuba Krajíčka, jenž zblízka mířil přesně.

Za dvě minuty vedli domácí o dvě branky. Matouš Menšík nabral rychlost, přejel útočnou modrou, vypálil tvrdě a přesně a překvapil Málka. Slavia mohla dvakrát snížit. Nejprve přijal Antoš na pravé straně přesnou přihrávku a sjel si blíže k brance, leč domácí gólman dobrým zákrokem podržel svůj tým. V polovině sedmatřicáté minuty Pražané zamknuli soupeře před brankou, jenže Jaroslav Brož ani Klapka na Juřičku nevyzráli a puk do branky nedostali ani při závaru. 25,1 sekundy před druhým odchodem do kabin se naopak prosadil znovu Matouš Menšík. Z pravé strany z nulového úhlu poslal brankovištěm střílenou přihrávku a gólman si puk srazil do sítě - 4:1.

Na začátku třetí třetiny se Dukla nemusela nikam tlačit a hlídala nastřádaný tříbrankový náskok. Šance ale přišly. Nejprve vybojoval puk Vítězslav Brož, přebruslil obránce, ale tváří v tvář Málkovi se bekhendově neprosadil. Na druhé straně ujížděl na Juřičku zcela sám kapitán Všetečka, který míchal před domácím gólmanem neúspěšně pukem, u pravé tyče nebyl prostor na zakončení. Prosadil se až Jakub Krajíček, jenž v devětačtyřicáté minutě při singalizovaném trestu Slavie dostal mezi kruhy puk od Smolka a doklepl jej pod gólmanovými betony do sítě.

Pražané následně hráli přesilovou hru, kdy ostřelovali domácí klec, ovšem Juřička se vyznamenával. Poté měla přesilovku i Dukla, avšak bez gólové šance. Vadit jí to ale nemuselo, krátce po návratu vyloučeného Slávisty se prosmýkl před branku Adam Najman. Tvrdě vystřelil, puk vypadl Málkovi z výstroje a doskákal za čáru - 6:1. Dukla tak vrátila Slavii porážku z jejího ledu, přeskočila svého dnešního soupeře a posunula se na deváté místo.

Ohlasy trenérů

Josef Beránek (HC Slavia Praha): Výsledek neodpovídá naší hře. Hráli jsme aktivně, měli jsme spoustu šancí, ale hokej je o jejich proměňování. V tomhle byla Dukla daleko lepší nebo důraznější než my. Byli jsme schopní vytvořit si spoustu šancí, ale branku jsme nedali, naopak Jihlava se dostala k nám do třetiny a gól dala. To byl hlavní rozdíl. Jinak jsme zápas odmakali a odbojovali.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Jsme určitě rádi za tři body. Bylo to pro nás těžké utkání, protože proti Slavii moc hrát neumíme a navíc je Slavia neskutečně nabruslený a bojovný mančaft. Na to, že dnes přijela ve dvanácti lidech, před ní musíme smeknout. Výsledek úplně neodpovídá tomu, co se dělo na kluzišti, ale vyhrává produktivnější tým a tím jsme byli tentokrát my.