5:0
(0:0, 2:0, 3:0)

17.09.2004 / Doudy

17.09.2004 17:30, Dorostenci - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Nikodým - Pekárek, Zelený, Podhorský, Cakl, Vacek, Novák - Dolana, Dzurik, Holub - Man, Komůrka, Cejpek - Březina, Kuřítko, Koreš
5

SKLH Žďár nad Sázavou

Sláma - Mišura, Novotný, Kletečka, Vlček, Mühlfait - Pospíchal, Kuřátko, Vítek - Lhota, Havelka, Wasserbauer - Kříž
0
Branky: 36. Dzurik (Holub), 36. Man (Cejpek), 45. Dzurik (Dolana), 53. Koreš (Březina), 56. Cejpek (Komůrka). Vyloučení: 4:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0.

Průběh utkání

Úvodní dvacetiminutovka utkání se nesla ve znamení drtivé, avšak marné převahy domácího týmu. Prvním náznakem, jak bude utkání probíhat, se stal bekhendový pokus Dolany a následná dorážka Holuba, na oba pokusy však dokázal žďárský Sláma pohotově zareagovat. Stejně jako na kupu ostatních střel, které se na něj v průběhu zápasu snesly. Zuby si na něm vylámali postupně Man při svém brejku, Dolana s Holubem po chybné rozehrávce soupeře, Březina po pěkné kličkované, Dzurik v přesilové hře a Pekárkově dělovce vystavila stop červená na Slámově semaforu. Po této sérii výborných zákroků se podařilo zahrozit dvakrát i do té doby neviditelným hostům, ale jejich šance nevzbudili ani na jedné střídačce větší rozruch. Přesto se dá s odstupem času konstatovat, že to byly jejich první a zároveň také poslední příležitosti, jak se radovat z gólu.

foto: hcdukla.cz
Gólman Ždáru Sláma se v zápase rozhodně nenudil.

Ve stejném duchu jako úvodní část hry se nesla i druhá třetina. Domácí bušili do žďárské železné brány postavené kolem brankoviště hostí, ale té se dařilo jejich mocnému náporu odolávat. Poprvé mohli zvednout hráči Dukly ruce nad hlavu ve 33. minutě po dorážce Holuba, ale jejich štěstí bylo pomíjivé jako podzimní listí. Vzrušení totiž způsobil pohyb brankové síťky, který byl ovšem zapříčiněn otřením kotouče o její vnější stranu. Snaha zopakovat si tento letmý závan radosti se domácím vyplnila ve 36. minutě. A nebyla to minuta ledajaká. Holubův pokus zpoza branky totiž dotlačil doslova a dopísmene i s lapačkou hostujícího gólmana za brankovou čáru Holub a zlomil tak kletbu, která se doposud nad brankovištěm rivala z Vysočiny vznášela, 1:0. O magičnosti této minuty svědčila i následná akce, při níž si sjel z pravého křídla mezi kruhy Man a střelou k tyči nasměroval domácí k dvoubrankovému vedení, 2:0. V této fázi hry již byli hosté Jihlavanům vydáni na milost a svou herní submisivitu nahrazovali častými vyloučeními, ve kterých je však držel nad vodou i nadále výborný Sláma.

foto: hcdukla.cz
Ve druhé třetině jihlavští hráči zlomili zakletí.

Jeho kouzlo však bylo s definitivou prolomeno v minutě 45. Dolana našel dlouhou přihrávkou našlápnutého Dzurika, který zvedl hlavu a poslal kotouč podél levé nohy žďárského brankaře do sítě, 3:0. Ani za tříbrankového vedení ale nenechali mladíci Dukly Slámu vydechnout a zasypávali jej střelami. Ta Novákova při vyloučeném na každé straně hostujícího gólmana sice nezastihla, ale do cesty se jí postavilo břevno jeho svatyně. K navýšení skóre došlo tedy v 53. minutě, kdy se Koreš natlačil před branku Žďáru a bekhendem rozvlnil síťku za Slámovými zády, 4:0. Konečnou podobu dal výsledku o tři minuty později po pěkné kličkované Cejpek a dorostenci Dukly Jihlava si mohli dopřát po výhře 5:0 první vítězné rybičky v této sezóně.

foto: hcdukla.cz
Hráči Ždáru chvílema nevěděli kam dříve.

Ohlasy trenérů

Libor Dolana (trenér Jihlavy): „Vůbec to nebyl lehkej soupeř, bylo to klasický první utkání. Kluci byli trošku nervózní a rozhod první gól. Byla to otázka času, než jsme dali první gól a pak se kluci rozehráli a pak už to si myslím bylo, nebudu říkat jednoznačný, ale už jsme to měli pod kontrolou.“