3:2
(1:1, 0:1, 2:0)

Hořká poslední třetina. Dukla držela jednobrankový náskok, ale přišla o něj a Litvínov bere výhru 3:2

17.04.2018 / Tomáš Kalas

Nesmírně důležité utkání začala Verva gólem v přesilové hře, v 5. minutě se prosadil z dorážky Černý. V té samé periodě ještě ale, taktéž z přesilovky, Dukla srovnala z hole Josefa Skořepy. Od 28. minuty bylo pro Jihlavu ještě lépe, když otočil vývoj utkání Filip Seman. Místy drtivý tlak Litvínova v poslední periodě ale nesl ovoce, nejprve srovnal Mikúš, obrat dovršil čtyři minuty před koncem František Gerhát. Jihlavě nepomohla ani závěrečná powerplay a v posledních dvou kolech to bude tvrdý boj o přežití, který červenožlutí nemají tak úplně ve vlastních rukách. Dukla podlehla Vervě 2:3.
17.04.2018 17:30, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC VERVA Litvínov

Kantor – Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Sklenička, Iberer, Doudera – Hanzl, Mikúš, Černý – Jánský, Hübl, Lukeš – Řehoř, Gerhát, Trávníček – Matoušek, Válek
3

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Váňa, Šidlík, Hamill – Diviš, Skořepa, Straka – Anděl, Zeman, Čachotský – Seman, Hubáček, Čermák – Půža, Hlinka, Rys
2
Branky a nahrávky: 6. Černý (Baránek, Gula), 53. Mikúš (Sörvik, Hanzl), 56. Gerhát (Sörvik, Iberer) – 19. Skořepa (Straka, Suchánek), 28. Seman (Čermák, Kořenář). Rozhodčí: Pešina, Šír – Brejcha, Pešek. Vyloučení: 4:3, navíc Frolo (LIT) 10 min. OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4642. Střely na branku: 33:26. Zblokované střely: 15:5. Hity: 16:7. Vhazování: 28:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Pro domácí nemohlo utkání začít hůře. Ihned po 13 sekundách hry byl vyloučen Jakub Černý a Dukla dostala hned v úvodu dávku nabuzení do utkání. Nabuzení sice částečně přišlo, góly spolu se šancemi žádné a záhy se vylučovalo na straně druhé. Litvínovský kat z nedělního utkání Petr Straka bránil až moc horlivě a dostal dvě minuty za nedovolené bránění. Přesně za 50 sekund se vracel z trestné zpět, Baránkovu střelu doklepl do prázdné branky Jakub Černý. Domácím narostla křídla a v polovině deváté minuty byl Kořenář znovu v nelehké situaci. Hübl našel před brankou Petera Jánského, který pálil bez přípravy zblízka, Kořenář však svůj tým podržel parádním zákrokem. Na další vyrušení z letargie si diváci počkali až do 15. minuty, kdy byl vyloučen Josef Skořepa, Dukla své druhé oslabení tentokrát ubránila. Osm sekund po návratu Skořepy na led šel ven Sklenička a za minutu a půl to bylo na využití přesilovek 1:1. Nejprve sice Diviš svojí pumelicí neprostřelil Kantora, následně ale Straka pálil od modré a Josef Skořepa dorazil přesně do branky. Gól to byl opticky velmi podobný prvnímu litvínovskému. Zároveň tak uzavřel první třetinu zápasu.

Oba týmy se v úvodu druhé periody střídaly v útočení, oba brankáři si na malé vytížení rozhodně stěžovat nemohli. V čase 27:12 ale mohl být o něco spokojenější hostující brankář Josef Kořenář. Filip Seman sice neoplývá největší rychlostí, ale ruce má šikovné. Potvrdil to při individuální akci, kdy se sám dostal na vrchol kruhu, přes Frola zápěstím vystřelil a kotouč prolétl mezi betony Kantora. Dukla tak vedla v utkání poprvé od čtvrtého kola baráže, v předchozích šesti zápasech musela vždy dotahovat ztrátu. Logicky tak hostům narostla křídla a po zbytek druhé třetiny byli aktivnějším celkem, o čemž svědčí i vyslaných 11 střel na branku Vervy, oproti 6 střelám domácího celku. Chemopetrol se ještě navíc musel minutu a půl po gólu bránit po vyloučení Guly, což se povedlo, následně pak domácí dostali přesilovku po vyloučení Šidlíka, ani během těchto dvou minut se ale skóre neměnilo.

Pozice byla dána před utkáním jasně: Litvínov potřebuje nutně bodovat, aby nemusel odvracet sestup, což by v posledních dvou kolech byla velmi nelehká věc. Hned se také ve třetí třetině do toho opřel a byl aktivnější celek. Veškeré pokusy v prvních deseti minutách ale končily buď na solidní obraně, nebo na Kořenářovi. Utkání ale nakopla situace z 53. minuty. Po odpískaném postavení útočícího hráče v brankovišti si neodpustil Frolo peprná slova k hlavnímu sudímu a dostal osobní trest. Hned 13 sekund po jeho vyloučení se po vhazování odrazil puk zpět k Juraji Mikúšovi a ten zády k brance dokázal překvapivě poslat kotouč za Kořenářova záda. Cheza následující minuty naprosto vládla a Duklu k ničemu nepustila. Pro duklácké barvy se jednalo o mnohem větší pohromu o tři minuty později. František Gerhát doklepl puk vystřelený Sörvikem do odkryté klece a rozpoutal euforii na zimním stadionu. Jihlava musela hrát vabank a poslední minutu se rozhodla jít do šesti hráčů v poli. 22 sekund před sirénou byl navíc vyloučen za podražení střelec druhé branky Litvínova, Juraj Mikúš a hosté hráli 6 na 4. Dukla potřebovala pro lepší pozici nutně vyhrát a v posledních sekundách vytvořila ohromný závar před Kantorem, domácí hráči však uklidili pod svého gólmana puk včas. V úplně posledních momentech utkání se ještě čas po konzultaci s videem posouval, ale žádný gól navíc to již nepřineslo.

Dukla nezvládla třetí třetinu utkání v Litvínově, prohrála 2:3 a boj o místa v extralize se ještě více dramatizuje, zejména na posledních třech příčkách, jelikož Karlovy Vary v souběžně hraném utkání porazily Kladno 3:0 a zajistily si téměř extraligovou vstupenku do dalšího ročníku. Průběžně druhá Verva má 15 bodů, zatímco třetí Jihlava s Kladnem mají bodů 13. Páteční utkání Jihlavy na ledě Kladna tak bude definitivně o tom, kdo bude příští sezonu například hostit nováčka WSM Ligy, ostravskou Porubu.

Ohlasy trenérů

Radim Skuhrovec (HC Verva Litvínov): Měli jsme dobrý vstup do utkání, podařilo se nám konečně dát gól a vést. Pak byla pasáž utkání, kdy byla Jihlava lepší, skóre se překlopilo na její stranu. Jsme šťastní, že jsme urvali tři body, ale v podstatě se nám to povedlo až nějakých sedm minut před koncem. Vstali jsme jako Fénix z popela, celou poslední třetinu jsme byli hnáni výbornou diváckou kulisou, štěstí se přiklonilo na naši stranu a získali jsme pro nás strašně důležité tři body.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Není moc co hodnotit. Důležité utkání jsme nezvládli. Jsme zklamaní. Průběh - i přesto že jsme inkasovali v úvodu branku, tak to nevypadalo špatně, ale bohužel pár individuálních chyb nás stálo vedení a domácí vyhráli. Nevím jestli zaslouženě, za ten závěrečný tlak možná ano. Kdybychom byli trochu chytřejší v určitých fázích, tak k tomu asi ani nedošlo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie