0:2
(0:0, 0:1, 0:1 - N 0:0 - 0:1)

Juniorka Dukly z prvního zápasu bod nezískala, prohrála v základní hrací době i na nájezdy

06.09.2018 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté nastoupili do utkání aktivně a v první třetině měli více ze hry. Jenže své šance, jako třeba Tomáš Chlubna při trestném střílení, nevyužili. Druhé dějství nabídlo poměrně svižní hokej, ve kterém byli o něco aktivnější naopak hosté. Ti se také ujali ve 28. minutě vedení, z dorážky se prosadil Vojtěch Krcho. Jihlava se ve třetí třetině snažila o vyrovnání, nicméně na gólmana Daniela Svobodu nevyzrála za celých 60 minut ani jednou, naopak deset sekund před koncem inkasovala do prázdné branky a v základní hrací době prohrála 0:2. Od nové sezony se po skončení základní hrací doby bude hrát prodloužení a pokud k ním dojde, tak i samostatné nájezdy. Během pěti minut gól nepadl, takže o extra bodu navíc rozhodovaly právě nájezdy. I v nich byli úspěšnější hosté. Za Jihlavu se trefil pouze Tomáš Chlubna, kdežto hosté se prosadili dvakrát - 1:2 po sn.
06.09.2018 18:00, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Marek, Smolko, Trávník, Zvěřina, Vála, Rašín, Mareš – Brož, Vala, Zadražil, Chlubna, Krajíček, Kardoš, Čermák, Juda, Pigl, Barák
0

Banes Motor České Budějovice

Svoboda – Škola, Šafář, Hubata, Svach, Doktor, Dudáček – Vaculík, Egert, Šulek, Řezáč, Masopust, Grossmann, Hrubec, Ryba, Janoch, Schwartz, Čížek, Silný, Krcho
2
Branky a nahrávky: 28. Krcho (Masopust, J. Doktor), 60. Řezáč (Hrubec), rozh. náj. Hrubec Rozhodčí: Pokorný - Rampír, Roupec. Vyloučení: 3:6, navíc Mareš (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 175. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Již po 123 sekundách padl první trest nové sezony, když jihlavský útočník Čermák dostal dvě minuty za podražení. Dukla ale oslabení ustála a šest vteřin po návratu vyloučeného hráče se dostal do útoku Chlubna. Forvard A-týmu byl faulován a sudí nařídil trestné střílení, který ale šestnáctiletý hokejista neproměnil. Jihlava měla více ze hry, z čehož plynula i českobudějovická vyloučení, nicméně domácí nedokázali překonat gólmana Svobodu. Muž v masce Motoru tak v první třetině započal svůj dobrý výkon, který pokračoval po celou dobu zápasu.

Jestliže byla Jihlava v první třetině aktivnějším týmem, ve druhém dějství převzal iniciativu Motor. Hosté ve 27. minutě dostali svojí druhou přesilovku, kterou využili a nakonec šlo vítěznou branku. Masopustovu střelu ještě dokázal gólman Chaloupek vyrazit, nicméně Vojtěch Krcho byl u kotouče nejdříve a ze vzduchu jej sklepl za čáru - 0:1. Oba týmy poté nezužitkovaly po jedné přesilovce, takže do závěrečného dějství šli s těsným náskokem Motoráci.

Svěřenci kouče Štrby jej dokázali využít, byť ve třetím dějství Jihlava usilovala o srovnání stavu. Po chybě v rozehrávce Jihočechů se dostal mezi kruhy k puku osamocený Smolko, bek Dukly si však – jako po celý zápas jeho spoluhráči – nepočínal v zakončení dobře a bekhendem zvedl puk vysoko nad branku. Dvě minuty před koncem mohl zasadit druhý hřebíček do jihlavské družiny Čížek, jenž také přišel k puku po laxní rozehrávce soupeře, nicméně vhodný moment ke střele prováhal. 46 sekund před koncem odvolali domácí gólmana, avšak šanci si nevytvořili. Naopak deset sekund před koncem našel Hrubec před volnou klecí Aleše Řezáče, který měl úlohu snadnou - 0:2.

Poté už následovala novinka letošní sezony. I při rozhodnutém stavu po 60 minutách jde zápas do prodloužení, a pokud se v něm nerozhodne, tak do samostatných nájezdů. Hraje se tak o extra bod navíc. I ten získaly České Budějovice, když po bezbrankovém prodloužení vyhrály rozstřel 2:1. Vůbec první nájezd byl proměněn zásluhou Michala Silného, ve třetí sérii za domácí srovnal Tomáš Chlubna. Hned poté se trefil i hostující Matouš Hrubec a poté již nikdo branku nepřidal.

Ohlasy trenérů

Martin Štrba (HC Motor České Budějovice): Myslím si, že to byl takový klasický první extraligový zápas. Samozřejmě jsme rádi, že jsme ho zvládli jak v základní části, pak na ty penalty a máme čtyři body. V naší hře je spousta nepřesností, ale to bylo asi dané prvním zápasem. Na druhou stranu musím kluky pochválit za bojovnost, a že do zápasu dali srdíčko, čímž jsme uhráli výsledek 2:0. Takhle je to pro trenéra vždycky příjemnější.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Nemá cenu hodnotit celé utkání, protože bez gólu vyhrát nemůžeme. Situace, ve kterých jsme byli, jsme řešili špatným způsobem a to je všechno, co k zápasu můžu říct.

Poprvé jste si vyzkoušeli prodloužení a nájezdy v praxi po rozhodnutém zápasu v základní hrací době. Co na to říkáte?
Martin Štrba: Já už jsem před sezonou říkal, že tohoto systému nejsem zastáncem. Nelíbí se mi to. Buď zápas skončí remízou a o vítězi rozhodnou prodloužení nebo nájezdy, nebo je výsledek pro vítěze. Prostě s tím nesouhlasím, ale je to tak. Je to takhle dané a musíme se s tím umět vyrovnat. Dnes máme čtvrtý bod, který v konečné tabulce bude důležitý.
Karel Nekvasil: Je to zpestření zápasu. Možná dnes se nabízelo, aby utkání skončilo remízou a šlo se do normálního prodloužení. Ale jak jsem říkal - nedáme gól, takže nemůžeme ani remízovat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie