4:1
(3:0, 0:0, 1:1 - N 0:0 - 1:0)

Rozhodnutí juniorského zápasu nabídla již první třetina

22.09.2018 / Filip Krůza

V sobotu 22. září zajížděli svěřenci Karla Nekvasila a Viktora Ujčíka do Brna, kde na ně čekala Kometa. Domácí družina dala během čtyř minut první třetiny tři góly, na což hosté již zareagovat nedokázali. Odčarovat kouzlo gólmana Komety se povedlo až pět vteřin před sirénou Martinu Barákovi, který snížil na konečných 1:4. V nadstavbové části, kde se hraje o bonusový bod byli šťastnější hráči Komety, kteří o zisku čtvrtého bodu rozhodli až v osmé sérii nájezdů.
22.09.2018 17:00, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Kometa Brno

Micka – Kučera, Holemý, Kučeřík (C), Mlčák, Sedláček, Studený, Kowalczyk – Popelka, Karpíšek, Snášel, Minárik, Meluzín, Hubáček, Krejčí, Malý, Kadlic, Kunc, Bartes
4

HC Dukla Jihlava

Javůrek (16. Chaloupek) – Piskač, Marek, Smolko, Rašín – Brož (C), Vala, Zadražil, Krajíček, Adam, Čermák, Juda, Kadleček, Pigl, Barák
1
Branky a nahrávky: 12. Kunc (Minárik, Kučeřík), 12. Popelka, 16. Popelka (Holemý, Sedláček), 56. Studený, rozhodující nájezd Mlčák – 60. Barák (Krajiček). Rozhodčí: Čuňočka – Vašíček, Otáhal. Vyloučení: 4:9, navíc Holemý (KOM) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 42:37. Průběh utkání: 4:0, 4:1.

Průběh utkání

První třetina začala vyloučeními na obou stranách. Nejdříve se hrálo čtyři na čtyři, poté Kometa dostala k dispozici přesilovku, kterou však nevyužila. Domácí celek se i nadále tlačil za gólem, ale do vedení mohli jít hosté. Valentýn Smolko dostal hodně prostoru na pravém kruhu, jenže bránu netrefil. V polovině první třetiny se hosté provinili hrou v šesti lidech a Kometa druhou přesilovku v zápase dokázala využít. Michal Kunc byl na brankovišti ve 12. minutě důrazný a dostal puk za brankáře Javůrka. A o chvíli později bylo pro domácí ještě veseleji, protože Adam Popelka se dostal k volnému kotouči, trefil přesně pod vyrážečku a Javůrek podruhé v zápase kapituloval. Kometa o pár momentů poté dostala k dispozici další početní převahu, kterou však nevyužila. To jí však nemuselo vadit, protože půl minuty po návratu Pigla na led se podruhé v zápase, tentokrát dorážkou mezi betony, prosadil Adam Popelka a vyhnal Javůrka z brány. Na konci třetiny se v šanci ocitl Holemý, který však neusměrnil přihrávku Kunce do brány. Puk mu nadskočil hůl.

Druhá perioda už bohatá na branky nebyla. Kučeříkův nájezd na brankáře zmařil vracející se obránce. Poté Brňané dostali k dispozici další přesilovou hru, chvíli dokonce pět na tři. Tentokrát však obrana Jihlavy dobře zapracovala a nedovolila domácím skórovat. Ve 27. minutě byl Jan Holemý potrestán za zákrok do oblasti hlavy hlavy a krku trestem 2 + 10 minut. Jihlavští tak dostali šanci korigovat výsledek, které však nevyužili. Naopak se opět museli bránit, kvůli dalšímu nedovolenému zákroku. V největší šanci třetiny se objevil hostující Zadražil, který převzal puk a z pravého kruhu těsně nadstřelil bránu. Na konci periody jsme byli svědky faulů na obou stranách a hry ve čtyřech. Brankáři však v druhé části zavřeli branky na dva západy a gól nepadl.

Na začátku třetí třetiny dohrávala Kometa početní výhodu, kterou však nevyužila. Dále perioda pokračovala ve stejné režii, jako ta druhá, tedy dobrými výkony brankářů. Micku zachránil před gólem ve 48. minutě obránce, který kotouč, jenž se klouzal za čáru, odpálil do bezpečí. O pět minut později brněnský brankář skvěle vychytal samostatný únik Miroslava Judy. Čtyři a půl minuty před koncem základní hrací doby Brňané poprvé překonali Chaloupka. Prosadil se totiž Adam Studený, který zvýšil vedení na 4:1. Pět sekund před koncem ale domácí přišli o čisté konto, protože se přesně trefil hostující Martin Barák.

V nadstavbové části jsme se gólu ani větší šance nedočkali. Na řadu tak musely přijít nájezdy. Osm sérii trvalo, než se rozvlnila síť za jedním z brankářů. Obránce Komety Jan Mlčák nic nevymýšlel a střelou zápěstím vymetl pravý horní roh Chaloupkovy brány a rozhodl tak o tom, že bonusový bod získá Kometa.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Dnešní zápas Kometa vyhrála zaslouženě, z naší strany tam nebylo vůbec nic. Osm neproměněných nájezdů na konci podepisuje dnešní výkon, takže velká nespokojenost.

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Dnes jsme sice získali čtyři body, ale naše hra snášela přísnější měřítko jen v první třetině. V dalším průběhu zápasu byla hra rozháraná a nebyly tam věci, které chceme od hráčů vidět. Jsem z toho trochu rozladěný.