3:5
(0:3, 1:0, 1:1 - N 0:0 - 1:0)

Špatná první třetina vzala juniorům naději na tři body

18.10.2018 / Tomáš Lysý

První třetina zápasu juniorů nedopadla pro Duklu vůbec dobře, jelikož od Motoru inkasovala hned třikrát. V polovině zápasu sice snížil Tomáš Chlubna, ale hosté si vzali tříbrankový náskok v polovině 52. minuty zpět. Jenže vzápětí se prosadil Tomáš Pigl a vykřesal Jihlavě stále naději, kterou ještě umocnil 124 sekund před koncem kontaktním gólem Daniel Piskač. Jenže hra bez gólmana domácím nevyšla a Jihočeši získali tři body - 3:5. V nastavení měli více šancí červenožlutí, ale o extra bodu nerozhodli. Domácí nakonec získali ze zápasu alespoň bod, když nájezdy vyhráli 3:2. Rozhodující z nich proměnil obránce A-týmu Matěj Vála.
18.10.2018 18:00, DHL extraliga juniorů - 11. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Moravec, Smolko, Zvěřina, Vála, Rašín – Brož, Zadražil, Chlubna, Kardoš, Adam, Čermák, Juda, Pigl, Barák
3

Banes Motor České Budějovice

Svoboda – Škola, Šafář, Hubata, Dudáček, Svach, Prospal – Vaculík, Řezáč, Masopust, Grossmann, Hrubec, Hrakholski, Pouzar, Janoch, Schwartz, Čížek, Silný
5
Branky a nahrávky: 29. Chlubna (Moravec, Vála), 53. Pigl (Adam), 58. Piskač (Adam), rozh. náj. Vála – 7. Grossmann (Čížek), 13. Janoch (Silný, Hubata), 15. Řezáč (Silný, Dudáček), 52. Čížek (Janoch, Vaculík), 60. Silný (Čížek). Rozhodčí: Reich - Nechvátal, Kotrba. Vyloučení: 5:6, navíc Schwartz (CEB) 10 minut OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 106. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4, 3:4, 3:5.

Průběh utkání

Úvodní dějství domácímu týmu vůbec nevyšlo. Na začátku šesté minuty dostala Dukla přesilovku, ale nevyužila jí, naopak Motor ve vlastním oslabení trefou Matyáše Grossmanna otevřel skóre. Jihočeši zbytek trestu pohlídali a ve třinácté minutě vedli již o dvě branky, kdy Chaloupka prostřelil Jan Janoch. Po další hrubé chybě o dvě a půl minuty déle již byla jihlavská situace kritická, jelikož se prosadil Aleš Řezáč, což byl jeho světlý moment - 0:3. To ale ještě nevěděl, co se mu stane na konci třetiny druhé. Hosté v posledních 48 sekundách nevyužili navíc přesilovku a zbytek trestu Zvěřiny si přenesly do prostředního dějství.

Jihlava se ubránila a poté hrála přesilovku, ale také bez gólového zúročení. Snížit mohl až při hře v pěti na obou stranách Tomáš Chlubna, ale v úniku Svobodu nepřekonal. Povedlo se mu to až v čase 28:47, kdy Vála dvakrát pálil od modré. Napodruhé se odražený puk dostal přes Moravce k Tomáši Chlubnovi, jenž jej u levé tyče doklepl do sítě - 1:3. S bleskovou odpovědí mohl přispěchat Pouzar, leč zblízka puk k tyči nezasunul. Domácí střídačku gól trošku povzbudil, hosté si vyžádali oddechový čas a kontaktní gól mohl zařídit Brož, který ale po individuální akci těsně minul branku. Motor následně nevyužil padesátivteřinovou hru pět na tři, což mohl být zlomový moment zápasu, ale jak se později ukázalo, nebyl.

Na konci druhé třetiny byl v rohu za brankou faulován Aleš Řezáč a na hranu mantinelu upadl tak nešťastně, že několik minut nehybně ležel na ledě. Naštěstí se v průběhu třetí třetiny objevil s krunýřem kolem krku na motorácké střídačce a otevíral její vrátka.

V tu dobu již hosté vedli znovu o tři branky. Mohlo to být jinak, pokud by Brož nebo Chlubna své šance ze začátku třetího dějství proměnili. Ale protože se tak nestalo, ztrestal domácí tým v polovině dvaapadesáté minuty Jakub Čížek, jenž zakončil pěkný protiútok tři na jednoho. Rozhodnuto ale nebylo. Trvalo jen 122 sekund, než se Tomáš Pigl před brankou Svobody dostal se štěstím k puku a našel mezeru pod betony gólmana. V přesilovce Dukla kontaktní gól nevstřelila, to se jí však povedlo 124 vteřin před koncem základní hrací doby. Puk propadl před branku k Danielu Piskačovi, který do něj plácl a Svobodova lapačka neúřadovala. Jihlava se minutu a půl před koncem odhodlala ke hře bez gólmana, ta ale domácím nevyšla a Vála i přes veškerou snahu nezabránil tomu, aby Čížek na útočné modré dostal puk k Michalu Silnému. Pro forvarda Motoru nebyl problém zády k brance přebrat touš, udělat otočku a stvrdit výhru svého týmu - 3:5.

V prodloužení měla výrazně více šancí na extra bod Dukla. Juda dvě příležitosti netrefil – napodruhé šla jeho střela do břevna – a poté se neprosadil ani Brož a znovu Juda. Hosté vyjeli do přečíslení, ovšem čtvrtý bod po Hubatově dělovce nepřidali. Protože domácí nevyužili ani další dvě příležitosti, šlo se do nájezdů.

Extra bod nakonec připadl Jihlavě. Na úspěšný nájezd Pigla z druhé série okamžitě odpověděl Hrubec, ve čtvrté sérii po trefě Čermáka bekhendem do šibenice srovnal Čížek. Rozhodnutí přišlo v páté sérii, kdy Matěj Vála elegantně zblízka ošálil Svoobdu a Hrakholskiho vychytal Chaloupek - 1:0.

Ohlasy trenérů

Martin Štrba (HC Motor České Budějovice): Jednalo se o klasický zápas po delší reprezentační pauze. Povedla se nám první třetina, ale pak jsme od naší hry odstoupili. Domácí začali více bruslit, trošku přitvrdili a do konce zápasu jsme se s tím nedokázali srovnat. Naštěstí jsme utkání ubojovali a uhráli tři body v základní hrací době, což nám velice pomohlo.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Zápas rozhodla první třetina, kterou jsme odehráli šíleně. Udělali jsme v ní tři chyby a dostali tři góly. Pak už se to hrozně těžko nahání zpátky, i když náš výkon šel trošku nahoru a dokázali jsme utkání stáhnout na rozdíl jedné branky. Bohužel při power-play jsme inkasovali gól, který rozhodl. Prodloužení jsme odehráli dobře, z naší strany měl padnout rozhodující gól. Bod v nájezdech byl pro nás zasloužený za dobře odehrané prodloužení.