3:2
(1:0, 2:0, 0:2 - N 0:1)

Ani napotřetí dorostenci Dukly nevyhráli, tentokrát byl nad jejich síly Havlíčkův Brod

15.09.2018 / Štěpán Ondráček

V pořadí třetí zápas extraligy dorostu byl geograficky nejbližší, dorostenci zajížděli na led Havlíčkova Brodu. V první třetině dostali rovné dvě minuty přesilovky 5 na 3, i přes dobré šance ale jako první skórovali domácí, když skóre otevřel Juřica. Gólman Brodu byl překážkou v cestě za gólem i ve druhé třetině, na druhé straně se ale urodilo podruhé, vedení výběru z Kotliny navýšil Matoušů. Na tři branky šli domácí ještě v téže třetině, Dvořák od modré nedal Švecovi v brance šanci. Poslední třetina byla velice ovlivněna pětiminutovým trestem pro brodského Dvořáka, který sestřelil u mantinelu Jungwirtha. V této výhodě se Dukla dostala na dostřel jednoho gólu, když se po tečích prosadili Broža se Zdarsou. Srovnání ale již nepřišlo, alespoň bod útěchy zařídil Dukle v prodloužení Matouš Menšík.
15.09.2018 10:00, ELIOD extraliga dorostu - 3. kolo

BK Havlíčkův Brod

Král – Dvořák, Besmák, Zych, Jiráček, Kuchta, Kutlvašr – Matoušů, Dymák, Juřica, Rauš, Holenda, Kozlík, Beneš, Krejčí, Prášek
3

HC Dukla Jihlava

Švec – Vovsík, Sapík, Chvátal, Šabatka, Hrbek, Vranka – Melenovský, Zdarsa, Broža, Menšík, Pavelec, Kuba, Jungwirth, Báťa, Štorek
2
Branky a nahrávky: 12. Juřica (Matoušů, Beneš), 25. Matoušů (Beneš), 33. Dvořák (Beneš, Juřica) – 54. Broža (Chvátal, Menšík), 56. Zdarsa (Chvátal, Pavelec), 64. Menšík (Chvátal). Rozhodčí: Ondráček – Berger, Tichý. Vyloučení: 5:3, navíc Dvořák (HBR) 5 + do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 54. Střely na branku: 18:38. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

Průběh utkání

Úvodní minuty zápasu patřily oběma týmům, které si vytvořily několik šancí, ale maskovaní muži byli připraveni. Domácí tým poté prožil krušné chvíle, když se bránil ve třech bruslařích proti pěti Jihlavským. Menšík s Pavelcem zaměstnávali Krále, ten ale výběr z Kotliny výrazně podržel. Po ubránění dvojnásobné přesilovky udeřilo domácí komando. Karel Matoušů zavezl puk do útočného pásma, kde před brankou našel Vladislava Juřicu, který střelou nad pravý beton Švece uspěl. Mladí Bruslaři mohli navýšit skóre v přesilové hře, ale Raušův pokus vyrazil na brankové čáře Švec.

Obraz hry se oproti první třetině nezměnil, a tak Jihlava si vytvořila první šanci, která skončila na Královi. Hosté svůj tlak umocnili přesilovou hrou, ale veškeré pokusy skončily na maskovaném muži Havlíčkova Brodu. Po uplynutí trestu se opět prosadil celek z Kotliny. Střelu Michala Beneše vyrazil Švec před sebe a volný kotouč dorazil za jeho záda Karel Matoušů. Dukla se snažila s vývojem utkání něco udělat, ovšem všechny příležitosti ztroskotaly na obraně nebo dobře chytajícím brankáři Královi. Ve 33. minutě šla parta okolo kapitána Zycha do tříbrankového vedení, když hrací předmět šel po ose Vladimír Juřica, Michal Beneš a zakončující Adam Dvořák. Domácí bek poslal pohotovou ránu od modré, která si našla cestu do branky Dukly.

V posledním dějství se hnali Jihlavští za kontaktní brankou, avšak naráželi na pozornou defenzivu v čele s brankářem Králem. Domácí tým nikam nespěchal a hlídal si svůj náskok, který se ke konci utkání výrazně ztenčil. Obránce Dvořák nešetrně sestřelil jihlavského Jungwirtha a hosté hráli dlouhou pětiminutovou přesilovku. Dukla v ní dokázala vstřelit dvě branky a výrazně, tak zdramatizovala zápas. Střelu Marka Chvátala od modré tečoval mimo dosah Krále Ondřej Broža. Totožná situace se opakovala o pár minut později, kdy opětovnou střelu Chvátala tečoval za záda domácího gólmana Šimon Zdrasa. Dukle v závěru nevyšla power play, ale za svůj výkon brala bod v prodloužení, kde po krásné akci rozhodl Matouš Menšík.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Neodehráli jsme špatný zápas, řada kluků ho odmakala až na krev. V utkání jsme narazili na skvěle chytajícího gólmana Krále, který byl dlouho neprůstřelný. Klíčový moment byl v první třetině, kdy jsme neproměnili dvojnásobnou přesilovou hru. Byli jsme nervózní a přihrávky nechodily, tak jak měly potom jsme inkasovali první branku. Celé utkání jsme dotahovali, až ke konci, kdy jsme využili dlouhou pětiminutovou přesilovku. Výkon některých hráčů byl obdivuhodný a smekám před nimi, navíc bonusový bod z prodloužení je pro nás velmi cenný.

Petr Beránek (BK Havlíčkův Brod): Získali jsme cenné tři body a musím pochválit celý tým, jelikož jsme od prvního po posledního hráče předvedli výborný výkon. Ve hře byla vidět bojovnost soudržnost, nasazení a taktické pokyny, které hráči dodržovali na výbornou. Samozřejmě, že tam byly malinké chyby, ale ty jsou vidět i v dospělém hokeji. Ubránili jsme řadu oslabení, navíc si kluci vyzkoušeli to, že věci, které dělají na tréninku se dají přenést do zápasu a s Duklu to bylo vidět, jak si věří. Pochvalu si zaslouží i gólman Král, který nás několikrát podržel a třetí třetinu chytal s jinou maskou. Věřím, že to pro něj muselo být nepříjemné, ale jako správný profesionál si s tím poradil.