12:1
(4:0, 5:0, 3:1 - N 1:0)

Dorostenci navázali na první výhru v sezoně a doma jednoznačně uhasili Plameny

27.09.2018 / Tomáš Lysý

Úvodní dějství zápasu se neslo v poměrně jednoznačném duchu. Dukla se proti poslednímu Žďáru ujala vedení už po 25 sekundách hry, kdy se trefil Daniel Pavelec. Jihlava využila první třetinu k pilování přesné mušky, síť soupeře totiž rozvlnil ještě David Polodna, Matouš Menšík a znovu David Polodna. Ve druhé části vstřelili domácí hned pět branek, prosadili se totiž Ondřej Broža, David Michalčuk, Marek Chvátal a dvakrát Matouš Menšík. Na začátku třetí části sice hosté vstřelili čestnou branku. Na ní ale reagovala Dukla třikrát, když Matouš Menšík dal svůj čtvrtý gól a při pětiminutovém trestu Žďáru využil přesilovku Martin Pigl a dalším hattrickem David Polodna. V Jihlavě nakonec zůstaly všechny čtyři body, protože nastavení rozhod využitou přesilovou hrou Daniel Pavelec, který si v zápase připsal pět bodů.
27.09.2018 16:00, ELIOD extraliga dorostu - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Vovsík, Chvátal, Hrbek, Adam, Vranka, Sapík, Moravec – Melenovský, Menšík, Pavelec – Zdarsa, Polodna, Báťa – Pigl, Michalčuk, Broža – Kuba, Jungwirth
12

SKLH Žďár nad Sázavou

Havlík – Macek, Joudal, Beran, Pelikán, Sochor, Číhal – Valkoun, Bačo, Matas – Procházka, P. Doležal, Elis – J. Doležal, Brúha, Kotrba
1
Branky a nahrávky: 1. Pavelec (Menšík), 8. Polodna (Vranka), 11. Menšík (Adam), 13. Polodna (Broža), 26. Broža (Adam), 29. Michalčuk (Báťa), 33. Menšík (Sapík), 35. Chvátal (Sapík, Pavelec), 39. Menšík (Pavelec), 49. Menšík (Melenovský, Vovsík), 58. Pigl (Pavelec, Melenovský), 60. Polodna (Adam), 63. Pavelec (Chvátal, Menšík) – 42. Bačo. Rozhodčí: Macák - Polák, Šťastná. Vyloučení: 3:8, navíc Bačo (ZDR) 5 minut a do konce utkání. Využití: 5:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 72. Střely na branku: 49:19. Průběh utkání: 9:0, 9:1, 12:1.

Průběh utkání

Sotva sudí vhodili první buly, již Dukla vedla o jednu branku. Daniel Pavelec si vzal kotouč, dostal se až před Havlíka a nadvakrát ho dokázal překonat. Jihlava následně přestála oslabení a v osmé minutě udeřila znovu, kdy Zdarsovu přihrávku zblízka usměrnil do sítě David Polodna. Domácí pak hráli přesilovku a sekundu po návratu vyloučeného exjihlavského Číhala se prosadili potřetí. Vranka narýsoval kolmici jak z geometrie pro Matouše Menšíka, jenž tváří v tvář gólmanovi hostů uspěl, když jej vymíchal. Plamenům vzápětí nepomohl ani oddechový čas. V čase 12:26 již vedla Jihlava o čtyři branky, kdy udělala před brankou hostí pořádný závar. Polodna ještě nadvakrát zblízka neuspěl, ale když kotouč vyplaval na střílejícího Brožu, tak jej David Polodna sklepl do stíě - 4:0. Žďáru poté pomohl alespoň oddechový čas.

Na začátku druhé třetiny se mohl prosadit Bačo s Matasem, ale nulu z konta Maláče neodstranili. Branku nedal ani Pavelec, který svojí pumelicí z kruhů řádně vyprášil Havlíkův pravý beton. V přesilovce se již Dukla prosadila. Ondřej Broža se prosmýkl přes bránící hráče a ukázal parádní ránu do šibenice. V čase 28:48 završili domácí půltucet, když Báťa se skórujícím Davidem Michalčukem pěkně zakombinovali v útočném pásmu. Nedlouho po polovině zápasu se vydal do úniku Matouš Menšík a byť se gólman soupeře v brance roztahoval, jak mohl, našel domácí útočník skulinu u jeho pravého betonu.

Dukla se, stejně jako v první třetině, prosadila i těsně po skončení přesilové hry. Svůj tlak v početní výhodě nezužitkovala, ale potom vzal střelu na sebe Marek Chvátal a jelikož má číslo osm, symbolicky tak zvyšoval na 8:0. Konec třetiny pak orámovaly dvojky: druhou přesilovku Dukly ve druhé třetině a svůj druhý gól v zápase dal Matouš Menšík, když propálil závar před brankou a zamířil přesně do pravé šibenice - 9:0.

Byli to hosté, kdo jako první dal gól ve třetí části. Po necelých dvou minutách se dostal do úspěšného úniku korunovaného zakončením mezi betony gólmana Robert Bačo. Při vyloučení Patrika Doležala mohl vstřelit desítku Pigl, ale nedal. Ve 49. minutě už ale desátý gól domácích padl a kdyby byl v Áčku, tak by to měl Matouš Menšík hodně drahé, jelikož zároveň vstřelil i hattrick. Najel si mezi kruhy, vypálil, puk se k němu od beka znovu odrazil a domácí kanonýr ho zasunul do sítě. V závěru třetiny dostal Bačo pětiminutový trest za škaredé sražení Sapíka a Jihlava přesilovku dvakrát využila. Zblízka uspěl dorážkou Martin Pigl nad levý beton gólmana a 44 sekund před koncem stanovil David Polodna výsledek na konečných 12:1 po základní hrací době.

Nastavení trvalo jen dvě minuty. Hosté totiž faulovali a Daniel Pavelec také završil hattrick, když v předbrankovém prostoru využil Chvátalovu nahrávku - 1:0. Jihlava tak podruhé za sebou bere v utkání čtyři body.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dali jsme si pro toto utkání jasný cíl - zisk čtyř bodů. Jsem rád, že jsme potvrdili roli mírného favorita a doslova od první minuty šli za vítězstvím. V závěru jsme hráli trochu lehkovážně, to se ale v takto rozehraných zápasech stává. Zítra nás čeká mnohem těžší utkání, na které se musíme po dnešní vysoké výhře zkoncentrovat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie