0:2
(0:0, 0:2, 0:0 - N 0:0 - 1:0)

O prohře dorostu Dukly s Motorem rozhodly dvě minuty z druhé třetiny

04.10.2018 / Tomáš Lysý

Úvodní třetina zápasu přinesla ve svém závěru jednu šanci na každé straně, ale domácí ani hosté skórovat nedokázali. Jako první zlomili bezbrankový stav hráči Motoru, kteří v polovině zápasu zapsali po téměř stejných situacích – střelách od modré – dva góly. Dukla sice měla ve třetí třetině optickou převahu, jenže nedokázala vstřelit ani kontaktní branku a prohrála tak 0:2. V nastavení měli domácí více ze hry, ale gólman Motoru Lidák dokázal tři šance Jihlavských lapit a šlo se na nájezdy, které rozhodla branka Daniela Pavelce. Jihlava tak získala z utkání alespoň jeden bod.
04.10.2018 17:30, ELIOD extraliga dorostu - 10. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Vovsík, Chvátal, Vranka, Moravec, Hrbek, Sapík – Zdarsa, Polodna, Pavelec – Broža, Melenovský, Jungwirth – Pigl, Michalčuk, Báťa – Kravec
0

Banes Motor České Budějovice

Lidák – Hromada, Hail, Cibulka, Fousek, Kumpfmüller, Placek, Novák – Kovář, Pitel, Kašpar – Petrásek, Lukeš, Kříž – Sochor, Kantor, Hála – Dubský, Kudrnáč
2
Branky a nahrávky: Rozh. náj. Pavelec - 29. Dubský (Fousek, Pitel), 31. Kantor (Hail, Hromada). Rozhodčí: Marek – Rampír, Kotrba. Vyloučení: 2:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 78. Střely na branku: 29:26. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Začátek zápasu byl orámován třemi vyloučeními, z toho dvěma na jihlavské straně, ale Motor početní výhodu využít nedokázal. Oba týmy produkovaly střelecké pokusy, ze kterých gólové šance nepramenily. Změnil to až konec šestnácté minuty, kdy Polodna předvedl hezký tlak do hostující branky. Jeho bekhend vytěsnil Lidák před sebe, kde Kravec správně zvedl puk nad ležícího gólmana, ale až příliš – do břevna. O minutu později už téměř jásal motorácký forvard Richard Pitel, když si ve skrumáži nejrychleji našel puk a posílal ho do volné části klece, kam rychle sáhl holí Zdarsa a z čáry kotouč odpálil pryč.

Ve druhé třetině mohl zlomit bezbrankový stav Broža nebo Polodna, jejich útočné výlety ale zastavil českobudějovický gólman Lidák. Hosté se pak dostali do tlaku a pokoušeli se o střely od modré. Jedna z nich se ujala – Fouskovo nahození ještě stihl Maláč vyrazit, byť měl před sebou několik hráčů. Jenže pokus Aloise Dubského viděl kvůli hradbě těl také až na poslední chvíli a zasáhnout už nemohl. Psala se 29. minuta a za dvě minuty přišla téměř stejná situace. Puk na modrou dostal kapitán Hail, před domácím gólmanem bylo opět mnoho hráčů a jeden z nich, útočník Lukáš Kantor, úspěšně tečoval - 0:2. Jihlava mohla snížit na konci třetiny, ale Hrbkovu pohotovou ránu z otočky dobře zastavil českobudějovický gólman.

Domácí ekipa se snažila ve třetí části vsítit alespoň kontaktní branku. Blízko tomu byl Broža, který usměrnil Sapíkovo nahození od modré jen těsně vedle. Sudí nechávali hru plynout, a byť bylo k vidění pár hraničních zákroků, na trestnou lavici nešel od konce první dvacetiminutovky nikdo. O další tečování se pokoušel Melenovský a na puk dosáhl, leč mezi tři tyče jej také neusměrnil. Znovu se neprosadil ani Broža, proti jehož šikovnému vložení hole do střely Jungwirtha sklapl Lidák betony včas. Na druhé straně mohl definitivně stvrdit tři body Dubský, ale druhý gól v zápasu nepřidal, Maláč byl při dorážce rychlejší. Když se Dukla neprosadila ani v závěrečné přesilovce, umocněné hrou bez gólmana, získali hosté tři body – 0:2.

Jihlava mohla v nastavení třikrát rozhodnout. Nejprve souhru Melenovského s Moravcem dva na jednoho vystihl gólman hostí, poté se muž v českobudějovické kleci natáhl proti zakončení Pigla a koncem betonu udržel puk před brankovou čárou, načež ho domácí útočník nedokázal dostrkat do sítě. V poslední půl minutě měl na holi jihlavský bod Chvátal. Najel si k Martinu Lidákovi, dal puk mezi nohy a zakončil, ale i s touhle technickou finesou si gólman Motoru věděl rady.

Došlo tak na samostatné nájezdy. Domácí dokázali třikrát odčarovat kouzlo Martina Lidáka, zatímco hosté se trefili pouze jednou. Autorem vítězného gólu z rozstřelu byl Daniel Pavelec – 1:0, který rozhýbal gólmana a zasunul puk podél jeho levého betonu do sítě.

Ohlasy trenérů

Radek Bělohlav (HC Motor České Budějovice): Zápas s nulou se hodnotí dobře. Na obou stranách bylo spousty chyb, ale to tak bývá. My jsme dokázali puk dostat asi víckrát na branku a urvali jsme tři body.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Možná to bude znít divně, ale s hrou našeho mančaftu jsme dnes spokojeni. Bylo vidět, že kluci makají a šli na krev. Bohužel se nám nedařilo v koncovce a dopředu je to slabší. Ale s tím, co jsme dnes předvedli, se dá pracovat. Pokud bude nasazení v dalších zápasech takové, jako dneska, tak věřím, že se do tříbodových vítězství dostaneme. Extra bod zůstal doma, což nám trošku pomůže v psychice, abychom se v sobotním utkání cítili lépe.