4:2
(2:1. 1:0, 1:1 - N 0:0 - 0:1)

Dorost proti první Kometě vedl, ta ale zápas rychle otočila. Dukla nakonec bere bod

25.10.2018 / Adéla Hrabálková

Dukla začala proti jasně vedoucí Kometě dobře, když ve třinácté minutě využil dvojnásobnou přesilovku David Polodna. Domácí ale vzápětí v oslabení srovnali a o minutu později otočili stav. Brno ve druhé třetině uskočilo do dvoubrankového náskoku a ve třiapadesáté minutě vedlo již o tři branky. Jihlavští hokejisté stačili už jen Martinem Piglem snížit na konečných 2:4. V nadstavbě ale svěřenci trenéra Štěpána Moravce uhájili oslabení a i za tento počin nakonec brali vítězství 2:0 v nájezdech, když se prosadil nejprve Martin Pigl, poté Denis Štorek a domácí se neprosadili ani jednou.
25.10.2018 15:00, ELIOD extraliga dorostu - 11. kolo

HC Kometa Brno

Schnattinger – Řehák, Vacek, Běhůnek, Ulbricht, Fajmon, Němec, Prčík – Nesvadba, Brabenec, Otava, Šalé, Sever, Sedláček, Linka, Harmim, Mišiak, Vyroubal
4

HC Dukla Jihlava

Maláč – Adam, Hrbek., Sapík, Vovsík, Vranka, Chvátal – Broža, Kravec, Melenovský, Pavelec, Pigl, Polodna, Zdarsa, Baťa, Bulík, Štorek, Mlejnek, Kuba
2
Branky a nahrávky: 13. Brabenec, 14. Nesvadba (Vyroubal, Šalé), 35. Mišiak (Vyroubal, Šalé), 53. Šalé (Mišiak) – 13. Polodna (Sapík, Broža), 54. Pigl (Broža, Kravec), rozh. náj. Pigl. Rozhodčí: Sofka - Hübl, Maloušek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 96. Střely na branku: 50:27. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Domácí do první třetiny nevstoupili nejlépe. Hned ve 3. minutě měla Jihlava velkou šanci, když Bulíkova teč rozezvonila brankovou konstrukci. Poté měli domácí k dispozici početní výhodu, ve které se ale do žádných větších příležitostí nedostali. Krátce po jejím skončení mohl otevřít skóre utkání Nesim Harmim, v samostatném úniku ale nedokázal překonat jihlavského Maláče. Poté ovšem čekala domácí tvrdá zkouška v podobě téměř dvouminutového dvojnásobného oslabení. V něm padl první gól zápasu, po ukázkové přesilovkové souhře se prosadil David Polodna. Vedení hostům vydrželo pouhých 12 vteřin, ve vlastním oslabení se po individuální akci prosadil Jakub Brabenec. O dalších 42 sekund později se domácí radovali podruhé, když nejprve dokázal Tomáš Vyroubal vybojovat kotouč a po přesném pasu zvládl přesně pod víko zakončit Viktor Nesvadba - 2:1. Svůj druhý gól v zápase mohl přidat Jakub Brabenec, jeho pokus ovšem zastavila horní tyč Maláčovy brány.

Hned po 15 vteřinách hry v druhé periodě se provinil Ivo Sedláček a hosté měli možnost srovnat skóre v početní výhodě. Kometa ovšem za podpory Schnattingera ubránila oslabení. Poté byli s přesilovou hrou na řadě brněnští hokejisté. Ani domácí si ovšem s početní výhodou nevěděli rady, naopak se do šance dostali Jihlavští, Ondřej Broža však před prázdnou bránou nedokázal trefit kotouč. Po zbytek třetiny už ale měli slovo pouze domácí. Ve 31. minutě vyslal na Maláče nebezpečnou střelu Jaroslav Řehák, jihlavský gólman si s ní ale i přes zakrytý výhled dokázal poradit. O necelé dvě minuty později se do další gólové šance dostali Alex Sever s Jakubem Brabencem. Nejprve se párkrát přihráli před Maláčem, poté se Sever rozhodl vystřelit, Filip Maláč ovšem vytáhl neuvěřitelný zákrok betonem a vykopl kotouč pryč z brankoviště. Následně hrála Kometa další přesilovku, kterou už se konečně podařilo využít. Po sehrané akci se puk ocitl u hostujícího brankáře, který jej však nedokázal včas schovat před dorážejícím Martinem Mišiakem - 3:1.

Začátek poslední periody nepřinesl žádnou zajímavou šanci. Až ve 48. minutě se puku ujal Jakub Brabenec a společně s Alexem Severem ujížděl do přečíslení dvou na jednoho. Brněnský kapitán se rozhodl pro střelu, na kterou byl ale Filip Maláč připraven. Následně dokázala Kometa navýšit svůj náskok z původně poměrně nenápadné akce. Martin Mišiak dokázal vybojovat kotouč, přesným pasem jej poslal před odkrytou bránu připravenému Eduardovi Šalému, který zvládl poslat puk za Maláčova záda. Po faulu domácím měla Dukla ponechanou výhodu, kterou také dokázala využít. Na modré se do toho opřel Martin Pigl a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. O necelou minutu později po nepřehledné situaci u jihlavské klece opět radovali domácí, ovšem předčasně. Hlavní rozhodčí rozpažil a dal tak jasně najevo, že puk nepřekročil brankovou čáru. V závěru základní hrací doby sehráli Brněnští ještě jednu přesilovku, díky které hosté nestihli ani odvolat gólmana a pokusit se o závěrečný tlak. Modrobílí se tak po 60 minutách hry mohli radovat ze zisku tří bodů a vrhnout se do boje o ten čtvrtý - 4:2.

Stejně jako v celém zápase i v prodloužení byli brněnští hokejisté aktivnější. O majiteli bonusového bodu mohl rozhodnout Eduard Šalé, ale do cesty se mu opět postavila branková konstrukce. Domácí si dokázali vynutit faul soupeře a celé dvě minuty hráli ve čtyřech proti třem, žádnou větší šanci si však nedokázali vytvořit a nadstavba tak dospěla až k nájezdům. V nich se z modrobílých nedokázal prosadit nikdo, zatímco na straně hostů se trefili Martin Pigl a Denis Štorek. Kometa tedy dokázala doma vybojovat cenné tři body, naopak Jihlava si odváží domů jediný.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Zápas se nám nehodnotí lehko. Kometa nás předčila v individuálních dovednostech, my jsme tři ze čtyř gólů darovali soupeři po individuálních chybách. Navíc jsme byli hodněkrát vyloučení, což nás také oslabilo v naší hře. Nedostávali jsme se tolik do ofenzivních příležitostí, Kometa dnes zaslouženě vyhrála a my jsme rádi za bod v nadstavbě.

Kamil Brabenec (HC Kometa Brno): Jihlava nás ničím nepřekvapila, věděli jsme, že to bude urputný hokej. Bylo to hodně o bruslení, ale kluci k tomu přistoupili zodpovědně, byli jsme lepší a vyhráli jsme zaslouženě. Ten bod, co jsme ztratili v nájezdech, nás samozřejmě mrzí. V prodloužení jsme měli přesilovku, měli jsme ji využít, ale nesehráli jsme ji dobře. Nic se neděje, hlavní je výhra po 60 minutách, ta se počítá. S výkonem jsme i přes ty drobné chyby spokojení.