8:0
(4:0, 2:0, 2:0 - N 0:0 - 0:1)

Oslabení dorostenci vysoko prohráli v Hradci Králové

17.11.2018 / Jan Vavřina

Dorostenci Dukly, jejichž nejlepší hráči pomáhají juniorskému týmu, nastoupili v kombinované sestavě doplněné několika staršími žáky v Hradci Králové. O osudu zápasu rozhodla již první třetina. Domácí se totiž prosadili po 31 sekundách hry a do přestávky přidali ještě tři branky. Ve druhé i třetí třetině inkasovala Dukla vždy dvě branky a i přes 37 zákroků gólmana Puldy prohrála 0:8. Nastavení již vyšlo lépe hostům, kteří o extra bodu rozhodli nájezdem Jonáše Jungwirtha - 0:1. Dvě kola před koncem je tak jisté, že Jihlava bude hrát nadstavbovou skupinu B, ze které první čtyři týmy ze dvanácti postoupí do play-off.
17.11.2018 12:15, ELIOD extraliga dorostu - 16. kolo

Mountfield HK

Žalčík – Králik, Táborský, Boukal, Havlíček, Pelda (C), Pinkas – Giesl, Gaspar, Pajer, Jirků, Beneš, Souček, Slafkovský, Jerman, Marha
8

HC Dukla Jihlava

Pulda – Port, Vovsík, Vranka, Adam (C), Matějíček, Hrbek – Pigl, Melenovský, Zdarsa, Polodna, Broža, Pavelec, Kuba, Jungwirth, Báťa, Bulík
0
Branky a nahrávky: 1. Slafkovský (Marha, Pajer), 12. Marha (Pelda), 18. Marha, 20. Beneš (Marha, Slafkovský), 29. Marha (Slafkovský, Pelda), 33. Jirků (Beneš), 47. Marha (Pelda, Pajer), 58. Pajer (Slafkovský) – rozh. náj. Jungwirth. Rozhodčí: Veinfurter – Roischel, Řezníček. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 60. Střely na branku: 45:21. Průběh utkání: 8:0.

Průběh utkání

Do důležitého klání vstoupili s mnohem větší chutí domácí. Hned v úvodní minutě padla branka, o kterou se postaral Juraj Slafkovský. Ten se při domácím premiérovém střídání nemohl uvést lépe, tlak do brankoviště mu přinesl ovoce. Hradečtí pokračovali v dobré hře a druhý úspěch zaznamenali ve 12. minutě. Šimon Marha předvedl v přesilové hře individuální akci, na jejímž konci prostrčil puk mezi betony gólmana – 2:0.

Jihlavský brankář Pulda byl i nadále v permanenci, ale na všechno nestačil. Po šesti minutách ho prostřelil znovu Šimon Marha, který si předtím pohrál s obranou hostí. Do úvodní sirény stihli Lvi ještě jednu trefu. A ta byla milimetrová, ze své hole ji vyslal šest vteřin před koncem první třetiny Matěj Beneš – 4:0.

Začátek druhého dějství byl mnohem klidnější, a to k radosti Dukly. Ta se totiž mohla vymanit ze sevření, kterému čelila velkou část z první dvacetiminutovky. Po pár minutách vyrovnané hry nicméně přišel další gól Mountfieldu. Střelec první branky našel u tyče stojícího Šimona Marhu, který už v čase 28:01 završil hattrick! Navíc mohl přidat úplně stejný gól o minutu později, jenže tentokrát to nevyšlo.

Východočechy to však ani tolik nemrzelo. V následné přesilové hře se z gólu neradovali, v oslabení už ale paradoxně ano. Hrubici v jihlavské obraně potrestal Adam Jirků, který prostřelil soupeřova obránce, jenž zaskakoval za vyjetého brankáře. Hradečtí pokračovali v dominanci, Mario Žalčík měl jen minimum práce.

Na začátku třetí dvacetiminutovky si zahrál tým trenérů Luštince a Štohanzla přesilovou hru a využil ji. Tentokrát měl Šimon Marha snadnou úlohu, ke čtvrté brance potřeboval jen rychlou reakci. Odražený puk zametl do branky a zaznamenal už 19. gól v sezóně. Hosté naopak štěstí hledali marně. Přesvědčil se o tom třeba Ondřej Broža, po jehož střele zvonila tyč.

58. minuta patřila znovu elitní hradecké formaci. Trojice Pajer – Marha – Slafkovský si vytvořila tlak a dovedla ho do kýženého cíle. Mezi střelce se zapsal také Lukáš Pajer, to když mířil přesně na zadní tyč. Také poslední minutky odehráli Východočeši daleko od Maria Žalčíka, který pochytal všech osmnáct soupeřových střel a po základní hrací době byl bezchybný.

V prodloužení měly příležitosti oba mančafty, větší si vytvořili domácí. Jenže jejich střelný prach jako by zvlhl, na hokejkách chyběl potřebný klid. To platilo při přečíslení dvou na jednoho i samostatném úniku Gaspara.

Nadstavba tak dospěla do nájezdů, do kterých nemohl kvůli předchozímu trestu zasáhnout elitní hradecký snajpr Šimon Marha. Vyslaní Lvi na nájezdy tentokrát recept na Puldu nenašli, naopak Žalčíka překonali hned dva hokejisté z Vysočiny. Bonusový bod vystřelil Ježkům Jonáš Jungwirth.

Ohlasy trenérů

Martin Štohanzl (Mountfield HK): Zápas se nám povedl, od prvního střídání jsme na ledě dominovali. Jihlava přijela v oslabené sestavě, čehož jsme využili a myslím, že dnes se našemu výkonu nedá nic vytknout. Počínaje gólmanem a konče všemi hráči v poli, kteří hráli. Škoda jenom, že jsme do vítězství nedotáhli i samostatné nájezdy, to je taková kaňka na výkonu. Ale nájezdy jsou vždycky loterie.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Byl to jednoznačný zápas. My jsme nestíhali bruslit, ani fyzicky, to se samozřejmě promítlo na výsledku. Dneska se v nastavení ukázalo, jak je hokej nespravedlivý. Soupeř vás šedesát minut přehrává, vy pak ze zápasu získáte bod. To je pro Hradec trošku kaňka, nicméně mu gratulujeme k naprosto zasloužené výhře.