12:2
(2:0, 5:1, 5:1)

Jihlavští dorostenci si proti Pelhřimovu otevřeli střelnici

03.12.2004 / Wally, Luboš Jaroš

V zápase se potkali dva soupeři z opačných konců tabulky. Druhá Jihlava v poklidném tempu deklasovala třináctý Pelhřimov 12:2, když se dvakrát zapsal do listiny střelců Tomáš Dzurik a po jedné brance přidalo hned 10 domácích střelců. Utkání bylo zajímavé pro oba brankáře, kteří chytali proti svým bývalým spoluhráčům.
03.12.2004 17:30, Dorostenci - 22. kolo

HC Dukla Jihlava

Zour (41. Nikodým) - Cakl, Podhorský, Pekárek, Zelený, Kudláček, Novák, Vacek - Holub, Dzurik, Dolana - Koreš, Komůrka, Man - Cejpek, Březina, Láznička - Kuřítko, Kotlík, Protasenja
12

HC Lední Medvědi Pelhřimov

Houdek (21. Šimek, 41. Houdek) - Doubek, Posmyk, Šustr, Antoň, Nykrmajer, Vozárik, Strnad - Holec, Klimeš, Dolejš - Neuman, Siřiště, Nevěčný - Svoboda, Fila, Čejka - Dvořák
2
Branky: 6. Novák (Pekárek), 19. Březina (Cejpek), 22. Koreš, 33. Komůrka, 35. Holub (Dolana), 37. Kudláček (Březina), 38. Cejpek, 48. Kotlík (Koreš), 50. Dzurik (Dolana), 51. Láznička (Cakl), 53. Protasenja (Kotlík, Koreš), 56. Dzurik (Cejpek, Dolana) - 21. Posmyk (Holec), 58. Dolejší (Holec). Rozhodčí: Mech - Kudláček, Musil. Vyloučení: 9:8, navíc Cakl (JIH) 10 min. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 65.

Průběh utkání

Utkání začalo tlakem hostů a hned v 1. minutě po chybě jihlavského obránce zahrozil Holec, ale svojí střelou pozorného Zoura na hruškách nenachytal. O chvíli později musel opět zasahovat brankář domácích, když ho svojí bombou od modré vyzkoušel Fila. Ve 4. minutě svojí šanci rozezvonil Svoboda pouze tyčku Zourovi branky a tak udeřilo na druhé straně. V přesilové hře se po nahrávce Pekárka napřáhl od modré Novák a propálil Houdka, 1:0. V 11. minutě zazvonila tyč i u branky Pelhřimova, když Dzurik objel bránu, ale jeho střela pouze olízla tyčku branky hostí. V 16. minutě nahrál Dzurik před bránu osamocenému Holubovi, ale ten trefil pouze náruč brankáře hostí. Na další branku museli diváci čekat až do 19. minuty, to Cejpek přenechal puk Březinovi, který obkroužil branku a zasunul puk přesně mezi Houdkovy betony, 2:0. Když na konci první dvacetiminutovky neskončila gólem Holubova střela od modré, šlo se do kabin s dvoubrankovým vedením domácího celku.

Do druhého dějství nastoupil v bráně hostí Šimek a mohl sledovat, jak na druhé straně po rychlé akci nahrál Holec Posmykovi, který rozvlnil síť v jihlavské brance, 2:1. Hosté se ale ze snížení skóre mohli radovat jen krátce. O minutu později se totiž povedlo při signalizované výhodě přesně vystřelit Korešovi a náskok Jihlavy byl opět dvoubrankový, 3:1. Ve 26. minutě dostal Holub nahrávku od Dzurika, ale trefil jen připraveného Šimka. V polovině druhé části si svoje role vyměnili a Holub vybídl ke skórování Dzurika, jenž nedokázal přehodit ležícího brankáře. Jak se má dát gól ukázal všem ve 33. minutě Komůrka, který vybojoval puk a po samostatné akci nechytatelně pověsil puk pod horní tyčku, 4:1. O dvě minuty později Dolana přesně vysunul Holuba, který si se samostatným nájezdem dokázal poradit a poslal puk podél betonu brankáře do brány, 5:1. O chvíli později v přesilovce se do dobré šance dostal Man, ale se zakončením dlouho čekal a trefil jen dobře postaveného Šimka. Ve 37. minutě po závaru u branky hostí doklepl puk do brány Kudláček po nahrávce Březiny, 6:1. Poté si vytvořili pěkné příležitosti i hosté a to konkrétně Fila, jehož bombu Zour lapil. Hned z následující šance dali hosté opět šanci vyniknout Zourovi, který při Neumanově střele puk ukryl efektním semaforem v lapačce. Poté ujel všem Cejpek a svůj samostatný nájezd proměnil, 7:1. Za tohoto stavu skončila i druhá dvacetiminutovka.

Do posledního dějství nastoupil v brance hostí opět Houdek. Brankáře vystřídala i Jihlava a do klece se postavil Nikodým. Více prostoru na obou stranách začali dostávat i náhradníci. Ve 44. minutě nahrál Koreš Manovi, ale ten nedokázal puk protlačit do brány. O minutu později se do šance na druhé straně dostal Fila po nahrávce Čejky, ale Nikodým schoval puk do lapačky. Ve 47. minutě předvedli pěknou souhru agilní Dzurik s Dolanou, jehož střela skončila pouze na horní tyčce branky hostí. Skóre se opět měnilo až o minutu později, když Koreš u mantinelu vybojoval puk a nahrál před bránu, kde číhal Kotlík a jeho střela se zatřepotala v síti, 8:1. V 50. minutě přesně nahrál Dolana na volného Dzurika, který propálil vše, co mu stálo v cestě, 9:1. O minutu později se po asistenci Cakla, Láznička přesně trefil mezi betony brankáře hostí, 10:1. V 53. minutě Koreš zleva vystřelil, brankář stačil vyrazit jen ke Kotlíkovi, který posunul na Protasenju a ten už puk jen uklidil podél tyčky do brány, 11:1. Další branka padla v 56. minutě, kdy předvedli nádhernou akci na jeden dotek Dolana, Cejpek a Dzurik, který puk doklepl do odkryté brány, 12:1. Na druhé straně se ještě v 58. minutě podařilo skóre zkorigovat Dolejšovi, který využil nahrávku Holce, 12:2. Když už brankou neskončila ani střela Vacka, jenž ukryl brankář hostí v lapačce, zápas skončil jednoznačnou a zaslouženou výhrou domácího celku 12:2.

Ohlasy trenérů

Aleš Polcar (trenér Jihlavy): "Takové malé derby, já z takových zápasů mám strach neb hodně kluků trénuje u nás a jezdí tam na hostování. Kluci se mezi sebou navzájem znají, a tak sem měl strach, aby nedošlo k nějakým incidentům, protože v neděli hrajeme důležité utkání v Olomouci. Tak každá stopka pro hráče by nás něco stála. Kluci ale ten zápas zvládli dobře, do hry se pak dostali i náhradníci."

Jak se připravujete na zápas v Olomouci?
"Normálně. Je to normální soupeř a s Olomoucí se potkáme ještě třikrát. Dneska sem pak nechal sedět pár kluků, aby si odpočinuli a byli nabuzeni na Olomouc. Myslím si, že kluci pojedou do Olomouce vyhrát."

Roman Dolana (hráč Jihlavy): "Dneska to byl hodně obtížný zápas. Za Pelhřimov nastoupilo hodně kluků od nás, kteří se nedostali do úzkého kádru, a tak se chtěli ukázat. Hráli dost tvrdej hokej a bylo to pro nás nepříjemný, ale naštěstí jsme to v pohodě zvládli. Dali jsme hodně gólů a myslím si, že to vítězství bylo zasloužený."

Jak se připravujete na zápas v Olomouci?
"Na Olomouc jsme se připravovali celkem dost. Myslím si, že jsme na ně hodně připravený. Dneska nám trenér tomu základu dal trochu volno, často jsme se na led nedostávali. Dával více příležitosti těm mladším, kteří předvedli své kvality a dali nějaké góly."