1:3
(0:2, 0:0, 1:1 - N 0:0 - 0:1)

Junioři brali v Hradci Králové všechny čtyři body a přiblížili se záchraně

25.01.2019 / Lukáš Foff

Lepší vstup do zápasu snad ani Jihlava nemohla mít. Na ledě dosud třetího Hradce Králové se dostala již po padesáti sekundách do vedení, když se prosadil Dominik Adam. Dukle vyšla i poslední minuta třetiny, 29 sekund před koncem navýšil vedení hostí Tomáš Chlubna. V prostřední dvacetiminutovce se na branku čekalo marně, takže další přesná trefa přišla až ve 45. minutě a opět se o ní zasloužili červenožlutí, když přesilovku využil Dominik Adam. Domácí sice poté vstřelili čestnou branku, ale Jihlava si tři body vzít nenechala - 3:1. K nim přidali svěřenci trenéra Karla Nekvasila ještě jeden bod v nastavení, když vyhráli na nájezdy 2:1 zásluhou branek Tomáše Chlubny a Patrika Rašína.
25.01.2019 16:00, DHL extraliga juniorů - 34. kolo

Mountfield HK

Vacek – Kukla, M. Pinkas, Naar, Perička, Pěnčík, Kynčl – Šedivý, Beneš, Ďuriš, T. Pinkas, Kašpar, Síla, Pajer, Lang, Janda, Šedivý, Marha, Poppel
1

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Veleba, Trávník, Zvěřina, Vála, Rašín – Vala, Zadražil, Chlubna, Krajíček, Kardoš, Adam, Čermák, Juda, Barák, Doležal
3
Branky a nahrávky: 52. Janda (Kukla) – 1. Adam, 20. Chlubna (Juda), 45. Adam (Vala, Vála), rozh. náj. Rašín. Rozhodčí: Úlehla – Klouda, Křivohlavý. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 123. Střely na branku: 25:28. Průběh utkání: 0:3, 1:3.

Průběh utkání

Hradecká sestava byla pořádně oslabena. Spoustu marodů nemohlo nastoupit a Jihlava toho dokonale využila už v 50. vteřině. Dominik Adam se na pravé straně dostal k puku a rozjásal spoluhráče hned zkraje – 0:1. Hradečtí se ujali aktivity, ale nebyli nebezpeční. To Denis Vacek v hradecké bráně musel vytáhnout několik zákroků.

Na hradecké straně měli v polovině třetiny šance Ďuriš a Poppel, jenže úspěšní nebyli. Pak přišly dvě hradecká oslabení v krátkém sledu a přesilovky dostaly Jihlavu do sedla. Dukla si vypracovala spoustu šancí, ale zdálo se, že žádnou nepromění. 29 vteřin před první sirénou ale dostal přihrávku zpoza brány Tomáš Chlubna a procedil puk za Vacka podruhé. Hosté tak předvedli skvělý start i konec do první periody.

Do druhé třetiny chtěl Hradec vstoupit aktivněji, což se mu podařilo. Ve 23. minutě střílel zpoza beka Dominik Šedivý, ale našel pouze lapačku Ondřeje Chaloupka. To však bylo na delší čas to poslední, k čemu se Mountfield dostal. Naopak na druhé straně hrozila Dukla z brejků. V situaci třech proti dvěma si ale neporadil dobře Miroslav Juda, jehož ráně scházela razance.

Nejlepší pasáž domácího týmu přišla zhruba v polovině zápasu. Na několik minut Duklu sevřel a Tadeáš Pinkas nebyl daleko od toho, aby snížil. Jihlava nakonec po icingu zareagovala oddechovým časem a tento tah se jí vyplatil. Tempo podstatně opadlo a šancí bylo k vidění jako šafránu. Domácí naložili velmi špatně i s přesilovkou, takže po druhé třetině byl stav stejný jako po té první.

Do třetí třetiny vstoupili mnohem lépe Jihlavští. Denis Vacek musel vytáhnout skvělý zákrok, kterým držel naděje svého týmu. Ve 45. minutě ale inkasoval v zápase potřetí. Dukla využila přesilovou hru zásluhou Dominika Adama, který prokázal velký důraz do brány – 0:3. Jihlava dál hrála velmi dobře a vyrážela do nebezpečných brejků.

V čase 51:25 z ničeho nic vykřesal naděje Mountfieldu HK Martin Janda. Ondřeje Chaloupka překonal z hranice brankoviště. Dukla si ale i poté počínala velmi zkušeně a nebála se o výsledek. Východočeši si ani v šesti hráčích nevypracovali žádnou šanci, ba naopak málem brankář Chaloupek vstřelil branku přes celé hřiště.

Nadstavba byla dlouho velice opatrná a nebyly v ní k vidění žádné šance. Necelé dvě minuty před koncem si Mountfield HK vybojoval přesilovku, se kterou ale pohrdl. Došlo tak na nájezdy, ve kterých to Hradci nejde. V páté sérii ještě vyrovnal na 1:1 Šimon Marha, ale následný pokus Patrika Rašína rozhodl o tom, že i čtvrtý bod putoval na Vysočinu.

Ohlasy trenérů

Jiří Janoušek (Mountfield HK): Utkání se mi nehodnotí vůbec dobře. Hned v prvním střídání jsme udělali obrovskou chybu, kterou Jihlava potrestala. I přesto, že bylo před námi celé utkání, tak jsme hráli velmi špatně. Nedokážu si vysvětlit, že v rozhodujících fázích sezony, když se o něco bojuje, jsme schopni podat takto bezkrevný výkon. Budeme se muset nad určitými věci zamyslet a poučit se z nich. V nájezdech je to od nás v poslední době křeč. Už to bylo jen logické vyústění utkání.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): V naší situaci je každý bod zlatý. Už několikátý zápas po sobě jsme odehráli výbornou první třetinu, ve které jsme se dostali do vedení. Zaplaťpánbůh se nám konečně podařilo skóre udržet a dokonce navýšit. Jsme hrozně rádi, že jedeme domů se čtyřmi body.