6:7sn
(3:1, 1:3, 2:2 - 0:0)

Třináctigólovou přestřelku na Bouchalkách musely rozhodnout až nájezdy

29.01.2019 / Tomáš Kalas

Juniorské úterní utkání ve Žďáře nad Sázavou nezachytila Dukla ideálně. Sice dokázala na vedoucí gól odpovědět, do konce třetiny ale další dva dostala, a když se ve 22. minutě prosadil domácí Klodner, vypadalo to na jasnou záležitost. Dukla se ale nevzdala, během závěrečných šesti a půl minut druhé třetiny skóre dorovnala, navíc se v čase 45:39 dostala do dvougólového trháku 6:4 a Plameny prakticky uhasila. Žďár ale vrhnul veškeré síly do útoku a necelé tři minuty před koncem srovnal na 6:6 obránce Filip. Dramatický zápas dospěl až do nájezdů, kde rozhodl ihned Petr Veleba, který zároveň v tomto utkání zapsal hattrick. Dukla si tak ze Žďáru odváží dva body po výhře 7:6 v samostatných nájezdech.
29.01.2019 18:30, DHL extraliga juniorů - 36. kolo

SKLH Žďár nad Sázavou

Radosta – Černohorský, Zemčenkov, Marek, Klodner, Poizl, Budín – Filip, Vojinovič, Vlk, Kouba, Pětník, Malenovský, Kadleček, Gergel, Puczek, Nagy, Nikolič, Vašíček
6

HC Dukla Jihlava

Chaloupek (21. Javůrek) – Piskač, Veleba, Trávník, Zvěřina, Vála, Rašín, Moravec – Brož, Vala, Zadražil, Chlubna, Krajíček, Kardoš, Adam, Juda, Barák
7
Branky a nahrávky: 6. Gergel (Malenovský, Vojinovič), 18. Filip (Vlk, Gergel), 20. Vašíček (Černohorský, Poizl), 22. Klodner (Vašíček, Marek), 56. Vašíček (Černohorský, Filip), 58. Filip (Vašíček, Gergel) – 9. Veleba, 34. Adam (Vala, Chlubna), 34. Adam (Vala, Chlubna), 37. Chlubna (Adam, Vala), 41. Veleba (Brož, Juda), 46. Barák (Brož, Trávník), rozh. náj. Veleba. Rozhodčí: Vrba – Vašíček, Kráľ. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 87. Střely na branku: 32:50. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:6, 6:6, 6:7.

Průběh utkání

Souboj týmů ze spodní části tabulky mohla Dukla otevřít v přesilové hře po vyloučení Gergela na samotném úvodu zápasu, jenže přesilová hra se hostům vůbec nepovedla a byly to Plameny, které na konci 6. minuty zahořely poprvé. Vyloučený Gergel to zkusil po návratu nejprve na bližší tyči, Chaloupek ale zakročil. Gergel ale pustil vyražený puk za sebe na Malenovského, který mu puk vrátil a Lukáš Gergel zakončil do odkryté části branky. Následné momenty nabídly především hru v nerovném či menším počtu hráčů a na konci 9. minuty Dukla dokázala při hře 4 na 4 srovnat. Nagy jako poslední žďárský hráč na modré ztratil kotouč v souboji s Petrem Velebou, jihlavský obránce se dostal přes Nagyho a sprinterský souboj zvládl lépe, navíc střelou nad beton Radosty srovnal. Na závěr třetiny by ale Dukla raději zapomněla. Jen co se Vlk vrátil z trestné na led, ihned se zapojil do kombinace, která skončila na levém kruhu u Jakuba Filipa. Ten překonal přesunujícího se Chaloupka a dal Žďáru zpět vedení. To se umocnilo ještě v čase 19:50, kdy Poizlova střela od mantinelu propadla přes jihlavského gólmana a do branky ji doklepl Dominick Vašíček. Do druhé třetiny tak musela Dukla stahovat dva góly ztráty.

Nový strážce jihlavské branky, Jan Javůrek, měl za sebou teprve jeden zákrok, když inkasoval poprvé. Již po 70 sekundách totiž dorazil Vašíčkovu střelu z pravého kruhu do prázdné branky Jan Klodner. S Jihlavou to vypadalo všeljak a nepomohla jí ani vyloučení Veleby a Vály. Při Válově vyloučení ale mohla snížit, do brejku ujel Adam s Judou, Adam to vzal celé na sebe, jenže z levého kruhu poslal puk vedle pravé tyče. O tři minuty později ale bylo již sníženo. Vala využil přihrávky od Chlubny zpoza branky, našel mezi kruhy volného Dominika Adama, který vymíchal Radostu a zakončil pod víko. O 37 sekund později bylo na jihlavské střídačce ještě veseleji. Stejná trojice hráčů ve stejném pořadí zajistila dramatizující gól, Dominik Adam opět překonal Radostu. Dukla byla rázem herně lepší a psychicky byla nahoře, Chlubna na konci 36. minuty mohl dokonce srovnat, jenže ležícího Radostu nepřekonal. Neuběhla ani minuta a domácí střídačka byla na ručník. Adam vyhrál buly na Tomáše Chlubnu, který se nerozpakoval, napřáhl se a srovnal stav utkání - 4:4.

Ve třetí třetině uplynulo pouhých 30 sekund a Žďáru se vedení 4:1 ze začátku druhé třetiny rozplynulo. Petr Veleba zaznamenal druhý gól, když Radosta jeho nahození od mantinelu neudržel a puk mu propadl mezi rukou a tělem. Plameny byly v krizi, nezmohly se vůbec na nic, a když se v čase 45:39 prosadil po Brožově individuální akci z dorážky Martin Barák, vedla Jihlava o dvě branky a nic nevypadalo na drama v zápase. Jihlava hrála sebevědomě a nikam soupeře nepouštěla. Jenže zápas se změnil gólem čtyři a půl minuty před koncem. Javůrek zaváhal při rozehrávce a puk se pomalu klouzal k jeho brankovišti, do branky ho pak umístil Dominick Vašíček. SKLH to nakoplo a dostalo Duklu pod tlak, který vyústil v celkově 12. gól zápasu. Vašíček zpoza branky nabil na Jakuba Filipa, domácí obránce se prosadil v čase 57:11 podruhé, tentokrát tvrdou střelou do vinglu. Divoký zápas tak musel jít až do prodloužení.

V něm se nestalo prakticky vůbec nic, na konci nastaveného času byl vyloučen domácí kapitán Černohorský a nemohl tak zasáhnout do samostatných nájezdů. V nich otevřel první sérii gólem Petr Veleba. Protože byl jeho nájezd zároveň rozhodující, zapsal obránce Dukly hattrick a v třináctigólové přestřelce mohla Jihlava nakonec slavit dva body po výhře 7:6 v samostatných nájezdech.