9:2
(2:0, 6:0, 1:2 - N 0:1)

Jihlavští dorostenci rozstříleli Žďár, v nadstavbě ale čtvrtý bod nezískali

05.01.2019 / Tomáš Lysý

Jihlavští dorostenci měli od začátku zápas pevně v rukou. Již ve druhé minutě se prosadil Šimon Báťa a poté vstřelil branku Ondřej Broža. Gólový přísun přišel hlavně ve druhé třetině. Ondřej Broža již před polovinou zápasu dokončil hattrick, prosadil se i Tobias Adam, Šimon Zdarsa, Matěj Kravec a Daniel Pavelec. Do třetí třetiny, za jasného vedení 8:0, vyměnili domácí gólmana a šanci místo Filipa Maláče dostal Jiří Švec. Ten dvakrát inkasoval, Dukla se trefila jednou zásluhou Daniela Pavelce a konečný stav byl 9:2. Jihlava chtěla přidat i důležitý čtvrtý bod, jenže nastavení nezvládla a v přesilové hře hosté rozhodli o svém bodu - 0:1.
05.01.2019 12:45, ELIOD extraliga dorostu - 23. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč (41. Švec, 61. Maláč) – Matějíček, Adam, Hrbek, Sapík, Port, Vranka, Šabatka – Pigl, Melenovský, Jungwirth – Broža, Pavelec, Bulík – Kravec, Zdarsa, Báťa
9

SKLH Žďár nad Sázavou

Prchlík (28. Havlík, 41. Prchlík) – Beran, Macek, Sochor, Pelikán, Pecka – Polodna, Sopotnik, Staněk – Procházka, Doležal, Elis – Kotrba, Šantora, Brúha – Nerad
2
Branky a nahrávky: 2. Broža (Melenovský, Matějíček), 8. Báťa (Broža, Sapík), 26. Broža, 28. Broža (Jungwirth), 32. Adam (Pigl, Melenovský), 34. Zdarsa (Port, Bulík), 38. Kravec (Adam, Báťa), 40. Pavelec (Sapík), 51. Pavelec (Štorek, Bulík) – 42. Staněk (Sochor), 53. Polodna (Pelikán, Staněk), 65. Sopotnik (Polodna, Pelikán). Rozhodčí: Maršálek – Kráľ, Kučera. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 105. Střely na branku: 57:19. Průběh utkání: 8:0, 8:1, 9:1, 9:2.

Průběh utkání

Jihlava začala zápas proti outsiderovi nejlépe, jak mohla. Již na konci druhé minuty totiž využila přesilovou hru, když Melenovský ještě výbornou přihrávku Matějíčka u levé tyče v gól nezužitkoval, ale dorážející Ondřej Broža již ano. V osmé minutě vedli domácí již o dvě branky, když Broža vystřelil a jeho pokus sklepl do sítě Šimon Báťa – 2:0. Domácí mohli své vedení ještě navýšit, ale Pigl ani Jungwirth v úniku gólmana Prchlíka nepřekonali.

Góly si tak Dukla schovala až na druhou část. U prvních dvou byl znovu Ondřej Broža, který pálil ostrými. Nejprve vzal soupeři v rozehrávce puk a ukázal, jak tváří v tvář překonat gólmana. V čase 27:48 zkompletoval hattrick, když se Jungwirthova střela otřela o Brožovu nohu a Jaroslav Prchlík šel ze žďárské branky ven. Jeho kolega Filip Havlík udržel čisté konto čtyři minuty. Pak ho překonal střelou od modré v přesilovce Tobias Adam a následně i Šimon Zdarsa, jenž v ideální pozici dostal pak od Porta a prostřelil brankáře. Čestný úspěch mohl zaznamenat i Žďár, avšak Maláč samostatný únik Staňka vychytal. Domácí tak trestali dvakrát. Matěj Kravec mířil přesně po ledě z pravého kruhu, Daniel Pavelec se naopak trefil z druhé strany po přihrávce od Sapíka - 8:0.

Ve třetí třetině se do branky hostí vrátil Jaroslav Prchlík, domácí Filip Maláč přepustil místo Jiřímu Švecovi. První úspěch Plamenů přišel ve 42. minutě, kdy Švecova lapačka máchla do prázdna po střele Matyáše Staňka. Jihlava kontrovala oku lahodící kombinací, kdy Báťa přenechal ve středním pásmu puk Piglovi, který tváří v tvář na Prchlíka opět nevyzrál. Domácí se tak radovali až v jednapadesáté minutě po konci své přesilovky, kdy Daniel Pavelec z osy hřiště mířil naprosto přesně. Gólový účet základní hrací doby ale uzavřel Žďár. David Polodna, ještě nedávno hrající za Duklu, dopravil puk do sítě po Pelikánově nahození z levého kruhu. Že hosté nedostali desítku, za to mohou děkovat svému gólmanovi, který se na čáře výborně roztáhl proti Štorkově pokusu a minutu před koncem dokázal v brankovišti zastavit několikrát tečovaný puk.

Dukla samozřejmě chtěl bod navíc, který by jí v souboji o postup do play-off pomohl, ale nestalo se tak. Matějíček poslal gólmana na pravou stranu, avšak k levé tyči puk těsně nezasunul. Plameny následně dostaly možnost přesilovky. Mackovu tečovanou střelu ještě Maláč zastavil, leč šest sekund před koncem se při žďárském tlaku prosadil v předbrankovém prostoru Just Alojz Sopotnik a po drtivé porážce v základní hrací době dal svému týmu náplast v podobě vítězného prodloužení...

Ohlasy trenérů

Martin Nečas (SKLH Žďár nad Sázavou): Hokej nemá logiku. Dneska jsem ze zápasu úplně rozpolcený. Prohrajeme tady 2:9 v šedesáti minutách a vyhrajeme prodloužení. Tohle by se nemělo dít... Zápas, který Jihlava jednoznačně vyhraje a pak odchází s prohrou v nastavení, to je prostě blbost. Jsem strašně zklamaný z kluků. Něco si řekneme a uděláme první tři chyby. Soupeře jsme pustili do sedla svými neskutečnými chybami. Zbytečná vyloučení, neblokujeme střely. Jihlava dnes byla jednoznačně lepší. Zápas se trošku změnil ve třetí třetině, kdy Dukla vyměnila gólmana a kluci se trošku chytli. Ale jinak zápas byl pro Jihlavu dnes jednoznačný a já jsem z toho zklamaný.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Začali jsme dobře a dvě třetiny jsme byli jednoznačně lepším týmem. Po dvou třetinách se opět objevila taková ta česká hlava, kdy jsme poslední třetinu vypustili a prohráli jí v poměru 1:2. Tento přístup se nám přenesl i do prodloužení, ve kterém Žďár získal bonusový bod. Chválíme kluky za dvě třetiny, ale počítali jsme se čtyřmi body, proto jsme trošku zklamaní.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie