2:1
(1:0, 0:0, 1:1 - N 1:0)

Dorostenci přehráli Boleslav a jdou na první místo tabulky

09.03.2019 / Tomáš Lysý

Bitvy Dukly proti Mladé Boleslavi patří v této sezoně k ozdobě nadstavbové skupiny D a stejně tomu bylo i tentokrát. Navíc v době, kdy oba mančafty bojují o první a zřejmě jediné postupové místo skupiny. První třetina byla poměrně slušná, ale bez branek. Ve druhé části už koření sportu přišlo, když se ve 26. minutě prosadil bek Matyáš Sapík. Sedm minut před koncem dal gól i zadák Václav Vranka a Dukla byla blízko třem bodům. Jenže Mladá Boleslav dostala dvouminutovou přesilovku pět na tři a snížila. Vyrovnat už hosté nedokázali a Dukla sebrala i důležitý čtvrtý bod v nastavení. Jihlavští dorostenci se tak v tabulce dostali o dva body na první místo a závěrečný zápas je čeká ve čtvrtek 14.3. ve Žďáru nad Sázavou. Mladá Boleslav má ale k dobru jeden zápas.
09.03.2019 12:00, ELIOD extraliga dorostu - 37. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Adam, D. Moravec, Vranka, Chvátal, Hrbek, Sapík – Pigl, Pavelec, Broža – Zdarsa, Menšík, Báťa – Juřička, Melenovský, Jungwirth
2

BK Mladá Boleslav

Stuchlík – T. Moravec, Rajgl, Šercl, Žabka, Hrouda, Křepelka – Kredl, Plíšek, Haas – Gardoň, Sluka, Ďurač – Urban, Strnádek, Peca – Pavlík
1
Branky a nahrávky: 26. Sapík (Báťa), 53. Vranka (Broža), 64. Menšík (Adam) – 54. Rajgl (Ďurač). Rozhodčí: Skopal – Rampír, Horký. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 84. Střely na branku: 42:28. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Průběh utkání

První třetina moc hokejové krásy nenabídla, na druhou stranu je třeba ocenit, že na dorosteneckou extraligu byl k vidění hokej s řadou soubojů, které mnohdy nenabídne ani utkání juniorské nejvyšší soutěže. Do první šance se dostal v páté minutě Juřička, jenž se natlačil před gólmana hostí, ale pokusem na bližší tyč neuspěl. Jihlava poté měla situaci dva na jednoho, kdy Pigl našel před brankou Pavelce, leč jihlavský forvard při zakončení máchl holí do prázdna. Zahrozili také hosté, kdy Sluka střílenou přihrávkou vyzval k teči Gardoně, jenž na puk jen těsně nedosáhl. Na konci třetiny nevyužili hosté přesilovou hru a do kabin se tak šlo za stavu 0:0.

Jihlava vstoupila do druhé části aktivně a obránce Chvátal se přes obránce natlačil až do úniku. Stuchlíka sice nepřekonal, ale vykoledoval si alespoň přesilovou hru, byť se domácí střídačka dožadovala i trestného střílení. Početní výhodu při místy silném tlaku Dukla nevyužila, nicméně minutu po návratu vyloučeného hráče se domácí radovali. Báťa vyslal do protiútoku obránce Matyáše Sapíka, který se tváří v tvář gólmanovi prosadil střelou pod jeho betony - 1:0. Svěřence Štěpána Moravce tento gól nabudil a hosté se rázem měli co otáčet. Juřička se při dalším úniku snažil vymíchat gólmana, leč puk se zastavil těsně před brankovou čárou. Poté měl Stuchlík co dělat i při zlikvidování rány Hrbka. Mladoboleslavští se dostávali před Maláče jen sporadicky a když už se před jihlavskou klec propracovali, nedokázali lépe zakončit. Naopak Dukla nebyla daleko od druhé branky, když se talentovaný reprezentant Menšík se svojí obrovitou postavou protlačil až k brance, ale s parádičkou do šibenice neuspěl, gólman hostí ukázal výborný zákrok ramenem.

Výborný zákrok předvedl i Filip Maláč, který ve 47. minutě nejprve zblízka vychytal Jindřicha Plíška, který si mohl vybrat z několika možností, kam se trefí. Poté si poradil i s jeho dorážkou pod horní tyčku. O sedm minut později Jihlava tuto nevyužitou šanci hostí ztrestala. Hrbek našel před brankou volného zadáka Václava Vranku, který nekompromisně trestal. Jenže o půl minuty později se Jihlava dopustila dvou faulů během pár sekund a na trestnou usedl Pigl s Moravcem. Po 57 sekundách hry využili hosté svojí výhodu dvou mužů v poli. Ďurač vyzval ke střele od modré Tomáše Rajgla, jehož projektil zapadl k levé tyči. V pokračující klasické výhodě Maláč vychytal Haase, již při hře pět na pět zacinkala střela jednoho z hráčů hostí na tyčku a z protiútoku vyprášil jihlavský forvard Broža Stuchlíkovy betony. Šanci Bruslařského klubu na srovnání vzal v čase 58:14 Gardoň, který si pro hákování vybral nejhorší chvíli a červenožlutí už tři body uhájili.

V prodloužení, hraném systémem tři na tři, bylo k vidění kvanta šancí. Během minuty a půl mohly padnout klidně i tři branky. Domácí zadák chvátal nenapodobil své kamarády z obrany a střelou z kruhů nerozhodl. Z této šance jeli do přečíslení hosté, situaci dva na jednoho zakončoval Urban, jenže sám před Maláčem se neprosadil. Následoval další protiútok, tentokrát na straně Dukly, jenže Pigl celou situaci až moc překombinoval. Gólové příležitosti pak na okamžik pominuly, ale jen do času 63:11. Matouš Menšík po přihrávce Adama z kruhů sice Stuchlíka nepropálil, nicméně gólmanem vyražený puk mu přišel znovu na hokejku a s dorážkou se jihlavský kanonýr vůbec nepáral – 1:0 v nadstavbě.

Jihlava se tak v tabulce dostala na první místo s náskokem dvou bodů na Boleslav. Poslední kolo nadstavby čeká Duklu ve čtvrtek na ledě Žďáru nad Sázavou. Mladá Boleslav má ale boj o první místo, znamenající postup, ve svých rukou, jelikož vedle závěrečného kola bude ještě dohrávat zápas s Českými Budějovicemi.

Ohlasy trenérů

Jiří Zörkler (BK Mladá Boleslav): Viděli jsme pěkný zápas. Obě mužstva ví, o co hrají. Musím pogratulovat Jihlavě, hrála výborně. Nicméně si myslím, že rozhodly naše dvě individuální chyby. Hlavně ta druhá, kdy jsme dali gól v přesilovce pět na tři a v následující klasické přesilovce jsme měli obrovskou šanci dát vyrovnávací branku, což se nám ale nepovedlo. Jihlava vyhrála, má teď o dva body více, ale my máme zápas ve svých rukou. Když vyhrajeme oba zbylé zápasy, tak jsme v play-off a není nic lepšího, než mít situaci ve vlastních rukou.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Musíme zápas hodnotit jen pozitivně. Splnili jsme cíl, bohužel situaci nemáme ve svých rukou a budeme čekat, jak bude hrát Mladá Boleslav v dohrávce s Českými Budějovicemi. Dnes patří obrovská pochvala do kabiny. V divácky atraktivním utkání nepadalo moc branek, ale bylo tam spousta pěkných momentů, důraz, tvrdost. Prostě zápas, jak má být, se vším všudy. My jsme byli úspěšnější a to je dobře!

Fotogalerie utkání

Fotogalerie