3:1
(1:0, 1:1, 1:0)

Bitva na krev! Dukla oplatila Kladnu úvodní semifinálovou porážku!

16.03.2019 / Tomáš Kalas

Důležité druhé utkání zahájila Jihlava aktivnější hrou a dostala se do vedení na samotném konci, neboť první branku zápasu vstřelil v přečíslení Lukáš Anděl. Litý boj pokračoval i po samotný zbytek utkání, domácí odskočili v 26. minutě do dvoubrankového vedení zásluhou Martina Matějíčka. Během nuceného střídání domácích gólmanů ale snížil hostující Plekanec a tahaná došla až do 52. minuty, kde rozhodl Josef Skořepa a těžké momenty v závěru Dukla zvládla, i díky výbornému Davidu Honzíkovi! Připsala si důležitou výhru 3:1 a vyrovnaná série se stěhuje do Kladna.
16.03.2019 18:20, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Honzík (33. - 33. Lundström) – Pohl, Štebih, Matějíček, Půža, Holý, Suchánek, Kajínek – Pekr, Skořepa, Anděl – Harkabus, Čachotský, Dostálek – Bezúch, Zeman, Jiránek – Hrníčko, Hlinka, Osmík.
3

Rytíři Kladno

Cikánek – Zajíc, Nash, Říha, Kehar, Svedlund, Lakos – Jágr, Plekanec, Melka – Redlich, Vampola, Strnad – Jelínek, Machač, Zikmund – Kružík, Kaut, Kubík
1
Branky a nahrávky: 19. Anděl (Pekr), 26. Matějíček (Čachotský), 52. Skořepa (Jiránek) – 33. Plekanec (Redlich). Rozhodčí: Wagner, Dědek – Poruba, Bosák. Vyloučení: 7:9, navíc Zikmund (KLA) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6025. Střely na branku: 26:36. Zblokované střely: 9:11. Vhazování: 26:50. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Druhý zápas v rozmezí 24 hodin nabídl o poznání rychlejší podívanou, než tomu bylo v páteční večer. Jihlava vstoupila do zápasu velice aktivně a dostávala svého soupeře pod tlak. Postupně z aktivity plynuly i šance. Tu první zapsalo duo Čachotský - Dostálek v polovině sedmé minuty. Čachotský na pravém křídle udělal kličku sice z úhlu, ale účinnou. Následně pustil puk na najíždějícího Dostálka před branku, jenže Dostálek na puk těsně nedosáhl. O chvíli později přišla pro Jihlavu první přesilovka po vyloučení Jágra za nedovolené bránění. Ihned po úvodním buly ve hře 5 na 4 střílel Pohl a udělal tím pořádný vzruch před brankou Cikánka, jenže jak Anděl, tak Pekr kotouč do branky nedotlačili. Rytíři reagovali prakticky záhy, když Plekanec získal puk a poslal jej před branku, kde byl volný Melka. Ten se pokoušel Honzíka trochu ekvibrilisticky přehodit, kotouč ale podebral až moc a přehodil i branku. Jihlava dostala k dispozici i druhou početní výhodu po faulu Nashe, ani během ní nulové konto v zápase neprolomila. Povedlo se jí to až v polovině 19. minuty. Pekr se v souboji o puk dostal před kanadského obránce Nashe a díky tomu přišlo přečíslení 2 na 1. Bývalý hráč Kladna jednoduše přihrál na Lukáše Anděla, který propálil přesunujícího se Cikánka a odpálil radost na stadionu. Navíc nemusela být jediná. V poslední půlminutě se zaskvěl Tomáš Čachotský kličkou na Cikánka, v poslední chvíli mu ale střelu do prázdné zarazil Lakos.

Vstup do druhé třetiny měly oba týmy o něco opatrnější, i třetí vyloučení ale bylo na straně Kladna. Trestaným byl Martin Kehar za podrážení. Tato přesilová hra se stala první využitou na jihlavské straně během celé semifinálové série. Tomáš Čachotský nabil na modrou pro Martina Matějíčka, který využil clony svého spoluhráče, přesně ho obstřelil a Cikánek neviděl vůbec nic. Jenže Dukla po vstřeleném gólu přestala tvořit a stáhla se do obrany. Toho Poldi využilo na nastartování se a prakticky záhy si vytvořila ohromný tlak před Honzíkovou brankou, domácí obrana ale tento moment přežila. Přežila i moment, kdy Zikmund našel ve skrumáží kotouč a z hranice brankoviště jej poslal vedle levé tyče. Na další moment by ale asi nemálo fanoušků zapomnělo.

V čase 32:22 totiž musela být přerušena hra, neboť důraz před jihlavskou brankou od Jágra měl neblahé účinky v podobě zranění Davida Honzíka, kterého přes masku zasáhla část brusle kousek od pravého oka. Na ledě se tak v ten moment odehrávaly dvě dějové linie. Tou první byl Melka s Holým v menší potyčce, druhou pak Honzík, o jehož zdravotní stav se Jágr ihned staral. Melka s Holým byli shodně potrestáni dvěma minutami za hrubost a Honzík opouštěl led jako bojovník MMA, s tržnou ránou v obličeji. Po krátké přestávce, kdy se muselo sklidit velké množství krve z ledu, nastoupil do branky Dukly Niklas Lundström. Pro něj to byla těžká pozice sama o sobě, Lundström navíc z druhé střely inkasoval. Redlich zvládl souboj s Matějíčkem za brankou a posunul puk na Tomáše Plekance, který z mezikruží nedal nováčkovi v brance Jihlavy šanci. Tímto gólem se totiž zároveň ukončila akce Lundströma v tomto utkání trvající 35 sekund, neboť za fanatického vyvolávání Honzíkova jména došlo opět k výměně mezi třemi tyčemi. Domácí se dostali pod ohromný tlak, zvláště když byl vyloučen Suchánek po hitu na Zikmunda. Říha mohl toto v přesilovce potrestat, Honzíkovi ale při zákroku ramenem pomohla i tyč.

Do třetí třetiny si Jihlava přenesla početní výhodu, mnohem zajímavější byl ale moment ze 44. minuty. Zikmund u hrazení poslal na zem Hlinku, za což ho sudí odměnili 2+10 minutami, k nim ještě přisedl Plekanec s Holým díky další drobné potyčce. Hra se sice uklidila, přesto měly oba týmy šance na skórování. Více tlačilo Kladno, ale gól padl přesně na opačné straně. Jiránek přiťukl v kontru na Josefa Skořepu, který naznačil přihrávku, přitom ale puk poslal přímo mezi Cikánkovy betony a dal Dukle důležité vedení. V časech 53:24 a 53:29 nebylo Dukle vůbec dobře. Právě v těchto časech totiž přišla dvě vyloučení. Prvním trestaným byl Pohl, druhým pak Kajínek a Kladno mělo náramnou šanci na návrat. Jihlava ale drtivou většinu oslabení ubránila skvěle, jenže poslední sekundy měly hodně dramatický průběh. Hosté totiž sevřeli domácí bránící trojici prakticky až do brankoviště a měli zhruba pět šancí na umístění puku do branky, Honzík ale opravdu výborně zasahoval a ve zbytku mu pomohla domácí obrana. Tři minuty před koncem hrálo Kladno bez gólmana, navíc hrálo 6 na 4 po vyloučení Pohla. Poldi se ale nedostalo do velké šance na snížení, na druhé straně naopak domácí nedotlačili kotouč do branky a s blížícím se koncem zápasu bylo jasné, jak to dopadne. Když šest sekund před koncem vyvážel puk z obranného pásma Adam Zeman a Petr Vampola ho sekl přes rukavici, diváci už slavili. Dukla totiž porazila Kladno 3:1, oplatila mu porážku z prvního utkání v sérii a pojede do středních Čech za stavu série 1:1!

Ohlasy trenérů

David Čermák (Rytíři Kladno): Do utkání jsme nevstoupili tak dobře, jako v prvním utkání. Jihlava byla lepší. Když už to vypadalo, že bychom mohli udržet 0:0 po první třetině, tak jsme udělali chybu a prohrávali jsme 0:1. Od druhé třetiny jsme se zlepšili a za stavu 1:2 jsme měli šance na vyrovnání. Bohužel chybělo nám štěstí, co jsme třeba měli v prvním utkání semifinále.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Z našeho pohledu byl zápas lepší než v prvním zápase, i když i v něm nebylo prvních deset minut špatných, jenže jsme bohužel dostali „vlastní“ branky. Tentokrát byl zápas od samého začátku dobrý, co se týče pohybu, kombinačních věcí, šikovnosti. Měli jsme výpadek po tom, co jsme dali druhou branku. Trošku jsme přestali hrát a možná nám malinko ublížilo zranění Davida Honzíka. Vypadli jsme z tempa a soupeř převzal iniciativu. Ale to bylo tak na deset minut, protože poslední třetinu jsme odehráli zase velice dobře. V závěru mělo Kladno přesilové hry, což bylo pro nás těžké, ale kluci to zvládli, za což jim patří dík, a série jede dále.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie



×
Dnes v 18:00 | Junioři
HC Sparta Praha
HC Dukla Jihlava
×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
HC Dukla Jihlava