2:3
(0:2, 2:1, 0:0)

Junioři proti Salzburgu marně dotahovali tříbrankové manko z poloviny zápasu

08.09.2019 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté nevstoupili do úvodního zápasu nové sezony dobře a po první třetině prohrávali se Salzburgem již 0:2. Když ve třicáté minutě zvýšil rakouský tým na tříbrankové vedení, zdálo se, že je vše jasné. Jenže Dukla se vrátila do zápasu a díky dvěma trefám Jindřicha Kardoše během dvou a půl minuty bylo skóre po dvou třetinách 2:3. Ve třetí části se Dukla hnala za vyrovnáním a určitě k němu měla i šance, ale stav se již nezměnil.
08.09.2019 12:00, Turnaj O Pohár DHL - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – Piskač, Rašín, Trávník, Smolko, Grauer, Dvořák – Brož, Juda, Vlk – Vyvial, Čermák, Doležal – Kardoš, Krajíček, Fiala – Zadražil, Pětník, Nikolič
2

EHC RedBull Salzburg

Kolarz – Reich, Obu, Schwaiger, Menner, Szuber, Wimmer, Kerber – Hengelmüller, Leonhardt, Pronin – Borzecki, Maier, Eham – Braun, Eliaš, Lutz – Hänelt
3
Branky a nahrávky: 35. Kardoš (Pětník, Fiala), 38. Kardoš (Fiala) – 7. Eliaš (Borzecki), 10. Maier (Eham, Borzecki), 30. Hengelmüller (Pronin, Szuber). Rozhodčí: Hejduk – Zídek, Rampír. Vyloučení: 3:5, navíc Juda (JIH) 10 minut OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 89. Střely na branku: 21:31. Průběh utkání: 0:3, 2:3.

Průběh utkání

Do zápasu vstoupili lépe hosté, kteří měli již ve třetí minutě dvě šance. Pronin nejprve dostal nabídku před volnou část jihlavské branky, ovšem nedokázal si puk dobře zpracovat. Nedlouho poté Maier obdržel dobrou nahrávku středem a hezky se snažil tečoval puk na domácí klec, kde dobře zasáhl Chaloupek. Jihlavští hokejisté poté hráli přesilovou hru, ve které neskórovali, naopak po jejím konci inkasovali. Ačkoliv Chaloupek klepáním holí o led upozorňoval na hráče vracejícího se z trestné lavice, vše bylo marné. Juraj Eliaš dostal nahrávku od Borzeckiho, upaloval sám na domácí klec a trefil se pod brankářovými betony. Za dvě a čtvrt minuty později, zkraje desáté minuty, zvýšili hosté svůj náskok. V závaru před jihlavskou brankou přihrál kapitán Eham na Oskara Maiera a zástupce kapitána stanovil gólový účet první třetiny na 0:2. Jihlava měla k dispozici ještě jednu přesilovou hru, ale ani jí nevyužila.

Na začátku druhé třetiny se měli domácí co ohánět, aby uhájili pouze dvoubrankové manko. V pětadvacáté minutě se prezentoval šikovnou tečí Borzecki, avšak Chaloupek puk zblízka vyrazil. Krátce před polovinou zápasu dostali hosté výhodu 75 sekund dlouhé přesilovky pět na tři a dokázali jí využít. Pronina nejprve s gólovou dorážkou zastavili domácí hráči, obětavě padající v brankovišti. O několik sekund později ale týž hráč našel v blízkosti jihlavské klece Maxmiliana Hengelmüllera, který puk ztečoval do sítě.

Do druhé poloviny druhé třetiny vstoupila jiná Dukla, která nejprve přestála únik Leonhardta, kdy si dobře vedl Chaloupek. Trenér hostí Petterson pak možná trošku vycítil sílící tlak domácích a vzal si oddechový čas. Platné to jeho týmu nebylo. Při rychlém protiútoku střílel z pravého kruhu Pětník, zblokovaný puk se odrazil k Jindřichu Kardošovi a jihlavský útočník zblízka trefil volnou část branky, kam se Kolarz nestačil přesunout. V čase 37:34 vedli hosté už pouze o gól. Situaci tři na dva sice domácí nevyřešili dobře. Fiala ale vzápětí na modré získal puk, dal ho mezi kruhy na Jindřicha Kardoše a ten zavěsil výtečně – najel si před brankou a bekhendem k tyčce do horní části klece vystřelil kontaktní branku, 2:3.

Třetí část hry začala jihlavskou šancí, kdy Kolarzovi v brance Red Bullu vypadl po střele od modré puk, ale strážce hostující branky dokázal svou chybu při Pětníkově dorážce hned napravit. Vyvial pak v situaci dva na jednoho sám zakončil a gólman hostí musel vytěsnit puk před sebe. Dukla se tlačila za vyrovnáním a podnikala útoky, některé více nebezpečné, některé méně. Hokej se hrál vskutku pohledný. Při hře čtyři na čtyři mohli hosté znovu uskočit na dvě branky, ale Lutz v dobré pozici mezi kruhy promáchl do ztracena. Již v pěti na obou stranách trefil Leonhardt z pravého kruhu břevno a v následném protiútoku se neprosadil ani unikající Vyvial.

Šanci na vyrovnání dal soupeři Schwaiger svým držením, jenže ani třetí přesilovka nevyšla jihlavským juniorům tak, jak by si představovali. Domácí tým 61 sekund před koncem ještě zkusil hru bez gólmana, při které nejprve Leonhardt a poté Borzecki v dobrých pozicích netrefili svatyni. Mrzet je to ale už nemuselo. Za to, že za stavu 0:3 domácí zápas „nezabalili“, si možná vyrovnání zasloužili, ale Salzburg už tři body dokázal udržet - 2:3.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Začátek zápasu nám nevyšel. V první třetině mi přišlo, jako bychom vůbec nebyli v zápasu, možná jsme byli trošku nervózní. Udělali jsme dvě hloupé chyby, ze kterých padly dvě branky Salzburgu. Ve druhé třetině jsme udělali dva zbytečné fauly a soupeř měl přesilovku pět na tři, kterou využil. Od stavu 0:3 jsme byli možná i lepší, vytvořili jsme si šance, ale proti takovému týmu, jakým Salzburg je, se ne vždy povede z 0:3 na 3:3 srovnat. Přesto musíme kluky za druhou část zápasu pochválit, za to, jakou bojovnost předvedli.